Skoči do osrednje vsebine

Za prebivalke in prebivalce Slovenije odpiramo 222 Digi info točk po državi 

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je danes z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije na Celjskem sejmu podpisalo pogodbo o storitvah svetovanja pri uporabi digitalnih javnih storitev. V roku meseca dni bo OZS po tej pogodbi po vsej državi odprla digi info točke, na katerih bodo svetovalci vsak dan prebivalcem svetovali pri uporabi digitalnih javnih storitev. 
Emilija Stojmenova Duh in Blaž Cvar po podpisu pogodbe.

Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh in predsednik OZS Blaž Cvar | Avtor: Marko Pigac

V okviru strategije digitalne preobrazbe Slovenije do leta 2030 sta v središče zasledovanja ciljev postavljena posameznik in okolje. Z ukrepi, ki jih na ministrstvu izvajamo, tako med drugim zasledujemo, da bo leta 2030 vsaj osemdeset odstotkov ključnih javnih storitev, ki so dostopne digitalno, tudi opravljenih digitalno in da bo prav toliko uporabnikov javnih storitev uporabljalo digitalno identiteto. »Da bi ta cilj dosegli, bomo prebivalkam in prebivalcem omogočili nasvet ali pomoč pri uporabi digitalnih javnih storitev, in sicer tako, da bodo svetovalci na digi info točkah vsakemu na razumljiv način nudili svetovanje in uporabniško podporo s področja uporabe digitalnih javnih storitev: uporaba elektronske osebne izkaznice in s tem povezane mobilne aplikacije, prijava v elektronske storitve in elektronsko podpisovanje, dostop do informacij o delu državne uprave na portalu gov.si, dostop do elektronskih storitev na portalu eUprava, registracija in prijava v portal SPOT, uporaba storitev eZdravja na portalu zVEM, dostop do e-storitev ZPIZ, uporaba državnega davčnega portala eDavki, dostop do elektronske zemljiške knjige, uporaba elektronskih vinjet na portalu DARS, storitve z zvezi s študijem in štipendijami, storitve MKGP in UVHVVR, portal Volos in osnovne napotke iz področja kibernetske varnosti,« je ob podpisu pogodbe povedala ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh.  

»Danes smo se s podpisom pogodbe zavezali, da bomo v roku dveh mesecev odprli 222 tako imenovanih Digi info točk, in sicer v vsaki občini v Sloveniji po eno in več v mestnih občinah Celje, Kranj, Koper, Maribor, Ljubljana. Digi info točke bodo delovale vsaj pet dni v tednu ob različnem času, vsaj 18 ur na teden. Prvih 62 Digi info točk bomo odprli v roku meseca dni od podpisa pogodbe, vse preostale pa v naslednjem mesecu. Odprtje Digi info točk bomo objavili na naših spletnih straneh, prav tako pa bomo o njih obveščali prek lokalnih radijskih postaj in plakatov. Digi info točke bodo delovale do konca prihodnjega leta,« je povedal predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Blaž Cvar.  

Digi info točke bodo dopolnile več drugih ukrepov, namenjenih dvigu digitalnih kompetenc prebivalk in prebivalcev Slovenije, ki jih na ministrstvu že izvajamo. “Predvsem bi  želela izpostaviti mobilne heroje, kot poimenujemo usposabljanja v ruralnih okoljih na področju digitalnih kompetenc in so namenjena starejšim osebam. Usposabljanja po vsej Sloveniji izvajata Ljudska univerza Velenje in Simbioza. V prvem letu je bilo v mobilne heroje vključenih že več kot dva tisoč oseb. Mednarodna telekomunikacijska zveza (ITU) pa je projekt mobilni heroji nedavno tudi odlično ocenila, saj ga je v okviru Digital GameChangers Award uvrstila med finaliste. Verjamem, da bodo tudi digi info točke pomembno vplivale na poti digitalne preobrazbe in bile med prebivalkami in prebivalci sprejete kot koristne,” je zaključila ministrica dr. Stojmenova Duh.