Skoči do osrednje vsebine

Poslanci obiskali 45. Center goseničnih bojnih vozil

Člani Odbora za obrambo Državnega zbora so danes v sklopu rednega seznanjanja z dogajanjem v obrambnem resorju v Pivki obiskali 45. Center goseničnih bojnih vozil, ki deluje v sestavi Logistične brigade Slovenske vojske. Sprejel jih je državni sekretar za obrambo dr. Damir Črnčec.

Tokratni obisk 45. Centra goseničnih bojnih vozil, ki deluje v Vojašnici Stanislava Požarja v Pivki, in je v sestavi Logistične brigade Slovenske vojske, je tretji obisk poslancev po brigadah. Doslej so namreč že obiskali 1. in 72. brigado. Temeljne naloge, sestavo, pa tudi izzive Logistične brigade sta članom Odbora za obrambo Državnega zbora predstavila državni sekretar za obrambo dr. Damir Črnčec in poveljnik 157. logističnega polka podpolkovnik Benjamin Kovačič. Logistična brigada načrtuje in izvaja podporo predvsem kopenski komponenti Slovenske vojske tako doma kot v tujini, v 157. logistični polk iz njene sestave pa je od leta 2013 umeščen 45. Center goseničnih bojnih vozil  oziroma nekdanji 45. oklepni bataljon. Ta s tanki M-84, tanki za evakuacijo oziroma izvleko TZE 55 ter tanki nosilci mostov TNM M-55 zagotavlja tankovski vod za bojno delovanje, prav tako vzdržuje tanke in gosenična vozila s tehnično podporo enotam Slovenske vojske na terenu, opravlja pa tudi konzervacijo in rekonzervacijo vozil. Pomemben poudarek je na nenehnem usposabljanju tako pripadnikov enote kot mladih, ki so v postopku pridobivanja vojaške evidenčne dolžnosti.

Državni sekretar dr. Damir Črnčec je v pogovoru s poslanci dejal, da je bilo področje v zadnjem desetletju zapostavljeno. Zadnje izkušnje pa kažejo, da je tankovske enote v vojskah smiselno ohranjati. Pri tem je kot zelo pomembno navedel zagotovitev prenosa bogatega znanja pripadnikov enote na mlajše generacije. Opozoril je tudi na pretekli teden objavljeni javni poziv za sodelovanje pri izvajanju razvojno-raziskovalnih in inovacijskih projektov, katerega namen je povečati tehnične oziroma tehnološke zmogljivosti obrambnega sistema Republike Slovenije. Javni poziv predvideva izvedbo študije o smotrnosti in izvedljivosti modernizacije tanka M-84. Predsednik Odbora za obrambo dr. Martin Premk je obisk v Logistični brigadi ocenil kot izjemno koristen, saj se poslanci na terenskih obiskih poglobljeno seznanijo z delovanjem obrambnega resorja in njegovimi izzivi, s tem pa so, kot je dejal, pri sprejemanju odločitev v Državnem zboru mnogo bolj suvereni.

Navedeni 45. Center goseničnih bojnih vozil bo v Vojašnici Stanislava Požarja v Pivki to soboto, 16. septembra, pripravil dan odprtih vrat.