Skoči do osrednje vsebine

Ob 12. Dnevu gospodarske diplomacije o boju proti ujmam

Ministrica Tanja Fajon je imela uvodni nagovor ob 12. Dnevu gospodarske diplomacije, ki je potekal v okviru tradicionalnega 55. Mednarodnega obrtnega sejma v Celju s sporočilom: "Ob srečanjih s podjetji ugotavljam, da slovenska podjetja ponujajo rešitve, ki prispevajo k reševanju izzivov podnebnih sprememb, ne samo v Sloveniji, temveč tudi v svetu."

Ministrica je izpostavila tudi nadaljnjo krepitev diplomatsko-konzularne mreže glede na izražene interese slovenskega gospodarstva in potenciale, ki jih v prihodnjih dveh letih nudi članstvo Slovenije v Varnostnem svetu Združenih narodov.

Navzoče je nagovoril tudi državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež.

Generalni direktor Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve dr. Slobodan Šešum je predstavil delovanje direktorata in njegove sodelavce ter s primeri ponazoril podporo, ki jo gospodarska diplomacija s svojimi storitvami nudi podjetjem pri vstopanju na tuje trge.

V panelni razpravi o prebojnih rešitvah slovenskih podjetij za predvidevanje naravnih nesreč in preprečevanje posledic podnebnih sprememb, ki jo je moderiral dr. Šešum, so sodelovali: Nina Meglič, Strateško razvojno-inovacijsko partnerstvo (SRIP) krožno gospodarstvo, Andreja Lampe, IKT horizontalna mreža, Aleš Pevc, Tehnološki park Ljubljana, Mateja Forštnarič, direktorica podjetja Aerosol d.o.o. in Jure Tomc, partner podjetja InnTe.

Poleg podjetij in obiskovalcev celjskega Mednarodnega obrtnega sejma se vsakoletnega Dneva gospodarske diplomacije letos udeležuje okoli 50 predstavnikov veleposlaništev iz 34 držav, akreditiranih v Sloveniji.

Dogodek se je zaključil s pogovori podjetij s predstavniki gospodarske diplomacije o njihovih nadaljnjih aktivnostih na tujih trgih.