Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. septembra 2023

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 6.55 se je na poti pod Kredarico, občina Kranjska Gora, poškodovala tuja pohodnica. Posredovali so gorski reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa GRS Brnik s helikopterjem SV, ki jo je prepeljal v SB Jesenice.

Ob 11.03 si je na Konjskem prevalu, občina Gorje, planinka poškodovala koleno. Posredovali so gorski reševalci GRS Mojstrana in helikopter SV z dežurno ekipo GRS na Brniku, ki jo je prepeljal v SB Jesenice.

Ob 14.35 se je na Planini Konjščica, občina Bohinj, poškodovala tuja planinka. Reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa GRS Brnik so poškodovano osebo na kraju oskrbeli, helikopter SV pa jo je prepeljal v SB Jesenice.

Ob 21.08 sta na območju Planike, občina Bohinj, zašla s poti planinca. Gorski reševalci GRS Bohinj so ju našli in varno pospremili do koče. 

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.30 se je v Logu pod Mangartom, občina Bovec, pri soteskanju poškodovala oseba. Gorski reševalci GRS Bovec in dežurna ekipa GRS na Brniku so poškodovanca oskrbeli na kraju in ga s helikopterjem SV prepeljali v SB Jesenice.

Ob 12.50 se je na področju Kobariškega Stola v občini Kobarid v bližini vzletišča za jadralne padalce, poškodoval jadralni padalec. Gorski reševalci GRS Tolmin in dežurna ekipa GRS na Brniku s helikopterjem SV so poškodovanca oskrbeli, ga pripravili na transport in s helikopterjem SV prepeljali v SB Jesenice.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.11 si je v Podzemlju Pece v Mežici oseba poškodovala nogo. Gorski reševalci GRS Koroške ter reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so poškodovano osebo na kraju oskrbeli ter jo s tehničnim transportom prenesli do reševalnega vozila. Prepeljana je bila v SB Slovenj Gradec.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Koper 

Ob 11.16 je na Belvederju, občina Izola, na gradbišču hidravlična roka na tovornem vozilu poškodovala dva delavca. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali hidravlično roko ter nudili pomoč zdravstvenemu osebju pri oskrbi in transportu poškodovancev do reševalnih vozil. Poškodovani osebi so reševalci NMP prepeljali v SB Izola.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 14.40 je v Kopru, na izhodu iz hitre ceste, osebno vozilo zapeljalo s cestišča, trčilo v obcestno ograjo in jo prebilo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in izklopili akumulator. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 18.10 sta v Dvorski vasi, občina Radovljica, trčili vozili, pri čemer se je eno prevrnilo na streho. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in s pomočjo avto dvigala postavili vozilo nazaj na kolesa. Na kraju so bili prisotni policisti PU Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.05 sta v Slovenčevi ulici v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili prvo pomoč udeleženim. Reševalci NMP Ljubljana so lažje poškodovani osebi oskrbeli na kraju, v UKC Ljubljana pa so preventivno prepeljali nepoškodovanega dojenčka in njegovo mamo.

Ob 17.57 je v naselju Mala Loka pri Višnji Gori, občina Grosuplje, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v zaščitno ograjo mostu. Gasilci PGD Grosuplje in GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, stabilizirali vozilo, odklopili akumulator, posuli iztekle motorne tekočine ter preventivno pregledali potok in okolico. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Ob 18.07 sta na Ljubljanski cesti v Domžalah trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 19.24 sta v naselju Brezje pri Dobrovi, občina Dobrova–Polhov Gradec, trčila osebno vozilo in moto kultivator. Gasilci GB Ljubljana in PGD Dobrova so zavarovali kraj dogodka, sanirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe.

Ob 20.35 sta v naselju Zalog pri Moravčah, občina Moravče, trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulatorja. Reševalci NMP so oskrbeli poškodovano osebo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 7.20 je v naselju Rogašovci v istoimenski občini kombinirano vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Sveti Jurij so zavarovali kraj dogodka in poškodovano vozilo postavili nazaj na cestišče. Lažje poškodovano osebo so oskrbeli gasilci PGD Nuskova in Serdica.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.30 je v bližini Mrzlega Loga, občina Idrija, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri reševanju poškodovanega voznika in usmerjali promet.

Ob 16.54 je v kraju Martinuči, občina Renče-Vogrsko, padel motorist in se poškodoval. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč poškodovanemu do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.44 je v naselju Gorenje Kamence, občina Novo mesto, traktor zapeljal z vozišča in se večkrat prevrnil po bregu. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom dvignili traktor in ga postavili nazaj na kolesa ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanega voznika. Reševalci NMP Novo mesto so poškodovanca na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 13.12 je na cesti Ilirska Bistrica–Šembije, občina Ilirska Bistrica, voznik skuterja trčil v odbojno ograjo in padel. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovanca do reševalnega vozila. Poškodovano osebo so reševalci prepeljali v SB Izola. O dogodku je bil obveščen OKC Koper.

Ob 14.51 se je pri naselju Kožljek, občina Cerknica, v gozdu prevrnilo tovorno vozilo, v katerem je ostal ukleščen voznik. Gasilci PGD Cerknica so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili poškodovanca iz vozila, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem pri oskrbi. Reševalci NMP Cerknica so poškodovanca oskrbeli in predali dežurni ekipi GRS iz Brnika, ki ga je s helikopterjem SV prepeljala v UKC Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 14.59 je v podjetju na Partizanski cesti v Velenju v laboratoriju zagorel aparat. Pred prihodom gasilcev je ogenj ugasnil, gasilci PGE Velenje pa so aparat preventivno iznesli iz prostora ter pregledali in prezračili prostor.

Izpostava Kranj

Ob 15.28 se je v Lescah, občina Radovljica, iz stanovanjskega objekta valil gost črn dim. Gasilci PGD Lesce, Radovljica in Hlebce so pogasili požar, s termovizijsko kamero pregledali prostor in prezračili objekt. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Begunje na Gorenjskem in Mošnje, vendar njihovo posredovanje ni bilo potrebno.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 11.53 je v Veliki Pirešici, občina Žalec, zagorela pnevmatika na prikolici tovornega vozila. Gasilci PGD Velika Pirešica, Ponikva pri Žalcu in Zavrh so zavarovali kraj dogodka, pogasili ogenj, ohladili platišče ter pregledali kolo s termovizijsko kamero.

Ob 14.48 je na Mariborski cesti v Celju zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGE Celje in PGD Škofja vas so zavarovali kraj dogodka, pogasili goreče vozilo, opravili pregled vozila s termovizijsko kamero ter odklopili akumulator.

  

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 11.31 so ob cesti Krka–Videm v bližini naselja Gradiček, občina Ivančna Gorica, gasilci PGD Krka pogasili goreče smeti na površini okoli 2 kvadratnih metrov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.59 so na Streliški poti v Novi Gorici gasilci JZ GRD GE Nova Gorica pogasili manjši požar v naravnem okolju.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 17.58 je na Dunajski cesti v Ljubljani kombinirano vozilo zadelo betonski stebriček in pri tem poškodovalo rezervoar olja. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali okolico in nevtralizirali razlito olje.

Izpostava Postojna

Ob 20.55 je v naselju Kožljek, občina Cerknica, iz prevrnjenega kamiona iztekalo dizelsko gorivo. Gasilci PGD Cerknica so v posode prečrpali okoli 100 litrov goriva in sanirali razlite tekočine.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 13.15 sta pri naselju Gorenje, občina Kočevje, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije, na varni lokaciji blizu kraja najdbe uničila ročno bombo italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.58 so pod Škabrijelom v naselju Kromberk, občina Nova Gorica, pri zemeljskih delih naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in uskladiščila topovsko granato kalibra 149 mm, mase 35,4 kg, italijanske izdelave, granato kalibra 75 mm, mase 6,5 kg in topovski vžigalnik kalibra 100 mm, mase 1,5 kg, avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 0.48 je na Cesti na Roglo v Zrečah zaradi okvare na vodovodnem sistemu v poslovnem prostoru iztekala voda. Gasilci PGD Zreče so zaprli dovod vode in posesali odvečno vodo.

Izpostava Ljubljana 

Ob 12.32 so na Dunajski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja v šestem nadstropju večstanovanjske stavbe in reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do starejše, onemogle osebe, ki je padla in se ni mogla pobrati, medtem, ko se je na štedilniku kuhala hrana. Gasilci so s štedilnika odstavili zasmojeno hrano in stanovanje prezračili. 

Ob 17.41 so na Trubarjevi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili reševalcem NMP Ljubljana dostop do obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 3.54 so v naselju Fram, občina Rače – Fram, gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata počitniške prikolice in omogočili dostop pristojnim službam do preminule osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.38 so v naselju Ustje, občina Ajdovščina, gasilci GRC Ajdovščina nudili pomoč reševalcem NMP Ajdovščina pri prenosu obolele osebe. 

Izpostava Trbovlje 

Ob 7.38 je na Polju v Zagorju ob Savi zaradi okvare na vodovodnem sistemu iztekla voda v večstanovanjskem objektu. Gasilci PGD Zagorje mesto so posesali vodo iz objekta. Delavci Komunale Zagorje so zaprli dovod vode, delavci Elektra pa so odklopili električno napetost. Obveščen je bil tudi upravljalec objekta.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved za gorenjsko, savinjsko in koroško regijo

V sredo bo sprva delno jasno, čez dan pa bo nekaj več spremenljive oblačnosti. Zvečer bo možna kakšna ploha ali nevihta, morebitna količina padavin ne bo velika. Popoldne bo zapihal jugozahodnik. Temperature bodo okoli 27 °C.

V četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi plohami in posameznimi nevihtami. Možni bodo krajši krajevni nalivi. Skupna vsota padavin bo predvidoma do 30 l/m2. Ponekod bo ostalo povsem suho.

V petek bodo predvsem v zahodni polovici Slovenije še možne posamezne plohe, a količina in intenziteta bosta majhni. V nadaljevanju bo večinoma suho. Verjetnost za padavine se nekoliko poveča od prihodnjega torka dalje.