Skoči do osrednje vsebine

»Barve Slovenije so v gospodarstvu, turizmu in športu prepoznane po vsem svetu«

V Celju se je danes odprl 55. mednarodni obrtni sejem MOS, ki se ga je udeležil tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. V svojem nagovoru se je dotaknil tudi nedavnih poplav in poudaril prizadevanja, da bi bila predplačila pomoči prizadetim podjetjem čim prej izplačana.
Minister Matjaž Han za govorniškim pultom

Minister Matjaž Han je nagovoril zbrane na slavnostnem odprtju 55. mednarodnega obrtnega sejma MOS v Celju. | Avtor: Boštjan Podlogar, STA

1 / 12

Minister Han je poleg dosedanjih izvedenih ukrepov za povečanje konkurenčnosti in dodane vrednosti gospodarstva napovedal tudi pripravo strateškega načrta za gospodarsko transformacijo.

V svojem nagovoru je poudaril pomen podjetnikov in obrtnikov: »Slovenski obrtniki, mikro, mala in srednje velika podjetja predstavljate 99 odstotkov vseh podjetij v Sloveniji in zaposlujete skoraj 70 odstotkov vseh delavcev. Lani ste ustvarili skoraj polovico prihodkov vseh podjetij. Vi ste motor slovenskega gospodarstva.«

Minister se je dotaknil nedavnih poplav, ki so prizadele ljudi, občine in tudi del podjetij. »V tej nesreči smo videli tudi sposobnost te naše skupnosti, da stopi skupaj. Številni prostovoljci, gasilci, pripadniki civilne zaščite, pa tudi številni obrtniki in podjetniki in vlada smo družno stopili na pomoč. Spet smo pokazali veliko solidarnost, ki jo v naši domovini pokažemo vsakič, ko je potrebno pomagati sočloveku, skupnosti in tudi podjetjem.«

Poudaril je prizadevanja, da bi čim prej izvedli izplačila 10 odstotkov predplačil ocenjene škode. Minister je ob tem izpostavil napredek na terenu, saj nekatera prizadeta podjetja že ponovno zaganjajo vsaj dele proizvodnje; med njimi tudi podjetje TAB in BSH Nazarje.

Ob tem je izpostavil tudi pomen odziva s terena, Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Gospodarske zbornice Slovenije ter drugih zbornic, s katerimi je ministrstvo v tesnem sodelovanju pripravilo hitre in učinkovite interventne ukrepe. Z njimi želi vlada pomagati prizadetim podjetjem, da čim prej sanirajo škodo, ohranijo zaposlene, ponovno zaženejo poslovanje, ohranijo likvidnost in razvojno naravnanost.

Minister je ob tem poudaril pomen ohranitve sodelovanja dosedanjih mednarodnih poslovnih partnerjev s prizadetimi slovenskimi podjetji. »Slovenska podjetja so močno vpeta v mednarodne dobavne verige, zato smo preko tujih gospodarskih zbornic v Sloveniji ter ustaljenih diplomatskih poti okrepili komuniciranje z globalnimi partnerji, da je Slovenija varno in zanesljivo poslovno okolje. Na nas lahko svet računa,« je bil odločen minister Han.

Poleg tega je izpostavil nekaj izvedenih aktivnosti v zadnjem letu, med njimi Zakon o ohranjanju in razvoju rokodelstva, ki tej panogi vrača spoštovanje, ki si ga zasluži. Posebno je izpostavil razvojna finančna sredstva, s katerimi želi ministrstvo izboljšati položaj slovenskih podjetij na mednarodnih trgih ter vzpodbuditi globalne preboje slovenskih končnih produktov, ki bodo rezultat slovenskega znanja, inovacij in dizajna.

»Zadovoljen sem, da smo v tem mandatu zagnali enega največjih investicijskih ciklov v industriji, pri mikro, malih in srednjih podjetjih, v lesni industriji in v turizmu. Športu pa smo z rekordnim vložkom prvič začeli vračati, kar nam že vsa ta leta daje - povezovalni optimizem,« je dejal minister Han.

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je lani skupaj z izvajalskimi institucijami in SID banko gospodarstvu in turizmu ponudilo več kot 700 milijonov evrov razvojnih sredstev in podprli skoraj 5.000 projektov. Letos skupaj z izvajalskimi agencijami ponuja 339 milijonov evrov nepovratnih sredstev za rast in razvoj podjetij vseh velikosti ter 364 milijonov evrov povratnih sredstev preko Slovenskega podjetniškega sklada in SID banke.  

Minister je poudaril, da si bo tudi v prihodnje prizadeval za zagotavljanje spodbudnih pogojev za rast in preboj slovenskega gospodarstva. Pri tem pa se je dotaknil tudi davčnih obremenitev plač, pri čemer minister poziva k pogovoru o družbenem konsenzu.

Napovedal je, da bo v petek Strateški svet za gospodarstvo prvič obravnaval strateški načrt za gospodarsko transformacijo. Ta dokument vključuje tri stebre:

  1.        Nadgradnjo in energetsko učinkovitost obstoječih industrij;
  2.        Razvoj novih produktov in novih industrij, posebej v perspektivni startup skupnosti;
  3.        Pritegnitev novih operacij globalnih visokotehnoloških podjetij v Slovenijo.

S tem strateškim načrtom želi ministrstvo v javno razpravo ponuditi vprašanje, kaj moramo kot država, gospodarstvo, znanost in družba narediti, da dosežemo novo gospodarsko vizijo Slovenije. »To lahko dosežemo le skupaj. Po pandemiji in energetski krizi smo bili soočeni s poplavami, a želim si, da bi zmogli v vseh okoliščinah ohraniti solidaren, trmast, povezovalen značaj. In se – kot na športnem igrišču v tekmi s konkurenco predstavljati kot najodličnejši. Ker seveda to smo. Ker znamo, zmoremo in hočemo,« je dejal minister Han in zaključil: »Ni vedno lahko, so pa barve Slovenije v gospodarstvu, turizmu in športu prepoznane po vsem svetu. Že zdaj smo zmagovalci. Za vse, kar lahko skupaj ponudimo jutri, se vam vnaprej zahvaljujem.«

Ministrstvo z organi v sestavi in agencijami informira na sejmu

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport se bo od 13. do 17. septembra predstavljalo na 55. sejmu obrti in podjetništva MOS.

Skozi vse dni sejma bodo na stojnici ministrstva v Dvorani L1 potekale predstavitve Slovenije kot destinacije za edinstvena doživetja in poleg tega različne predstavitve turističnih destinacij. Predstavljajo tudi poklic barista. S pomočjo Olimpijskega komiteja Slovenije bodo predstavljali koristi športa za vse in v tem duhu organizirali zabavne športne igre.

S Centrom Noordung se bodo obiskovalci lahko sprehodili skozi osončje, se pogovarjali z robotko Vito in si ogledali robota pajka za hojo po površju Lune, razvitega v Sloveniji.

Vse dni sejma bo na ogled razstava Čar lesa. V neposredni bližini razstavnega prostora ministrstva pa bodo rokodelci Obrtne zbornice Slovenije, Zveze društev upokojencev Slovenije in rokodelskih centrov izvajali brezplačne mini rokodelske interaktivne delavnice za obiskovalce sejma.

 

Program

  do
Celjski sejem, Dvorana L1

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport ponovno na sejmu MOS

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ) se bo z izvajalskimi institucijami in partnerji ponovno predstavilo na mednarodnem obrtnem sejmu MOS. Na razstavnem prostoru ministrstva (dvorana L1), se bodo od 13. do 17. septembra zvrstile številne predstavitve s področja gospodarstva, turizma in športa. Poleg tega pa bo ministrstvo organiziralo več informativnih strokovnih dogodkov.