Skoči do osrednje vsebine

Prenovljen desni tir med Brezovico in Borovnico

V nedeljo so bila zaključena dela in s tem tudi sproščen železniški promet po desnem tiru na odseku med Brezovico in Borovnico, v teku so še dela na železniški postaji Borovnica.

Dela na desnem tiru so se začela meseca maja letos, skupno je bilo zamenjanih 17 kilometrov vozne mreže, saniranih je bilo pet prepustov in dva mostova ter sedem podvozov. Nadgrajene so bile signalnovarnostne naprave in urejeni dve nivojski križanji, na območju starega mostu je bil zgrajen nov most v Notranjih Goricah. Prav tako je na obeh straneh postajališča Notranje Gorice zgrajen nov peron, postavljenih je bilo 8.780 metrov protihrupnih ograj.

Na železniški postaji Borovnica je že zgrajen nov bočni peron z nadstreškom, zamenjani so temelji in portali vozne mreže na postaji ter izvedena je nova trasa kabelske kanalizacije za signalnovarnostne in telekomunikacijske naprave ter zunanjo razsvetljavo. Na tirni infrastrukturi so v teku zaključna dela na spodnjem in zgornjem ustroju. Poteka tudi gradnja novega otočnega perona z nadstreškom. Oba perona bosta povezana z novim podhodom, kjer so v teku kamnoseška in slikopleskarska dela. Po nadgradnji bo nov podhod z dvigali omogočil potnikom, pešcem in kolesarjem varen prehod pod železniškimi tiri.

Vsa dela na železniški postaji Borovnica bodo zaključena predvidoma v mesecu septembru 2023.

Ocenjena vrednost del na odseku Brezovica–Borovnica znaša 113,20 milijona evrov, od tega 9,81 milijona evrov prispeva Evropska unija v okviru Načrta za okrevanje in odpornost.

Na spletnem portalu Krajšamo razdalje je na voljo več informacij o projektu.

Nadgrajena železniška proga na odseku med Brezovico in Borovnico ter nadgrajeno postajališče Notranje Gorice

Nadgrajena železniška proga na odseku med Brezovico in Borovnico | Avtor: Direkcija za infrastrukturo