Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. septembra 2023

Potresi

Ob 15.21 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 3,2 v bližini Anhovega, 70 km zahodno od Ljubljane. Ob 15.24 je na istem območju sledil potres magnitude 2,1.

Po prvih podatkih so potresa čutili predvsem prebivalci zahodne Slovenije. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) močnejšega potresa ni presegla V. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Potres so zaznali posamezni krajani Kanala, Slapa ob Idrijci in Volarji v občini Tolmin. Ravnateljica OŠ Kanal ob Soči je evakuirala učence iz prostorov osnovne šole. Po dogovoru s poveljnikom OŠCZ Kanal so se lahko kasneje vrnili v šolo in nadaljevali s poukom.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 13.37 je na Blejski koči na Lipanci, občina Gorje, nenadno obolela oseba. Gorski reševalci GRS Radovljica in dežurna ekipa GRS Brnik so osebo na kraju oskrbeli in s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v SB Jesenice.

Ob 19.11 se je pri sestopu iz Kredarice, občina Gorje, izgubila planinka. Gorski reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa GRS Brnik so planinko locirali in jo s pomočjo helikopterja Slovenske vojske nepoškodovano prepeljali na Pokljuko.

Ob 19.51 se je na poti proti Uskovnici, občina Bohinj, poškodovala pohodnica. Gorski reševalci GRS Bohinj so osebo prenesli v dolino.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 0.33 je na območju Uršlje gore, občina Črna na Koroškem, potekala iskalna akcija za pogrešano osebo. V intervencijo so bili vključeni reševalci GRS Koroške, GRS Maribor, GRS vodniki reševalnih psov, SIP KGS - skupina 3, ZRPS Štajerska, ZRPS Dolenjska, policija in policijski helikopter. Osebo so našli in jo prepeljali s helikopterjem SV v SB Slovenj Gradec.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 6.56 sta v naselju Podgora v občini Šmartno ob Paki trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD in PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka, sanirali cestišče, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem. Reševalci NMP Velenje so oskrbeli poškodovano osebo ter jo prepeljali v SB Celje.

Ob 13.21 sta v naselju Pristova v občini Dobrna trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, sanirali cestišče ter nudili pomoč poškodovanemu do prihoda reševalcev NMP Celje. Poškodovanega so reševalci oskrbeli ter prepeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.27 sta na regionalni cesti Ljubljana–Litija v naselju Beričevo, občina Dol pri Ljubljani, trčila kombinirano in osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri oskrbi poškodovanih, odklopili akumulatorja na vozilih ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Tri poškodovane osebe so bile prepeljane v UKC Ljubljana.

Ob 15.34 sta na južni ljubljanski obvoznici za izvozom Ljubljana jug v smeri Rudnika, občina Ljubljana, trčili tovorni vozili, osebni vozili in osebno vozilo s priklopnikom. Po trku sta zagorela osebno in tovorno vozilo.  Gasilci GB Ljubljana in PGD Barje so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar. V nesreči so preminule tri osebe, ena poškodovana pa je bila prepeljana v UKC Ljubljana. S strani GZL je bila aktivirana tudi psihološka pomoč.

Ob 22.49 sta na primorski avtocesti med Vrhniko in Logatcem, občina Vrhnika, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Stara Vrhnika in PGD Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in osvetljevali kraj dogodka. V dogodku so bile tri osebe lažje poškodovane.

Izpostava Maribor

Ob 4.59 je na avtocesti Pesnica–Šentilj, občina Pesnica, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Maribor so poškodovano osebo prepeljali v UKC Maribor.

Ob 14.49 je na Bistriški cesti v Poljčanah voznik z osebnim vozilom trčil v stavbo. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so odklopili akumulator ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Slovenska Bistrica so poškodovano osebo prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.28 se je na cesti Hum–Kojsko v občini Brda pri padcu z motornim kolesom poškodoval motorist. Gasilci GE JZ GRD Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovanemu motoristu do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Izpostava Novo mesto

Ob 22.56 je na dolenjski avtocesti med izvozom Mirna Peč in Trebnje - vzhod, občina Mirna Peč, osebno vozilo zapeljalo s cestišča na brežino. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Novo mesto so voznika so na kraju pregledali in oskrbeli. Delavci DARS-a so poskrbeli za ureditev prometne signalizacije.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.34 sta v naselju Meža, občina Dravograd, trčila tovorno in kombinirano vozilo. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in vozili odstranili s cestišča. Poškodovano osebo so reševalci ZRCK Ravne na Koroškem prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 17.54 je v naselju Marijina Vas, občina Laško, zagorelo v priročni delavnici v kleti stanovanjske hiše. Lastnik je sam začel z gašenjem požara, gasilci PGD Laško, Jurklošter in Planina pa so požar pogasili, izmerili koncentracijo prisotnosti nevarnih plinov in prezračili prostore. Ena oseba je bila zaradi prekomerne izpostavljenosti nevarnim plinom prepeljana v SB Celje, ostalih pet stanovalcev pa so reševalci NMP Laško pregledali na kraju. Stanovalcem je bila odsvetovana prenočitev v objektu.

Izpostava Ptuj

Ob 19.54 so v naselju Vintarovci, občina Destrnik, v dimniku stanovanjske hiše zagorele saje. Gasilci PGD Destrnik in Desenci so zaprli dovod zraka v peči ter počakali do izgoretja saj.

Ob 22.39 je v Čufarjevi ulici na Ptuju v kletnih prostorih stanovanjske hiše zaradi napake na elektro inštalaciji prišlo do požara. Gasilci PGD Ptuj in Grajena so odklopili elektriko, pogasnili požar, prezračili prostore ter objekt pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 7.55 je na poti za Brodom v Ljubljani zagorelo tovorno vozilo v predelu motorja. Voznik je sam pričel z gašenjem požara, dokončno pa so ga pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 14.54 je v naselju Peščenik, občina Ivančna Gorica, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Višnja Gora, Stična in Kriška vas so požar pogasili. Vozilo je uničeno.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.54 je v naselju Sveti Trije Kralji, občina Radlje ob Dravi, zagorelo osebno vozilo. Požar, ki se je začel širiti v gozd, so pogasili gasilci PGD Radlje. Vozilo je uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 9.29 je ob Letališki cesti v Ljubljani gorela električna napeljava, električni vodniki in izolacija. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova - Sneberje so požar pogasili. Dežurni delavec Elektra Ljubljana je odklopil električno napetost.

Izpostava Postojna

Ob 8.29 so v parku pred Srednjo gozdarsko in lesarsko šolo v Postojni gasilci PGD Postojna pogasili tleče deblo drevesa.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 12.15 je na Zdraviliški cesti v Laškem zagorela vsebina zabojnika za odpadke. Gasilci PGD Laško so požar pogasili ter prekopali ožgane odpadke.

Izpostava Novo mesto

Ob 0.51 so v naselju Trnovec, občina Metlika, goreli zabojniki za smeti. Požar, ki je uničil tri zabojnike, so pogasili gasilci PGD Lokvica.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 11.17 so na parkirišču pri trgovskem centru na Duplici v občini Kamnik gasilci PGD Kamnik nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Izpostava Postojna

Ob 0.31 je na parkirišču v naselju Štanjel, občina Komen, iz tovornega vozila izteklo okoli sto litrov goriva. Gasilci ZGRS Sežana so nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 10.35 je v naselju Rimske Toplice, občina Laško, občan v gozdu naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Zahodno Štajerske in Gorenjsko - Ljubljanske regije so zavarovali kraj dogodka, odstranili ročno bombo iz obdobja 2. svetovne vojne in jo na varnem mestu uničili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.49 so v ulici Barje v Novi Gorici delavci pri zemeljskih delih naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske sta odstranila topovsko granato, kalibra 149 mm, mase 44,3 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta do uničenja odpeljala v ustrezno skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 05.30 so v naselju Šalek v občini Velenje gasilci PGE Velenje s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili ujeto osebo.

Izpostava Koper

Ob 19.29 so v Stritarjevi ulici v Kopru gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja večstanovanjskega objekta in omogočili pristojnim službam dostop do preminule osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.10 so v naselju Dolenja Trebuša, občina Tolmin, gasilci PGD Dolenja Trebuša s ponjavo prekrili zemeljski plaz v bližini stanovanjskega objekta.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Po podatkih oddelka za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdana posebna vremenska napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije

V torek bo precej jasno s temperaturami od 26 do 29 °C. V sredo bo delno jasno z nekaj spremenljive oblačnosti. Zvečer bo kožna kakšna ploha ali nevihta, morebitna količina padavin ne bo velika. Popoldne bo zapihal jugozahodnik. Temperature bodo podobne današnjim.

V četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno s plohami in posameznimi nevihtami. Možni bodo krajši krajevni nalivi, skupna vsota padavin krajevno predvidoma ne bo presegla 40 l/m2.V petek bodo predvsem v zahodni polovici Slovenije še možne posamezne plohe, a količina in intenziteta bosta majhni. V nadaljevanju bo večinoma suho.