Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 7. septembra 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 8.45 so v Domu Planika pod Triglavom, občina Bohinj, tri obolele osebe potrebovale pomoč. Gorski reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa GRS Brnik so osebe na kraju oskrbeli in jih s helikopterjem LPE prepeljali na letališče Lesce. Reševalci NMP Bled so eno osebo prepeljali v SB Jesenice.

Ob 15.49 sta se v Slovenski smeri v Severni steni Triglava, občina Kranjska Gora, zaplezala alpinista, eden pa se je poškodoval. Reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa GRS Brnik so poškodovanega alpinista na kraju oskrbeli, helikopter SV pa ga je prepeljal v SB Jesenice, nepoškodovanega alpinista pa v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.29 si je v bližini naselja Podgrad, občina Ljubljana, občan v gozdu poškodoval nogo. Gasilci GB Ljubljana in gorski reševalci GRS Ljubljana so poškodovanca prenesli do reševalnega vozila, kjer so ga prevzeli reševalci NMP.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 14.23 sta v naselju Zavodnje pri Šoštanju, občina Šoštanj, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGE in PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka ter nudili reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu ponesrečenca do reševalnega vozila, s katerim je bil prepeljan v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.06 sta na Šmartinski cesti v Ljubljani trčila tovorno vozilo in kolesar. Gasilci GB Ljubljana so nudili prvo pomoč kolesarju in prenosu poškodovanca do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.58 je na cesti Bovec–Bavšica, občina Bovec, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj dogodka in s tehničnim posegom vozilo izvlekli na cestišče. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 11.56 sta na regionalni cesti Selo–Črniče, občina Ajdovščina, trčili osebni vozili. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, očistili cestišče in nevtralizirali razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih.

 

Požari v objektih

Izpostava Maribor

Ob 15.13 je v naselju Dvorjane v občini Duplek gorelo v sobi stanovanjske hiše. Gasilci JZ GB Maribor, PGD Dvorjane in Korena so požar pogasili, prezračili prostore, z detektorjem preverili prisotnost nevarnih plinov ter na prosto iznesli poškodovan inventar.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.42 je v naselju Stopnik v občini Tolmin veja drevesa padla na električni vodnik, ki je zagorel. Požar, ki se je razširil tudi v naravno okolje, so pogasili gasilci PGD Dolenja Trebuša in Most na Soči.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.22 je v Ulici Belokranjskega odreda v Metliki gorelo stanovanje v zgornji etaži stanovanjske hiše. Gasilci PGD Metlika, Lokvica, Suhor in Gradac so pogasili požar, ki se je razširil na ostrešje hiše in preprečili širitev ognja na sosednje objekte. Zgorelo je stanovanje velikosti 160 kvadratnih metrov in ostrešje hiše. O požaru so bile obveščene pristojne službe, dežurni delavec elektro podjetja je poskrbel za odklop elektrike.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 7.21 je v Ulici Kozjanskega odreda v Rogaški Slatini gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Maribor

Ob 13.40 so v naselju Turiška vas v občini Slovenska Bistrica gorel traktor. Požar so pogasili gasilci PGD Tinje.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 1.25 so na Iršičevi ulici v Celju gasilci PGE Celje pogasili travniški požar.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.55 je na Taborski cesti, občina Grosuplje, gorela hlodovina na deponiji lesa. Gasilci PGD Grosuplje so pogasili požar in okolico pregledali s termo kamero. Na kraju je bila prisotna policija.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 14.50 je v Gorenji vasi, občina Gorenja vas - Poljane gorel zabojnik za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Gorenja vas – Poljane.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 15.16 so v Kolodvorski ulici v Slovenski Bistrici gasilci PGD Slovenska Bistrica zatesnili rezervoar vozila, iz katerega je iztekalo pogonsko gorivo in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.04 so na Pohorski cesti v Zrečah gasilci PGD Zreče iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta s tehničnim posegom rešili osebi.

Ob 13.21 so v naselju Dobrovlje, občina Braslovče, gasilci PGD Dobrovlje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Ob 21.00 so na Partizanski cesti v Velenju gasilci PGE Velenje iz poslovnega objekta izčrpali okoli 10 kubičnih metrov vode.

Izpostava Koper

Ob 10.18 so na Kvedrovi cesti v Kopru gasilci JZ GB Koper odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe, katera je bila prepeljana v SB Izola.

Ob 17.43 so iz SB Izola zaprosili za helikopterski medbolnišnični prevoz obolele osebe v UKC Ljubljana. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali območje pristanka helikopterja v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.58 je v Merčnikovi ulici v Ljubljani iz stanovanja v večstanovanjskem objektu iztekala voda. Gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, preprečili nadaljnje iztekanje vode ter sanirali razlitje. Opravili so tudi ogled stanovanja v spodnji etaži in odklopili električno energijo zaradi vdora vode v električno inštalacijo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.57 so v Gregorčičevi ulici v Kobaridu gasilci PGD Kobarid nudili pomoč reševalcem NMP Tolmin pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Agencija RS za okolje je izdala posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov:

Do sredine prihodnjega tedna pričakujejo precej jasno in toplo vreme. Zjutraj bo po dolinah kratkotrajna megla. Jutranje temperature bodo od 10 do 14, najvišje dnevne od 24 do 27 °C.

Dežja do srede ne bo. Verjetnost padavin se poveča od četrtka dalje, a zaenkrat ne kaže na večje deževje.