Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. septembra 2023

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 14.50 se je na poti na Češko kočo, naselje Zgornje Jezersko, občina Jezersko, v krušljivi grapi zaplezala planinka. Gorski reševalci GRS Jezersko so nepoškodovano planinko z vrvno tehniko spustili po krušljivo steni do poti in nato peš pospremili v dolino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.41 si je na območju Krna, občina Kobarid, pohodnica poškodovala nogo. Gorski reševalci GRS Tolmin so jo na kraju oskrbeli, helikopter LPE z dežurno ekipo GRS Brnik pa jo je prepeljal v SB Jesenice.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 16.27 se je v naselju Rakitnica, občina Ribnica, občan pri delu na strehi huje poškodoval z motorno žago. Gasilci PGD Ribnica in Rakitnica so osebo oskrbeli ter jo s tehničnim posegom prenesli s strehe do reševalnega vozila. Reševalci NMP Ribnica so poškodovanca prepeljali do Dolenjevaškega polja, kjer so ga predali ekipi HNMP, katera ga je s helikopterjem SV prepeljala v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 16.54 je na cesti pri Spodnjem Pijavškem, občina Krško, padel motorist. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovanemu motoristu in reševalcem NMP pri prenosu do reševalnega vozila. Poškodovanega motorista so prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Kranj

Ob 10.18 sta v naselju Smokuč v Žirovnici trčila osebno vozilo in kolo z motorjem. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, usmerjali promet ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovanega motorista.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.10 sta na štajerski avtocesti Celje–Ljubljana v predoru Trojane, občina Lukovica, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje in CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP so udeležence v nesreči pregledali na kraju.

Ob 14.06 je v naselju Notranje Gorice, občina Brezovica, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Brezovica pri Ljubljani, Vnanje Gorice in GB Ljubljana so odklopili akumulator, s tehničnim posegom vozilo izvlekli iz jarka, ga postavili nazaj na kolesa ter nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri oskrbi poškodovanega voznika.

Ob 14.44 sta na cesti Plešivica–Luče, občina Grosuplje, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Grosuplje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in usmerjali promet. Poškodovani osebi so na kraju pregledali reševalci NMP Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.16 je v naselju Moščanci, občina Puconci, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v drevo. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka in s tehničnim posegom odprli vrata vozila, v katerem je bila preminula oseba.

Izpostava Novo mesto

Ob 22.11 sta v križišču Kolodvorske ceste in Ulice 21. oktobra v Črnomlju trčili osebni vozili. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, pregledali vozili ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. Na kraju so bili prisotni policisti.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.09 sta na Celjski cesti v Slovenj Gradcu trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine, odklopili akumulatorja in vozili odstranili s cestišča. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.00 je v ulici V Kladeh v Ljubljani gorelo v kopalnici stanovanjskega objekta. Gasilci GB Ljubljana so odklopili električno energijo, pogasili požar, prezračili prostore, izmerili prisotnost nevarnih plinov in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 19.16 je v podjetju na Poti na Tojnice na Vrhniki zagorel zabojnik odpadne plastike. Gasilci PGD Vrhnika, Sinja Gorica, Verd in GB Ljubljana so pogasili gorečo vsebino zabojnika.

Izpostava Maribor

Ob 1.43 je v naselju Čadramska vas, občina Poljčane, zagorelo v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Poljčane so požar pogasili in pregledali stanovanjski objekt.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.59 so v ulici Obrtna cona, občina Semič, v podjetju eksplodirale komponente v elektro omarici, vendar do požara ni prišlo. Gasilci PGD Semič, Kot-Brezje, Gradnik, Stranska vas pri Semiču in Štrekljevec so pregledali ter prezračili prostore. Na kraju je bil dežurni delavec elektro podjetja. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 14.08 je na Sladkogorski cesti, občina Šentilj v Slovenskih goricah, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Šentilj v Slovenskih goricah so požar pogasili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 8.11 je v naselju Seča, občina Piran, gorelo v naravnem okolju. Gasilci JZ GB Koper so na kraju ugotovili, da gre za neprijavljeno kontrolirano kurjenje na prostem in požar pogasili.

Izpostava Kranj

Ob 13.43 je ob gorenjski avtocesti, občina Kranj, gorel manjši kup odpadkov. Požar so pogasili gasilci GARS Kranj.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 10.45 so v križišču Cankarjeve in Aškerčeve ulice v Celju gasilci PGE Celje nevtralizirali in počistili iztekle motorne tekočine v dolžini okoli 400 metrov.

Ob 12.32 so v Ljubnici občina Vitanje gasilci PGD Vitanje očistili cesto, ki je bila polita z gnojevko, v dolžini okoli 20 metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.33 je v bližini naselja Predmeja, občina Nova Gorica, občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske sta na varno odstranila ročno bombo, kalibra 65 mm, mase 0.2 kg, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 19.16 so v Velikih Malencah, občina Brežice, gasilci PGD Krška vas nudili pomoč reševalcem NMP Brežice pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe.

Izpostava Celje

Ob 8.16 so v naselju Šentjungert, občina Celje, gasilci PGD Šmartno v Rožni Dolini razžagali in odstranili drevo, ki se je podrlo na električne drogove in cesto.

Izpostava Kranj

Ob 14.17 je bil na Cesti Staneta Žagarja, občina Kranj, v zaklenjenem vozilu ujet otrok. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom odprli vozilo, rešili otroka in ga predali v zdravniško oskrbo.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.05 je v naselju Smlednik, občina Medvode, osebno vozilo zapeljalo v živo mejo. Gasilci PGD Smlednik so s tehničnim posegom vozilo izvlekli iz žive meje in ga postavili nazaj na cestišče.

Izpostava Maribor

Ob 14.55 so na Partizanski cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor, s pomočjo avto lestve, odstranili strešno obrobo, ki je ogrožala mimoidoče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.30 sta v Vojskarski ulici v Idriji drevesi padli na električne vodnike in stanovanjski objekt. Gasilci PGD Idrija so drevesi razžagali ter očistili cestišče. Delavci pristojnega elektro podjetja so sanirali poškodovane električne vodnike.

Izpostava Postojna

Ob 12.55 so na Tržaški cesti v Postojni gasilci PGD Postojna nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Ptuj

Ob 8.22 so v naselju Gradišče, občina Sveti Tomaž, gasilci PGD Ormož s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske stavbe in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Po podatkih Oddelka za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdana posebna vremenska napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regijein Koroške regije. 

V četrtek in petek, pa tudi ob koncu tedna ter v začetku prihodnjega bo precej jasno in toplo vreme. Predvsem danes in jutri bo pihal šibak veter vzhodnih smeri. Jutranje temperature bodo od 10 do 14, najvišje dnevne od 24 do 27 °C. Prve padavine bi bile možne v četrtek, a ne kaže na večjo količino, pa še to ni zelo gotovo.