Skoči do osrednje vsebine

Slovensko podjetje Remigo prejemnik prestižne nagrade DesignEuropa

DesignEuropa Award je nagrada, ki jo Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (angleško European Union Intellectual Property Office - EUIPO) vsako drugo leto podeljuje za izjemne dosežke na področju oblikovanja. Nagrada poudarja pomen kvalitetnega oblikovanja in njegov vpliv na gospodarski, družbeni, kulturni in okoljski razvoj.
Direktor podjetja Remigo Marko Vrtovec ob razglasitvi

Direktor podjetja Remigo Marko Vrtovec ob razglasitvi | Avtor: Urad Evropske unije za intelektualno lastnino

1 / 2

Nagrade (v angleščini) se podeljujejo v treh kategorijah: za življenjski dosežek, v kategoriji industrija ter v kategoriji mala in nastajajoča podjetja.

Letos je komisija med 700 prijavami iz 43 držav izbrala osem finalistov iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije, Madžarske, Estonije in Poljske.

Na letošnji podelitvi, ki je bila včeraj v Berlinu, je velik uspeh z zmago v kategoriji mala in nastajajoča podjetja doseglo slovensko podjetje Remigo z električnim izvenkrmnim motorjem RemigoOne (v angleščini).

Gre za prvi v celoti integriran lahek električni izvenkrmni motor z močjo 1000 W na svetu, ki je hkrati oblikovan kot krmilo. Odpravlja vse šibke točke primerljivih bencinskih in električnih izvenkrmnih motorjev (teža, korozija kablov, rokovanje, puščanje olja, zanesljivost, vzdržljivost). Zasnovan je v skladu z najnovejšim tehnološkim razvojem, željami navtikov, spoštovanjem okolja in trajnostnimi vidiki. Motor tehta le 12 kilogramov, primeren je za pogon plovil do teže 1,5 ton in omogoča polnjenje s pomočjo sončnih celic.

RemigoOne je že osvojil štiri oblikovalske nagrade in številna srca izkušenih navtikov ter navdušencev po vsem svetu.

Podjetje Remigo ima podeljen slovenski patent, pet patentov s skrajšanim trajanjem v Nemčiji, Italiji, Španiji, na Japonskem in na Kitajskem, registrirano znamko pri Uradu RS za intelektualno lastnino, pri EUIPO pa znamko ter model Skupnosti.

Direktor podjetja Remigo Marko Vrtovec je na vprašanje, kaj je pomembno pri uveljavljanju pravic intelektualne lastnine, odgovoril, da ima varstvo intelektualne lastnine veliko prednosti. Zaradi podeljenih patentov, modela in znamk imajo večjo svobodo delovanja ter varnost, kar jim omogoča varstvo lastnega dela v razvoju in oblikovanju, s čemer dosegajo višjo vrednost podjetja ter so bolj privlačni za investitorje. Slednji pri vrednotenju podjetij dosledno upoštevajo, ali ima podjetje podeljene pravice intelektualne lastnine.

Urad RS za intelektualno lastnino podjetju Remigo iskreno čestita!