Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade dr. Robert Golob: Številka 114 sinonim za pomoč ob naravnih nesrečah

Predsednik vlade dr. Robert Golob je obiskal klicni center za pomoč prebivalkam in prebivalcem po poplavah, ki je danes začel z delovanjem.

Namen klicnega centra, ki ga bo vodil Andrej Šter z Ministrstva za zunanje in evropske zadeve, je centralizirano podajanje ažurnih, verodostojnih in celovitih informacij o obnovi po poplavah, ki so avgusta 2023 zajele skoraj dve tretjini Slovenije.

Delo v klicnem centru opravljajo uslužbenci ministrstev in vladnih služb, ki so želeli pomagati prebivalkam in prebivalcem, ki so bili prizadeti ob poplavah. Predsednik vlade dr. Robert Golob je ob tem je poudaril, da je klicni center specifičen, saj pokriva vsa področja državne uprave: “Verjamem, da se bo izkazalo, da imata država in javna uprava neizmerno veliko vrednost za ljudi takrat, ko sta ljudem dostopni." Prepričan je, da se a se bo ta praksa uporabljala tudi ob morebitnih bodočih naravnih nesrečah: “Številka 114 bo postala sinonim za pomoč ob naravnih nesrečah, pomoč države vsem tistim, ki jo bodo potrebovali.”

Klicni center bo delal vsak delavnik med 8. in 16. uro, ob sobotah pa med 8. in 13. uro. Premier dr. Robert Golob je ob tem poudaril, da ima to pomembno sporočilo solidarnosti: “javna uprava bo delala delovne sobote v korist ljudi” in pozval, da naj se prebivalke in prebivalci z vprašanji obrnejo na številko 114.

V klicnem centru so sicer do poldneva prejeli več kot 100 klicev. Prebivalke in prebivalci so postavljali predvsem vprašanja o plačilu elektrike, sanaciji, osuševanju zgradb in začetku šolskega leta.