Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 5. septembra 2023

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.12 si je pri sestopu iz Krnskih jezer proti Lepeni, občina Bovec, planinka poškodovala gleženj. Posredovali so gorski reševalci GRS Bovec. O dogodku so bili obveščeni reševalci NMP Tolmin in policija. 

Ob 19.30 sta se pri sestopu z Zapotoškega vrha, občina Bovec, planinca izgubila in obstala na težko dostopnem terenu. Gorski reševalci GRS Bovec so pohodnika našli, v dolino pa ju je nepoškodovana prepeljal helikopter LPE skupaj z dežurno ekipo GRS Brnik.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Koper

Ob 15.07 se je v Ankaranu v morju utapljala oseba. Kljub hitremu posredovanju reševalcev NMP in prvih posredovalcev MO Koper, je oseba preminula.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 18.20 sta v naselju Petrovče v občini Žalec trčila osebno vozilo in kolo z motorjem. Gasilci PGE Celje in PGD Dobriša vas – Petrovče so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine, odklopili akumulator ter nudili pomoč policiji. Poškodovana oseba je sama poiskala zdravniško pomoč.

Izpostava Postojna

Ob 17.48 je na avtocesti Postojna–Ravbarkomanda osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo in zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri prenosu poškodovane osebe v reševalno vozilo. Poškodovano osebo so reševalci prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.25 sta Na Šancah v Ravnah na Koroškem trčili osebni vozili. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, odstranili poškodovani vozili s cestišča in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 6.29 je na Cesti na Ostrožno v Celju zagorel frizerski salon. Gasilci PGE Celje in PGD Ostrožno so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, iznesli tleč material in ga dokončno pogasili. Prostor je v celoti uničen.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.58 je v naselju Zagradec pri Grosupljem, občina Grosuplje, zagorela strojna lopa velikosti okoli 4x7 metrov. Lastnik je sam prežagal del goreče lope in jo porušil. Gasilci PGD Zagradec pri Grosupljem, Grosuplje, Šmarje Sap, Gatina ter Veliko in Malo Mlačevo so pogasili požar, ki je uničil del lope.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.26 se je v ulici Ob Suhi na Ravnah na Koroškem kadilo iz stanovanja večstanovanjskega objekta. Gasilci KGZ in PGD Ravne na Koroškem so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, odstranili prismojeno hrano s štedilnika ter prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 20.42 sta v bližini naselja Male Vodenice, občina Kostanjevica na Krki, v gozdu zagorela traktor in gozdarska prikolica. Požar so pogasili gasilci PGD Kostanjevica na Krki, Prekopa in PGE Krško.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.53 je na križišču na Soški cesti v Solkanu, občina Nova Gorica, gorelo osebno vozilo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in nudili pomoč policiji. Vozilo je v celoti uničeno.

Ob 10.38 je na odseku hitre ceste H4 med priključkom Vipava in razcepom Nanos, na območju viadukta Rebrnice, zagorelo osebno vozilo. Gasilci GRC Ajdovščina, PGD Podnanos, Vipava, Postojna, Razdrto, Hruševje in Veliko Ubeljsko so pogasili požar, nevtralizirali razlite motorne tekočine in počistili cestišče. Vozilo je uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 21.49 je v bližini ulice Trata IX v Kočevju gorel kup odpadkov. Požar na površini okoli štirih kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Kočevje.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 10.43 je v naselju Trava, občina Loški potok, občanka na stari domačiji pri zemeljskih delih naletela na večje število NUS. Pripadnika Državne enote za NUS sta zavarovala kraj najdbe in na varnem kraju uničila pet ročnih bomb, topovski granati in 120 kosov pehotnega streliva italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.13 so na gradbišču na območju naselja Pristava, občina Nova Gorica, pri zemeljskih delih naleteli na topovsko granato kalibra 75 milimetrov, mase 6,3 kilograma in topovski vžigalnik kalibra 75 milimetrov, mase 0,5 kilograma. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta nevarni najdbi avstro-ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne odstranila in do uničenja ustrezno uskladiščila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 9.05 je v stanovanjskem objektu na Blejski cesti v Zasipu, občina Bled, voda poplavila kurilnico. Gasilci PGD Bled so s potopnimi črpalkami izčrpali odvečno vodo.

Ob 10.57 so v Ulici dr. Josipa Tičarja v Kranjski Gori gasilci PGD Kranjska Gora posesali vodo iz kleti, ki je iztekla zaradi počene vodovodne cevi.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.59 so v Prešernovi ulici v Trzinu gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 9.05 so v Ježkovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata osebnega vozila, v katerem se je nahajal otrok.

Ob 19.27 so na Ljubljanski cesti v Domžalah gasilci CZR Domžale s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP Domžale in policistom PP Domžale dostop do preminule osebe.

Izpostava Maribor

Ob 11.56 so v Cankarjevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor iz poplavljene kleti stanovanjske hiše izčrpali okoli 200 litrov vode.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.40 so v ulici Meline v Spodnji Idriji, občina Idrija, gasilci PGD Spodnja Idrija pomagali reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila v stanovanje.

Ob 18.35 je na cesti Spodnja Idrija–Straža, občina Idrija, podrto drevo oviralo promet. Gasilci PGD Spodnja Idrija so odstranili drevo in očistili cestišče. 

Izpostava Ptuj 

Ob 5.17 je v stanovanjskem objektu v Markovcih počila vodovodna cev. Gasilci PGD Markovci so izčrpali vodo in počistili stanovanje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Po podatkih Oddelka za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdana posebna vremenska napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije

V torek bo večinoma sončno, čez dan bo nastalo nekaj oblačnosti. Temperature bodo večinoma od 24 do 26 °C. Pihal bo veter vzhodnih smeri.

V sredo bo zopet pretežno jasno z nekaj popoldanske oblačnosti. Toplo bo, okoli 25 °C. Še vedno bo pihal veter vzhodnih smeri. V naslednjih dneh se bo nadaljeval podoben vzorec vremena. Pretežno jasno, suho in toplo bo.