Skoči do osrednje vsebine

Proslavitev nedavne izvolitve Republike Slovenije v Varnostni svet OZN (2024-2025).

V okviru dolgoletnega sodelovanja sta Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije in BMW Fundacija Herbert Quandt pravkar proslavila nedavno izvolitev Republike Slovenije v Varnostni svet Organizacije Združenih narodov (2024-2025). Slovenija lahko deluje kot most med silami z različnimi stališči, zlasti v okviru OZN.
Udeleženci dogodka

Udeleženci dogodka | Avtor: VBN

1 / 2

Na večeru, ki ga je gostila veleposlanica Republike Slovenije v Zvezni republiki Nemčiji N. E. Dr. Ana Polak Petrič, se je zbralo več deset visokih berlinskih in mednarodnih diplomatov - med njimi predstavniki večine članic Varnostnega sveta Združenih narodov - ter izvoljenih uradnikov in vodstvenih delavcev nevladnih organizacij za krepitev miru.

Pod naslovom "Oživitev globalnega sodelovanja v času geopolitične razdrobljenosti" se je razprava začela z izmenjavo mnenj med veleposlanico Angelo Ganninger, direktorico za globalna vprašanja, podsaharsko Afriko, razvojno politiko in migracijsko politiko v Uradu zveznega kanclerja, Andrew J. Gilmour, CMG, izvršnim direktorjem Fundacije Berghof in nekdanjim pomočnikom generalnega sekretarja ZN za človekove pravice, Dr. Tobiasom Lindnerjem, državnim ministrom (Auswärtiges Amt) in veleposlanico Republike Slovenije v Berlinu, Dr. Ano Polak Petrič.

V razpravi je bil izpostavljen pomen krepitve mednarodnega dialoga in sodelovanja v razmerah vse večje geopolitične nestabilnosti ter vloga, ki jo lahko Slovenija in širše Srednja in Vzhodna Evropa imata pri krepitvi političnega vodstva Evrope na svetovnem prizorišču, in kako lahko delujeta kot most med silami z različnimi stališči, zlasti v okviru OZN.

Fundacija BMW Herbert Quandt, ki je že več let tesen partner Slovenije (Strateški forum Bled, Münchenska varnostna konferenca), si prizadeva za uresničevanje Agende ZN 2030 s spodbujanjem odgovornejšega vodenja v javnem upravljanju in globalnih zadevah z večjim mednarodnim sodelovanjem.