Skoči do osrednje vsebine

Nova potrdila o upravljanju s čolni

S 1. septembrom 2023 je Uprava za pomorstvo začela z izdajanjem novih potrdil za upravljanje s čolni. Novo potrdilo je vizualno spremenjeno in varnostno nadgrajeno.

Novo potrdilo se izdaja na obrazcu, ki je izdelan iz polikarbonata z vgrajenimi številnimi zaščitnimi elementi. Nekateri zaščitni elementi so vidni s prostim očesom, drugi pod ultravijolično svetlobo. Med drugim novo potrdilo vsebuje tudi QR-kodo.

QR-koda (črtna koda v obliki abstraktnega črno-belega diagrama) omogoča preverjanje veljavnosti na portalu e-Uprava in s tem povečuje pravno varnost. Vsebuje povezavo na spletno stran eUprava, podatek o vrsti potrdila, serijsko številko in datum izdaje. Rezultat vpogleda je zgolj informacija o tem, ali je potrdilo veljavno ali neveljavno in informacija o organu, ki je potrdilo izdal.

Zaščitni elementi so vključeni v oblikovno rešitev in motive, ki predstavljajo valove, jadra, lunine mene in element ozvezdja z zvezdo Severnico.

Cena potrdila ostaja enaka. Potrdilo je praviloma izdelano in predano na pošto v petih delovnih dneh.

Stara potrdila ostanejo v veljavi. Imetniki jih bodo lahko zamenjali z novimi polikarbonatnimi potrdili med 1. oktobrom 2023 in 1. oktobrom 2028.

Vlogo za zamenjavo starega potrdila za upravljanje čolna lahko vložite osebno na sedežu uprave ali pošljete po pošti na naslov Uprava RS za pomorstvo, Kopališko nabrežje 9, 6000 Koper.