Skoči do osrednje vsebine

Nova potrdila o upravljanju s čolni

S 1. septembrom 2023 je Uprava za pomorstvo začela z izdajanjem novih potrdil za upravljanje s čolni. Novo potrdilo je vizualno spremenjeno in varnostno nadgrajeno.

Novo potrdilo se izdaja na obrazcu, ki je izdelan iz polikarbonata z vgrajenimi številnimi zaščitnimi elementi. Nekateri zaščitni elementi so vidni s prostim očesom, drugi pod ultravijolično svetlobo. Med drugim novo potrdilo vsebuje tudi QR-kodo.

QR-koda (črtna koda v obliki abstraktnega črno-belega diagrama) omogoča preverjanje veljavnosti na portalu e-Uprava in s tem povečuje pravno varnost. Vsebuje povezavo na spletno stran eUprava, podatek o vrsti potrdila, serijsko številko in datum izdaje. Rezultat vpogleda je zgolj informacija o tem, ali je potrdilo veljavno ali neveljavno in informacija o organu, ki je potrdilo izdal.

Zaščitni elementi so vključeni v oblikovno rešitev in motive, ki predstavljajo valove, jadra, lunine mene in element ozvezdja z zvezdo Severnico.

Cena potrdila ostaja enaka. Potrdilo je praviloma izdelano in predano na pošto v petih delovnih dneh.

Stara potrdila ostanejo v veljavi. Imetniki jih bodo lahko zamenjali z novimi polikarbonatnimi potrdili med 1. oktobrom 2023 in 1. oktobrom 2028.