Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon se zahvalil Slovencem na avstrijskem Koroškem za pomoč ob poplavah

V luči hudih neurij, ki so letošnje poletje prizadela številne kraje Slovenije pa tudi zamejstva, se je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon danes odpravil na avstrijsko Koroško. Obiskal je dvojezične občine, ki so bile oškodovane, in občine, ki so priskočile na pomoč prizadetim v Sloveniji. Ogledal si je posledice neurij in se srečal z župani, občinskimi svetniki in drugimi.
Minister v hiši, ki jo je zasul plaz v Železni Kapli. pred ministrom plaz, ki je predrl steno. Zemlja v dnevni sobi na kavču.

Minister v hiši, ki jo je zasul plaz v Železni Kapli. | Avtor: Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 2

Skozi dan sta ministra spremljala deželni svetnik koroške deželne vlade, med drugim pristojnim za zaščito ob katastrofah, gasilstvo in reševanje Daniel Fellner in župan Občine Globasnica Bernard Sadovnik.

V izjavi za medije se je minister v imenu Vlade Republike Slovenije zahvalil prebivalcem avstrijske Koroške, deželi, občinam, slovenski narodni manjšin za vso pomoč in velik materialen in tudi finančen prispevek. Ter dodal, da nas je ta nesreča naučila, »kako lahko, predvsem ob elementarnih nesrečah, še izboljšamo medsebojno sodelovanje.« Izpostavil je, da je varnost ljudi na obeh straneh najpomembnejša, tako bi bilo potrebno po vzoru Geoparka Karavanke skušati najti čezmejna evropska sredstva za področje zaščite in reševanja.

Minister si je ogledal posledice v Občini Železna Kapla, kjer so ga pospremili do stanovanjske hiše v naselju nedaleč od občine, ki jo je zasul plaz. Drug plaz je kar za štiri tedne prav tako odrezal od sveta del občine, saj je zasul eno od cest. Prav prebivalci iz Železne Kaple so pomembno prispevali tudi pri vzpostavljanju stika s Solčavo na slovenski strani, ko ni bila dostopna iz slovenske strani. Z gasilskim avtomobilom so ministra z delegacijo v nadaljevanju dne odpeljali na ogled plazu v Globasnici. O poplavah je beseda tekla na Občini Galicija. Župan Občine Galicija in deželnozborski poslanec Hannes Mak je ministru pokazal nekaj fotografij škode, ki jo je povzročilo hudo deževje.

Tokratno pot na avstrijsko Koroško je minister zaključil v Pliberku. Sestal se je z županom občine Pliberk Stefanom Visotschnigom, županom Občine Suha Patrickom Skubljem, županom Občine Bistrica ob Pliberku in deželnim poslancem Hermannom Srienzem,  županom Občine Dobrla vas Wolfgangom Stefitzem in županom Občine Žitara vas Gerhardom Kollerjem. Srečanja so se udeležili tudi predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev Valentin Inzko, predsednik Slovenskega deželnega gospodarskega združenja Benjamin Wakounig, slovenski občinski svetniki in drugi predstavniki manjšine.

Ob tej priložnosti si je minister ogledal še Pliberški jormak, največji in najstarejši sejem južne avstrijske Koroške, prirejajo ga že od leta 1393. Prav te dni namreč poteka letošnja izvedba.