Skoči do osrednje vsebine

Obisk Cerekvic ob 160. obletnici rojstva Františka Skalickega

Na povabilo župana Milana Tobolke je veleposlanica Tanja Strniša 2. septembra obiskala občino Cerekvice nad Bystřicí.

Veleposlanica Strniša se je udeležila praznovanja 150. obletnice ustanovitve izobraževalnega srečanja "Bystřičan" in 160. obletnice rojstva pomembnega rojaka, utemeljitelja narodne zgodovinske zbirke "Pod Zvičinou", Františka Skalickega. Brat Františka Skalickega, Bohuslav Skalicky, češko-slovenski vinogradnik, pedagog in publicist, je ime Cerekvic ponesel v Slovenijo, kamor je prišel leta 1895, kjer je bil med drugim vinogradniški nadzornik, upravitelj kmetijske šole Grm v Novem mrstu, bil pa je tudi dopisni član Češkoslovaške akademije v Pragi. Njegov sin Zdenko Skalicky, po izobrazbi inženir kemije, sicer pa slikar, pesnik in član naprednega gibanja Novomeška pomlad, se je rodil pred 120 leti v Novem mestu. 

Prireditve sta se udeležila tudi vnuka Bohuslava Skalickega dr. Božena Skalicky Kuhelj iz Ljubljane in Zdenko Grimšič iz Novega mesta. 

Spomladi leta 2015 je bila v Cerekvicah posajena potomka najstarejše trte na svetu, ki raste na mariborskem Lentu. Takrat so se ponovno spletle slovensko-češke vezi med Cerekvicami ter Slovenijo in potomci Bohuslava Skalickega v Sloveniji.