Skoči do osrednje vsebine

Na vseslovenskem srečanju Društva Šola zdravja v Vinici zbrani jutranji telovadci v oranžnih majicah

V soboto, 2. septembra 2023, se je na tradicionalnem vseslovenskem srečanju članov Društva Šola zdravja, ki je bilo letos v Vinici v Beli Krajni, zbralo več kot 1200 navdušenih telovadcev, ki se sicer v lokalnih skupinah društva srečujejo vsak dan ob 7.30 in skupaj opravijo polurno vadbo, s katero krepijo svoje zdravje.

Društvo Šola zdravja je v Sloveniji zelo dobro poznana nevladna organizacija, ki združuje več kot 4000 ljudi z namenom izvajanja jutranje vadbe na prostem v vseh letnih časih. Z redno vadbo »1000 gibov« krepijo telo in duha, širijo krog znancev, pridobivajo nove prijatelje in se prek društva vključujejo v lokalne dogodke. Vaje, ki so primerne za vsakogar, vodijo usposobljeni prostovoljci. V 30-ih minutah razgibajo vse dele telesa. Z redno telesno dejavnostjo preventivno in pozitivno vplivajo na svoje zdravje, dan pa začnejo z dobro voljo v dobri družbi.

Srečanja se je kot udeležila tudi generalna direktorica Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje Vesna Marinko, ki je v svojem uvodnem nagovoru poudarila pomen tovrstnih druženj, ki še dodatno krepijo medčloveške vezi, ki so odločilne za dolgo in kakovostno življenje. Prisotne je pozdravila z besedami: “Ko pogledam množico, ki se je danes zbrala iz vse Slovenije tu v Vinici, vidim nasmejane obraze. Verjamem, da tudi zato, ker medsebojno  vsak dan  delite  svoje uspehe, pa tudi skrbi. Pomembno je, da se podpirate tako v dobrem kot v slabem,” in nadaljevala: “Takšna skupna srečanja še dodatno krepijo medčloveške vezi, ki so odločilne za dolgo in kakovostno življenje.  Vaša skrb za redno rekreacijo  je prava inspiracija za vse in potrjuje pravilnost odločitve ministrstva, da vas pri tem podpiramo, in sicer  že več kot 15 let. Moram reči, da ste več kot upravičili naše zaupanje. Postali ste res velika družina”.

Marinkova je posebej pohvalila “prispevek  društva  duševnemu zdravju, saj slišim, da radi hodite na vadbe, ker se na njih  dobro počutite, ker si medsebojno pomagate, ker znate na pravi način spodbujati tudi tiste, ki potrebujejo nekoliko več pomoči, da se aktivirajo”. Pozdrav je zaključila z besedami: "Želim vam, da bi  še naprej tako zagnano skupaj telovadili, se  smejali in  se podpirali".