Skoči do osrednje vsebine

Prva seja Delovne skupine za koordinacijo obnove po poplavah v začetku avgusta 2023

Danes so se na uvodnem sestanku sestali člani razširjene Delovne skupine za koordinacijo obnove po poplavah v začetku avgusta 2023. Seja je bila namenjena pregledu trenutnih razmer, operativnim dogovorom o načinu dela, izmenjavi informacij ter prioritetnih nalogah delovne skupine.
Boštjan Šefic in člani delovne skupine za ovalnim omizjem.

Prva seja Delovne skupine za koordinacijo obnove po poplavah v začetku avgusta 2023 | Avtor: Katja Kodba/STA

1 / 2

Razširjena delovna skupina za koordinacijo obnove po poplavah v začetku avgusta 2023 je začela z delom dan po preklicu sklepa o aktiviranju Državnega načrta zaščite in reševanja po poplavah. S prenehanjem izvajanja državnega načrta za zaščito in reševanje ob poplavah, dokler teh nalog ne prevzame vladna služba za obnovo po poplavah in plazovih iz avgusta 2023, zaradi nujnosti nadaljevanja operativnega usmerjanja, koordinacije in vodenja izvajalcev veljavnih ukrepov in nalog, spremljanja uspešnosti njihovega izvajanja in oblikovanja ali predlaganja dodatnih nujnih ukrepov za zagotavljanje odprave neposredne škode na infrastrukturi in objektih ter preprečevanja nastanka nove škode, usmerja in v sodelovanju z državnimi ter drugimi organi zagotavlja življenjske pogojev in varnosti za prebivalstva, usklajuje humanitarno pomoč in psiho-socialno pomoč, sodeluje z donatorji neposredne materialne pomoči ter koordinira druge naloge za stabilizacijo razmer na prizadetih območjih in za zagotovitev potrebnih pogojev za začetek obnove.

"Delo razširjene delovne skupine bo potekalo na dnevni ravni. Spremljali bomo vse, kar se dogaja na terenu, analizirali in po potrebi dajali usmeritve, predlagali določene aktivnosti, predvsem zato, da bi sanacija potekala čim bolj koordinirano in da bi do jeseni vzpostavili tako stanje, da ob morebitnem poslabšanju vremenskih razmer preprečijo nastajanje nove škode," je ob robu seje delovne skupine dejal državni sekretar Boštjan Šefic.

Delovna skupina je v zvezi s kontaminiranim poplavnim muljem sprejela sklep, da pristojne ustanove do ponedeljka pripravijo podrobnejše informacije in oblikujejo časovno opredeljen načrt nujno potrebnih ukrepov.