Skoči do osrednje vsebine

Premierna predstavitev digitalno restavriranega slovenskega celovečernega filma Kavarna Astoria

V Mariboru je 30. avgusta potekala premierna predstavitev digitiziranega in digitalno restavriranega kultnega slovenskega celovečernega filma Kavarna Astoria, režiserja Jožeta Pogačnika in scenarista Žarka Petana. Film je bil zadnji celovečerni film Jožeta Pogačnika, posvetil ga je rojstnemu mestu Maribor in mu tako postavil tudi filmski spomenik.

Črno-bela fotografija moškega z metuljčkom in brki.

Utrinek iz filma Kavarna Astoria režiserja Jožeta Pogačnika. | Avtor: Zbirka Slovenske kinoteke

Projekcija je bila v izjemnem ambientu, notranji dvorani nekdanjega samostanskega kompleksa Minoriti. V pozdravnih nagovorih sta občinstvo pozdravila tudi direktorica Lutkovnega gledališča, ki upravlja s tem kompleksom, gospa Katarina Klančnik Kocutar, in župan mesta Maribor Aleksander Saša Arsenovič. Od filmske ekipe sta se projekcije udeležila igralca Vlado Novak in Ludvik Bagari, ki sta po končani projekciji delila svoje občutke in spomine, povezane s snemanjem filma.

Pri izvedbi celotnega projekta, ki ga je podprlo Ministrstva za kulturo smo sodelovali Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije, Slovenska kinoteka in Slovenski filmski center. 

Utrinke dogodka si lahko ogledate v prispevku Televizije Maribor.