Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na neformalnem srečanju zunanjih ministric in ministrov EU (Gymnich) v Toledu

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je v Toledu udeležila neformalnega srečanja ministric in ministrov za zunanje zadeve držav članic EU (Gymnich), na katerem so naslovili aktualna vprašanja zunanje in varnostne politike. Razpravljali so o ruski agresiji na Ukrajino ter o razmerah v Sahelu, s poudarkom na Nigru po vojaškem udaru.

Španija je danes za ministrsko mizo gostila tudi zunanjega ministra Ukrajine Dmitra Kulebo, zunanjega ministra Nigra Hassoumija Massaoudouja in predsednika komisije Gospodarske skupnosti zahodnoafriških držav (angleško the Economic Community of West African States – ECOWAS) Omarja Touraya. Neformalno srečanje je ministrica Fajon izkoristila tudi za pridobitev podpore za uresničevanje tako imenovane ‘Blejske zaveze’ za širitev Evropske unije na Zahodni Balkan z letom 2030, predstavljene na 18. Blejskem strateškem forumu.

Ministrice in ministri so se zavzeli za nadaljnjo podporo in pomoč Ukrajini, poudarili pomen odgovornosti za zločine ter sodelovanja z globalnimi partnerji. Razpravljali so tudi o mirovnem načrtu ukrajinskega predsednika Zelenskega. "Zunanjemu ministru Ukrajine Dmitru Kulebi sem se iskreno zahvalila za pomoč in solidarnost Ukrajine ob poplavah v Sloveniji. Podpora Slovenije Ukrajini ostaja neomajna, vključno z obnovo celovitosti, s preiskavami in pregonom odgovornih za vojne zločine, prisilne deportacije otrok, deminiranjem in sanacijo škode na uničeni infrastrukturi. Slovenija si bo še naprej prizadevala za čimprejšnje končanje vojne v Ukrajini in bo aktivno sodelovala v vsaki mirovni formuli, ki bo državi zagotovila pravičen in trajen mir," je v razpravi povedala ministrica Fajon.

Razprava o razmerah v Sahelu je bila osredotočena na aktualno dogajanje v Nigru, kjer se nadaljuje državni udar. "Slovenija je ostro obsodila vojaški udar v Nigru in podpira mirno in diplomatsko rešitev, kar bo tudi naše vodilo pri delu v Varnostnem svetu Združenih narodov. O tem sva včeraj po telefonu govorila tudi z alžirskim zunanjim ministrom Ahmedom Attafom. Usoda EU in Zahodne Afrike je močno povezana. Stabilnost in dolgoročna varnost v Nigru po vojaškem udaru je ključna. Zato podpiramo prizadevanja ECOWAS-a, med drugim tudi takojšnjo izpustitev predsednika Bazouma iz zapora," je v razpravi povedala ministrica Fajon. Ministri in ministrice so poudarili še pomen vrnitve k ustavnemu redu in poudarili, da je posebej pomembna stabilizacija razmer ter preprečitev, da bi se kriza razširila tudi na druge države v regiji.