Skoči do osrednje vsebine

AGRA 2023 je bil prostor številnih priložnosti za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Danes zapira svoja vrata 61. Mednarodni kmetijsko živilski sejem AGRA, v ospredju pa so bili pridelovalci zelenjave, semenarji in vrtovi. Ministrstvo je tudi letos na sejmu pustilo pomemben pečat pri informiranju različnih projektov in ukrepov, izvedbi pomembnih dogodkov in posvetov ter podpori in udeležbi na številnih dogodkih v okviru sejma.
Udeleženci okrogle mize: »Afriška prašičja kuga – odgovornost za kmeta in vse pridelovalce.«

Okrogla miza: »Afriška prašičja kuga – odgovornost za kmeta in vse pridelovalce.« | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Vsebinsko dogajanje na razstavnem prostoru ministrstva se je zadnji dan sejma zaključilo z okroglo mizo z naslovom »Afriška prašičja kuga – odgovornost za kmeta in vse pridelovalce.« Udeležili so se je mag Breda Hrovatin iz Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Izr. prof. dr. Ivan Toplak, Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani, dr. Ožbalt Podpečan, predsednik Veterinarske zbornice Slovenije, Božo Zakrajšek, Lovska zveza Slovenija, Alojz Varga, predsednik Slovenske zveze prašičerejcev in Danilo Potokar, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije. Mag. Breda Hrovatin je predstavila situacijo s prisotnostjo afriške prašičje kuge v sosednjih državah. Dodala je, da je zelo pomembno preventivno delovanje: »Naša skrb je v to, da bolezen sploh ne dobimo oziroma jo dobimo čim kasneje. Glede na situacijo na Hrvaškem lovci trenutno na obmejnem območju izvajajo že nekatere ukrepe.« Predstavniki ministrstva so se danes udeležili tudi nekaterih dogodkov, med drugim dogodka z naslovom »Odgovorni gastronomski turizem za višjo dodano vrednost. Na njem so izpostavili označevanje na jedilnih listih, predvsem ekološko in izbrana kakovost Slovenija. Predstavili so tudi novo Strategijo za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano ter akcijski načrt in poudarili pomen zmanjševanja zavržkov hrane v gastronomiji. V nadaljevanju so se udeležili tudi strokovnega posveta o javnem naročanju in aktualnih prehranskih temah.

Sicer pa je tudi letošnji kmetijsko živilski sejem AGRA pokazal, da je tovrstni dogodek še vedno zelo potreben in zaželen s strani kmetov, podeželja, živilske industrije, gozdarjev, strokovne javnosti in tudi drugih, ki iščejo posebnosti lokalnih produktov ali nova znanja, spoznanja ali samo prijetne družbe. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se je na razstavnem prostoru predstavljalo z vsebinami, ki so aktualne in pomembne za ta dogodek. V ospredju predstavitve je bilo ekološko kmetovanje, spodbujanje poklica kmet in gozdar ter informiranje o zmanjševanju zavržkov hrane. Številni obiskovalci so se preskusili na simulatorju sečnje, poleg tega pa so lahko podrobneje spoznali tudi ribištvo, tako v obliki degustacije kot informacij s področja ukrepov in podpor s strani EU ribiškega sklada. Pomembne aktivnosti pa so bile tako imenovane svetovalne točke, kjer so obiskovalci dobili odgovore za različna področja; Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je bila v podporo številnim kmetom pri vprašanjih glede ukrepov kmetijske politike, črpanja sredstev, aplikacije Sopotnik in drugega. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je vsak dan predstavljala, informirala ter opozarjala na pomembne teme, ki se nanašajo na varstvo potrošnika, dobrobit živali, biovarnostne ukrepe pred afriško prašičjo kugo, varstvo rastlin pred boleznimi in tako dalje.

Osrednja dogajanja oziroma vsebinska težišča so bili številni strokovni dogodki, posveti in okrogle mize. Ministrstvo je tudi letos pripravilo več pomembnih vsebinskih dogodkov, pet okroglih miz na osrednje in aktualne teme v sektorju kmetijstva, gozdarstva in varstva potrošnikov in živali, strokovne posvete, predstavitve projektov, podpis pogodbe o finančnih instrumentih, primeri dobrih praks, ukrepov kmetijske politike itd.

Prav posebno težo sejmu pa je dala tudi prisotnost ministrice Irene Šinko na številnih drugih dogodkih, državnega sekretarja in drugih sodelavcev; vsi so v imenu ministrstva sodelovali na prireditvah, podeljevali priznanja, sodelovali na najpomembnejših strokovnih razpravah in odgovarjali oz. se odzivali na pomembna vprašanja z različnih področij ob različnih priložnostih. Ministrstvo je na sejmu doseglo zastavljene cilje, zelo dragocena so bila številna mnenja, komentarji, kritike in pohvale, ki jih bilo v teh dneh mogoče prejeti. Zato gre obiskovalkam in obiskovalcem zahvala za njihov odziv, kakor tudi vsem, ki so pripomogli, da, da se je ministrstvo predstavilo v primerni luči.