Skoči do osrednje vsebine

Podpis dogovora o sodelovanju med ministrstvoma za obrambo Slovenije in Črne gore

Državni sekretar Ministrstva za obrambo Republike Slovenije dr. Damir Črnčec in državni sekretar Ministrstva za obrambo Črne gore dr. Krsto Perović sta podpisala Dogovor med Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije in Ministrstvom za obrambo Črne gore o sodelovanju na področju vojaškega izvidovanja in opazovanja ter nadzora iz zraka na podlagi skupne nabave brezpilotnih letalnih sistemov Belin.

Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije za potrebe Slovenske vojske načrtuje nabavo dodatnih brezpilotnih letalnih sistemov, prav tako tudi Ministrstvo za obrambo Črne gore načrtuje nakup brezpilotnih letalnih sistemov za potrebe črnogorske vojske. Ministrstvi sta se dogovorili za skupno nabavo brezpilotnih letalnih sistemov Belin, s pripadajočo opremo proizvajalca C-Astral ter nadaljnje sodelovanje na področju vojaškega izvidovanja in opazovanja ter nadzora iz zraka z brezpilotnimi letalniki.  

Gre za prvi primer sklenitve dogovora med Republiko Slovenijo in katero drugo državo za nakup vojaške oborožitve in opreme po modelu vlada-vladi, pri katerem bo naša država zagotovila naročeno opremo drugi državi. Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije je vse pravno-finančne podlage za sklepanje takšnih dogovorov uskladilo z Ministrstvom za finance Republike Slovenije.

Namen dogovora je določitev načina izvedbe ter medsebojne pravice in obveznosti strank dogovora v zvezi s skupno nabavo brezpilotnih letalnih sistemov. Skladno z  dogovorom bo slovensko obrambno ministrstvo nabavilo brezpilotne letalne sisteme Belin podjetja C-Astral v imenu in za račun črnogorskega obrambnega ministrstva, vključno z dokumentacijo ter usposabljanjem, ki ga zagotovi dobavitelj. Javno naročilo bo vključevalo potrebe slovenskega in črnogorskega obrambnega ministrstva, v postopku skupnega javnega naročila na področju obrambe in varnosti ter pri sklenitvi pogodbe z industrijskim dobaviteljem pa Ministrstvo za obrambo Črne gore ne bo neposredni pravni udeleženec.

Podpis dogovora o skupni nabavi brezpilotnih letalnih sistemov je plod dolgoletnega dobrega sodelovanja med državama na obrambno-vojaškem področju na podlagi sklenjenih sporazumov med vladama in obrambnima ministrstvoma obeh držav.

Na Youtube kanalu Ministrstva za obrambo si lahko ogledate video posnetek izjave državnega sekretarja dr. Damirja Črnčeca.

Na Youtube kanalu Ministrstva za obrambo si lahko ogledate video posnetek izjave državnega sekretarja na Ministrstvu za obrambo Črne gore dr. Krsta Perovića.

Na Youtube kanalu Ministrstva za obrambo si lahko ogledate predstavitev brezpilotnega letalnika Belin.