Skoči do osrednje vsebine

Vojaški muzej Slovenske vojske predstavlja novo pridobljena predmeta

Muzej je v okviru podrobne raziskave oborožitve in vojaške opreme Teritorialne obrambe Republike Slovenije v letih 1990-91 pridobil tudi redke kose oborožitve, ki jih želimo predstaviti javnosti. Tokrat vam predstavljamo zanimivo orožje, s katerim so bili oboroženi samo nekateri njeni pripadniki, pa še to le v okviru vojaških usposabljanj.

Slovenski proizvajalec lokov in samostrelov Viktor Jeromel je za usposabljanja pripadnikov 27. zaščitne brigade Teritorialne obrambe posodil nekaj tovrstnega orožja, ki ga je izdelal v lastnem podjetju Vilok. Pripadnike brigade ter 510. in 710. učnega centra je tudi uril v njegovi uporabi. Usposabljanja so za propagandne namene snemali, orožje pa je bilo prikazano tudi na postroju Teritorialne obrambe Republike Slovenije v Kočevski Reki, 17. decembra 1990. Po nekaterih informacijah naj bi uporabo loka načrtovali celo pri napadu na vojašnico Jugoslovanske ljudske armade v Rakeku (Podskrajniku), a do izvedbe akcije ni prišlo. V primeru daljše vojne so planirali tudi vzpostavitev serijske proizvodnje lokov in samostrelov v Kočevski Reki.

Lok PV Hunter

Gre za sestavljeni lok, ki ga sestavljajo ročaja, dva kraka, tetiva, dva napenjalna kabla, nosilec puščic ter dva ekscentrična kolesa z ležaji, ki zaradi razlike v premeru zreducirata vlečno moč tudi do 80 odstotkov. Kraka sta izdelana iz kompozitnih materialov na podlagi ogljikovih in steklenih vlaken, tetiva pa iz umetnih vlaken, tako imenovanih fast flight. Izdelovali so ga v kamuflažnih barvah (zelena, črna, rjava). Natančni zadetki so mogoči na razdalji do 40 m.

Samostrel Magnum

Konstruktor ga je izdelal namensko za uporabo v posebnih enotah. Osnovna konstrukcija je narejena iz aluminijaste zlitine, ki so ji za zmanjšanje mase dodali veliko magnezija. Samostrel je sestavljen iz osnovne konstrukcije, glave s kraki iz steklenih vlaken, ekscentrov z jeklenimi pletenimi vrvmi, tetive iz jeklene pletene vrvi ter prožilnega mehanizma z mehanskim namerilnikom. Opremljen je tudi z dvema nosilcema, vsak ima kapaciteto treh puščic. Z njim je mogoče natančno zadeti do razdalje 60 m, teoretično tudi do 200 m. Kot dodatno opremo so ponujali tudi optično ali lasersko namerilno napravo.

Lok s pripadajočimi puščicami

Lok PV Hunter | Avtor: Vojaški muzej Slovenske vojske

1 / 2