Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev izvajanja aktivnosti za Naturo 2000 na sejmu AGRA

Na 61. sejmu AGRA v Gornji Radgoni je Ministrstvo za naravne vire in prostor organiziralo predstavitev Programa upravljanja območij Natura 2000 za obdobje 2023-2028 in dobrih praks izvajanja ukrepov na kmetijskih zemljiščih.

V Sloveniji zagotavljamo doseganje ciljev varstva narave v območjih Nature 2000 z izvajanjem ukrepov, določenih v Programu upravljanja območij Natura 2000 (PUN). S PUN so podrobneje opredeljeni varstveni cilji za vrste in habitatne tipe, ki jih v Sloveniji varujemo z omrežjem Natura 2000. Poleg tega PUN določa ukrepe, ki bodo pripomogli k doseganju ugodnega stanja vrst in habitatnih tipov, pristojne sektorje, odgovorne nosilce in vire financiranja. 

Na sejmu AGRA so nosilci priprave PUN predstavili proces priprave in strukturo PUN s poudarkom na mehanizmih doseganja ciljev PUN na kmetijskih zemljiščih. Pristopi, s katerimi dosegamo cilje PUN, so pestri, tako kot so pestre vrste in habitati, ki jih varujemo z omrežjem Natura 2000. Primere dobrih praks izvajanja ukrepov za Naturo 2000 in izzive, s katerimi se soočajo, so na dogodku predstavili Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj, Javni zavod Krajinski park Goričko in Javni zavod Park Škocjanske jame.

Dr. Katarina Groznik Zeiler, vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za naravo, je na dogodku poudarila, da bo treba aktivnosti za izboljšanje stanja ohranjenosti živalskih in rastlinskih vrst ter njihovih življenjskih okolij na območjih Nature 2000 okrepiti. Številni primeri dobrih praks po Sloveniji dokazujejo, da je to mogoče. Je pa za to potrebno imeti tako zagotovljena sredstva kot pripravljenost ključnih organizacij in deležnikov za spremembe ravnanja. Izboljšanje stanja biotske raznovrstnosti je ključno z vidika boljše odpornosti ekosistemov na podnebne spremembe in zagotavljanja številnih ekosistemskih koristi za dobrobit ljudi.

Eden ključnih instrumentov za ohranjanje narave so naravni parki Slovenije. Od leta 2011 se le-ti povezujejo v Skupnost naravnih parkov Slovenije s skupnim interesom do ohranjanja narave in zagotavljanja ravnovesja med učinkovitim varovanjem narave, kulturnim izročilom ter dejavnostmi v zavarovanih območjih.

Vsako leto se na sejmu AGRA predstavlja Skupnost naravnih parkov Slovenije, letos s podporo Ministrstva za naravne vire in prostor. Na razstavnem prostoru 105 v Hali A se med 26.–31. avgustom 2023 predstavlja 9 naravnih parkov in 2 naravna rezervata (Triglavski narodni park, Park Škocjanske jame, Kozjanski park, Krajinski park Goričko, Krajinski park Kolpa, Pivška presihajoča jezera, Krajinski park Logarska dolina, Krajinski park Radensko polje, Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, Naravni rezervat Škocjanski zatok, Naravni rezervat Ormoške lagune).