Skoči do osrednje vsebine

Novi bibliobus Mestne knjižnice Ljubljana

V Ljubljani je danes potekala slovesna predstavitev novega bibliobusa, ki bo skrbel za dostopnost knjižnične dejavnosti prebivalcev Ljubljane in primestnih občin, kjer ima bibliobus svoja postajališča.

Ministrstvo za kulturo je za nov bibliobus namenilo 150 tisoč evrov. Sredstva so bila namenjena skladno z Zakonom o zagotavljanju sredstev za določene nujne programe Republike Slovenije v kulturi v podporo razvoju sodobnih knjižničnih storitev v potujočih knjižnicah. 

Mestna knjižnica Ljubljana z bibliobusom pokriva občine: Mestno občino Ljubljana, Občino Medvode, Občino Brezovica, Občino Škofljica, Občino Dobrova – polhov Gradec, Občino Ig, Občino Dol pri Ljubljani, Občino Vodice, Občino Velike Lašče in Občino Horjul. Knjižnične dejavnosti tako zagotavlja na širokem demografskem območju. Takšno pokrivanje pa zagotavlja enake možnosti dostopa do knjižničnega gradiva in drugih knjižnično-informacijskih storitev za vse prebivalce in prebivalke območja, ki ga pokriva.

Novo pridobitev Ljubljanske mestne knjižnice so si občani in gostje lahko prvič ogledali na Kongresnem trgu. Na prvo pot pa bo novi bibliobus odpeljal v ponedeljek, 4. septembra. Stari bibliobus, znan kot "rdeči bibliobus", pa je Mestna knjižnica Ljubljana predala Mestni knjižnici partnerskega mesta Reka.

Zunanjo podobo novega bibliobusa je ilustrirala Anna Sangawa Hmeljak. Njena ilustracija na igriv, fantazijski način upodablja prostor knjižnice. Antropomorfne figure predstavljajo nekatere grbe občin, v katere vozi Potujoča knjižnica Ljubljana: poleg zmaja, simbola Ljubljane, je tu bik iz grba občine Velike Lašče, ptič veliki škurh, ki ga lahko opazujemo na Ljubljanskem barju, je simbol občine Škofljica, želod pa je simbol občine Dobrova - Polhov Gradec.

S podporo nakupu novih bibliobusov želi država omogočiti, da se tradicija potujočega knjižničarstva ohranja ter da se s sodobno opremljenimi vozili in ustrezno informacijsko tehnologijo izboljšuje kvaliteta ponudbe storitev potujočih knjižnic. Sodobna vozila so danes ne le atraktivna po zunanjem izgledu, temveč so tudi izdelana v skladu z najnovejšimi tehničnimi standardi in v duhu uresničevanja ciljev trajnostnega razvoja. Finančna podpora nakupu novih bibliobusov s strani ministrstva zato ostaja še naprej ena od prioritet, saj si želimo razširiti mrežo potujočih knjižnic tudi v tista okolja v državi, kjer bibliobusa še nimajo, bi pa ga potrebovali. Zavedamo se, da je dobro delujoča mreža splošnih knjižnic za našo družbo izrednega pomena, ker dejansko nudi eno od boljših priložnosti za skladen razvoj Slovenije.

Slovenski bibliobusi obiskujejo 84 občin, tudi Slovence na Madžarskem, v Italiji in na Hrvaškem. Po slovenskih cestah dnevno vozijo več kot 70.000 enot knjižničnega gradiva. Ustavljajo se na več kot  700 postajališčih. Čeprav razdalje med kraji niso prav velike, letno prevozijo več kot 100.000 km. Slovenske potujoče knjižnice letno obišče več kot 126.000 obiskovalcev, od tega je več kot polovica mladih, ki si izposodijo več kot 730.000 enot knjižničnega gradiva. Vse to delo v celotni Sloveniji opravi 34 knjižničarjev in šoferjev bibliobusa.