Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon: "18. Blejski strateški forum je ponovno presegel vsa naša pričakovanja"

Zaključuje se 18. Blejski strateški forum, na katerem je v 32-ih razpravah sodelovalo skoraj 3000 udeležencev, 188 govorcev in okrog 100 predstavnikov domačih in tujih medijev. Blejski strateški forum je ponovno dokazal, da ni le stičišče novih idej in platforma, ki naslavlja najbolj pereča vprašanja sodobne družbe, temveč tudi blagovna znamka, ki se vse bolj uveljavlja na globalni ravni.

Razprave na Blejskem strateškem forumu so bile poleg nujnosti hitrega in odločnega odzivanja na podnebne spremembe in pomen solidarnosti tradicionalno osredotočene na Zahodni Balkan. "Veseli me, da je na Blejskem strateškem forumu nastopil nov politični trenutek in da se je uveljavila besedna zveza 'Blejska zaveza', s katero je bilo regiji podano pomembno sporočilo, s strani predsednika Evropskega sveta Charles Michela, o konkretni časovnici za širitev EU na države Zahodnega Balkana. To je čas za korak naprej," je poudarila ministrica Tanja Fajon. 

Blejski strateški forum je v 18-ih letih dokazal, da čedalje bolj prevzema vlogo 'mislišča' za področje zunanje politike in mednarodnih odnosov, česar v Sloveniji močno primanjkuje. To je pomembno predvsem v luči slovenskega članstva v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov (OZN) v letih 2024–2025, ko se bomo morali ukvarjati z globalnimi problemi in obdržati podporo, ki so nam jo na junijskih volitvah izkazali partnerji po vsem svetu. Dokaz za to, da je forum postal resnično globalen, je tudi dejstvo, da so se ga letos udeležili gostje z vsega sveta.

"Zaradi poplav spremenjen koncept Blejskega strateškega foruma predstavlja nadaljevanje aktivnosti Vlade Republike Slovenije pri zagotavljanju tuje pomoči. Forum pa je bil tudi priložnost, da smo se vsem zahvalili za izraženo solidarnost, ki je resnično neizmerna in neprecenljiva," je še povedala ministrica Fajon glede zbiranja prostovoljnih prispevkov, ki bodo namenjeni sanaciji velike škode po poplavah v Sloveniji. "Naslov letošnjega foruma 'Solidarnost za globalno varnost' – ki smo ga sicer določili že pred časom, ne zavedajoč se, da bo beseda solidarnost tako zelo zaznamovala letošnje poletje in letošnji forum – ne bi mogel biti bolj na mestu," je še dodala ministrica.

Ministrica Fajon se je drugi dan Blejskega strateškega foruma ločeno sestala z zunanjimi ministri in posebnimi odposlanci držav Zahodnega Balkana, z zunanjim ministrom Madžarske Pétrom Szijjártóm, s podpredsednikom vlade za evropske zadeve Severne Makedonije Bojanom Maričićem, z visokim predstavnikom za Bosno in Hercegovino Christianom Schmidtom ter z rektorico univerze College of Europe Federico Mogherini. Sodelovala je tudi na panelu z naslovom "Zbogom, Evropa!(?) – Svetovna vazalka ali svetovna voditeljica: Evropa v novi geopolitični dobi."

V popoldanskem delu drugega dne Blejskega strateškega foruma se bo ministrica sestala z vodjo beloruske opozicije Svetlano Tihanovsko, sodelovala na panelu z naslovom "Zahodni Balkan: Vse se spreminja ... in vendar vse ostaja enako?" ter udeležence pozdravila z zaključnim nagovorom.