Skoči do osrednje vsebine

Festival "Slovenija v Pragi" letos že tretjič

V Pragi je od 24. do 26. avgusta 2023 potekal že tretji festival z naslovom "Slovenija v Pragi". V času festivala, ki se odvija v okviru festivalske hiše Slovenija v (Si.in) in v so-organizaciji veleposlaništva so bili skozi glasbo in ples predstavljeni slovenska kultura, navade in običaji.

Četrtek, 24. avgust 2023

Uradno odprtje festivala je s podelitvijo tablic sodelujočim skupinam potekalo 24. avgusta 2023 v Hotelu Olympik. Na uvodnem večeru so se predstavile naslednje skupine: PIHALNI ORKESTER GLASBENE ŠOLE ORMOŽ, FOLKLORNA SKUPINA GRMADA – RIBNICA, FOLKLORNA SKUPINA VEČERNA ZARJA VELIKI GABER, FOLKLORNA SKUPINA RAČNA, MLADINSKO DRUŠTVO LUNA IN SONCE, PLESNA SKUPINA ARABESKA, KD MEŠANI KOMORNI PEVSKI ZBOR CELJE, PEVSKI ZBOR DRUŠTVA UPOKOJENCEV KOČEVJE, PLESNA SKUPINA ''ZIMZELENKE'' DU KOČEVJE ter ZARJA IZ RAČNE.

Prisotne organizatorje ter udeležence festivale in ostale goste uvodne prireditve sta pozdravila Aleš Breznikar, izvršni direktor festivala, ter veleposlanica Tanja Strniša. Tridnevne prireditve je vodila Tadeja Rozman, direktorica festivala. 

Ob odprtju festivala smo se spomnili tudi na katastrofalne posledice, ki jih je nedavno v Sloveniji povzročilo močno deževje, in ljudi z najbolj prizadetih področij. Z zbiranjem prostovoljnih prispevkov, namenjenih društvu iz ene najbolj prizadetih občin, so organizatorji festivala in veleposlaništvo opozorili na pomen solidarnosti za obstoj človeka in človeštva.

Petek, 25. avgust 2023

Na drugem dnevu festivala Slovenija v Pragi so se na Južnih vrtovih Praškega gradu, ki jih je pred dobrimi 100-imi leti oblikoval Jože Plečnik in kjer je uradni sedež predsednika Češke republike, predstavile naslednje skupine: TAMBURAŠKI KD PETER DAJNKO ČREŠNJEVCI, FOLKLORNA SKUPINA KAMNIK, MePZ ZBORALLICA, MoPZ VINOGRAD VRTOVIN, FOLKLORNA SKUPINA GRIFON ŠEMPETER V SAVINJSKI DOLINI, FOLKLORNA SKUPINA KUD ŠMARTNO V ROŽNI DOLINI ter MePZ MAVRICA VRHNIKA.

Prisotne sta v uvodu nagovorili dr. Veronika Wolf, kulturna in programska direktorica na Praškem gradu, ter veleposlanica Tanja Strniša.

V času festivala se je na Praškem gradu predstavljala slovenska kulinarika. 

Sobota, 27. avgust 2023

V dopoldanskem delu festivala sta se na Vítězníh náměstíh, na "Kmečkih tržnicah" (Farmářský trhy), v Pragi 6 predstavila PIHALNI ORKESTER GLASBENE ŠOLE ORMOŽ in PIHALNI ORKESTER KOPER.

Prisotne sta nagovorila požupan Prage 6 in poslanec Poslanske zbornice, Jan Lacina, ter veleposlanica Tanja Strniša.

Na kmečkih tržnicah, ki potekajo vsako soboto od marca do decembra, se je predstavila tudi stojnica s slovensko kulinariko. 

V popoldanskem delu je bilo moč slišati slovensko pesem in doživeti slovenski ples v Pragi 3, na Kostnickih namestih, kjer so nastopale naslednje skupine: FOLKLORNA SKUPINA KAMNIK, "FLORJAN" PGD SEVNICA, FOLKLORNA SKUPINA SPOMIN DU SEVNICA, ŽPZ SVOBODA DOL PRI HRASTNIKU ter KD SLOVENSKOGORIŠKI GLASOVI.

Tudi v Pragi 3 je zbrano publiko pozdravila in nagovorila veleposlanica Tanja Strniša. 

Zaključek festivala je potekal 26. avgusta zvečer v cerkvi Najsvetejšega Srca Jezusovega na Vinohradih. Cerkev, ki je bila zgrajena med letoma 1929 in 1932, je zasnoval arhitekt Jože Plečnik.

Na koncertu so se z odličnimi nastopi predstavili: KUD UPZ SLOVENIJE "EMIL ADAMIČ", PIHALNI ORKESTER KOPER ter MePZ ZBORALLICA.

Na zaključnem večeru je prisotne nagovorila veleposlanica Tanja Strniša. Veleposlanica Strniša je skupaj z direktorjem festivalske hiše Si.in, Alešem Breznikarjem, Folklorni skupini Kamnik izročila sredstva, ki so jih udeleženci festivala za prizadete v poplavah zbrali na uvodnem četrtkovem večeru.