Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarja na Blejskem strateškem forumu poglabljala dobre odnose z državami

Državna sekretarja Samuel Žbogar in Marko Štucin sta ob robu 18. Blejskega strateškega foruma opravila številna dvostranska srečanja, Štucin pa je nastopil tudi v panelu o odločevalski vlogi Unije.

Na panelu "Evropska unija – odločevalka?" se je državni sekretar Marko Štucin zavzel za širitev Evropske unije in dodal, da za pospešitev širitvenega procesa potrebujemo inovativne zamisli in konkretne korake. V luči kriz, s katerimi se zadnja leta soočata tako Evropska unija in ves svet, od pandemije covid-19, do vojne v Ukrajini in podnebne krize, je Štucin pozval tudi k strateški krepitvi Evropske unije in k solidarnosti, pri čemer je dejal, da je "po katastrofalnih poplavah v Sloveniji solidarnost prišla v ospredje kot evropska temeljna vrednota, čeprav ni zapisana v Lizbonski pogodbi, a jo vsi opazimo".

Ob robu letošnjega Blejskega strateškega foruma je državni sekretar Štucin opravil številna dvostranska srečanja, med drugim s švedsko ministrico za evropske zadeve Jessiko Roswall, s češkim državnim sekretarjem Janom Marianom in s portugalskim državnim sekretarjem Tiagom Antunesom. Srečal se je tudi z državnim sekretarjem zunanjega ministrstva Turčije Mehmetom Kemalom Bozayem, s srbsko ministrico za evropske integracije Tanjo Miščević, državno sekretarko na albanskem zunanjem ministrstvu Megi Fino in državnim sekretarjem na ministrstvu za zunanje zadeve Bosne in Hercegovine Josipom Brkićem. Štucin se je sogovornikom zahvalil za solidarnost in pomoč Sloveniji po katastrofalnih poplavah, razprave pa so tekle tudi o dvostranskem sodelovanju in aktualnih evropskih temah, s posebnim poudarkom na širitveni politiki EU, ki je s tako imenovano "Blejsko zavezo", ki jo je podal predsednik Evropskega sveta Charles Michel, dobila konkretno časovnico.

Državni sekretar Samuel Žbogar je ob robu 18. Blejskega strateškega foruma med drugim opravil dvostranska srečanja z državno sekretarko na brazilskem zunanjem ministrstvu Mario Lauro da Rocha, državnim sekretarjem ministrstva za ekonomsko sodelovanje in razvoj Nemčije Nielsom Annenom, državnim sekretarjem Saudske Arabije Adelom Al-Jubeirjem in posebnim odposlancem kitajske vlade za evropske zadeve Wo Hongbom. Pogovori so tekli o prioritetah slovenskega članstva v Varnostnem svetu Združenih narodov. Sogovorniki so poudarili pomen multilateralizma za zagotavljanje globalnega miru in varnosti, pri čemer so solidarnost prepoznali kot pomemben dejavnik razvoja sodelovalnega globalnega okolja.