Skoči do osrednje vsebine

Letalski posnetki najbolj prizadetih območij v nedavnih poplavah

Obilno deževje, ki je 4. in 5. avgusta 2023 zajelo večji del Slovenije, je povzročilo obsežne poplave. Letalski oziroma ortofoto posnetki najbolj prizadetih območij na porečjih Mure, Drave in Save so objavljeni na novem portalu Poplave 2023, ki ga je vzpostavila Direkcija Republike Slovenije za vode. Prav tako je na portalu Atlas voda objavljen grafični prikaz omenjenih območij.

Posnetki, ki prikazujejo obsežnost in območja razlivanja poplavnih voda, so bili zajeti med 7. in 8. avgustom 2023.

Objavljeni posnetki z 0,1 metrsko prostorsko resolucijo so razvrščeni v tri kategorije:

  • ortofoto RGB, pripravljeni v vidnem spektru,
  • ortofoto CIR, sestavljeni iz posnetkov zajetih v bližnjem infrardečem spektru (NIR)  in
  • mreža listov – vektorska razdelitev na liste za ortofoto posnetke.

Za porečje Mure so trenutno objavljeni le preliminarni podatki ortofoto RAW. Končni podatki bodo objavljeni predvidoma v prihodnjem tednu.

Iz portala Poplave 2023 si lahko prenesete posnetke v obliki, ki jo je možno odpreti in pregledati v namenskih programskih orodjih.

Spletno pregledovanje posnetkov poplavljenih območij je omogočeno na portalu Atlas voda. V orodni vrstici zgoraj desno izberete kategorijo Seznam slojev ter sloj Poplavljena območja (7. in 8. avgust 2023). Sloj se prikaže v merilu 1:64000. Stanje pred in po poplavah lahko primerjate z orodjem Sloj za drsenje, ki se prav tako nahaja v orodni vrstici zgoraj desno.