Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 24. avgusta 2023.

Poplave, plazovi

Aktivnosti so potekale na deloviščih na območju Zahodno Štajerske, Koroške, Gorenjske in Ljubljanske regije.

Prebivalcem, ki se soočajo s psihološkimi posledicami travmatičnega dogodka, je bila takoj zagotovljena psihološka pomoč psihologov - pripadnikov CZ, od 16. 8. 2023 pa psihosocialno pomoč zagotavljata MZ in NIJZ.

 

Plazovi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.56 se je v naselju Koprivna, občina Črna na Koroškem, sprožil zemeljski plaz. Plaz, ki ne ogroža ljudi ali stanovanjskega objekta, so si ogledali gasilci PGD Črna na Koroškem in pripadniki Civilne zaščite.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.30 je na območju Velikega Lemeža nad Krnskim jezerom, občina Kobarid, pri sestopu omagal pohodnik. Dežurna ekipa GRS Brnik je planinca oskrbela na kraju dogodka, helikopter SV pa ga je prepeljal v SB Jesenice. Gorski reševalci GRS Bovec so bili v pripravljenosti.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.59 je nad Šmihelom, občina Nova Gorica, jadralna padalka zasilno pristala na drevesu. Aktivirani so bili reševalci MONG HRI Nova Gorica vendar njihova pomoč ni bila potrebna. Nepoškodovani padalki sta pomoč nudila znanca.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 13.20 se je v Kokri, občina Preddvor, poškodoval delavec. Poškodovanega delavca so na kraju oskrbeli reševalci NMP Kranj. Gasilci PGD Preddvor so zavarovali kraj pristanka helikopterja SV z dežurno ekipo HNMP z Brnika, ki je poškodovanca prepeljal v SB Jesenice.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Koper

Ob 12.13 so na plaži Delfin v Izoli iz morja na obalo rešili utapljajočo se osebo. Reševalec na plaži je izvajal oživljanje do prihoda reševalcev NMP, ki so osebo oskrbeli in prepeljali v SB Izola.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 10.54 sta v Naklem trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine, očistili cestišče ter nudili pomoč policiji in reševalcem NMP. Reševalci so oskrbeli udeleženki in eno prepeljali v ZD Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.35 sta v Novakovi ulici v Mengšu trčila osebno vozilo in kolesar. Gasilci PGD Kamnik in PGD Mengeš so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri oskrbi ponesrečenca. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Maribor

Ob 8.25 je na Lackovi cesti v Mariboru, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in odklopili akumulator.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.50 je v Kolodvorski ulici v Lendavi osebno vozilo zapeljalo v potok. Gasilci PGD Lendava in IGE Lendava so vozilo s tehničnim posegom postavili nazaj na cestišče.

Ob 20.59 je na cesti Ljutomer–Cezanjevci, občina Ljutomer, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in obstalo v jarku. Gasilci PGD Ljutomer so s tehničnim posegom vozilo dvignili iz jarka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč vlečni službi pri natovarjanju vozila.

Ob 21.50 je na cesti Moravske Toplice–Martjanci, občina Moravske Toplice, voznik izgubil oblast nad vozilom in zapeljal v jarek. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč policiji.

Ob 22.30 je v naselju Markišavci v Murski Soboti osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Murska Sobota so odklopili akumulator, osvetljevali kraj dogodka ter nudili prvo pomoč poškodovani osebi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.21 sta na regionalni cesti med naseljema Volče in Čiginj, občina Tolmin, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Tolmin pri oskrbi treh lažje poškodovanih oseb, do prihoda vzdrževalcev javne infrastrukture usmerjali promet, odklopili akumulatorje, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in očistili cestišče.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.37 je na cesti Ratež—Šentjernej pri naselju Ratež, občina Novo mesto, padel motorist. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali in pregledali kraj dogodka. Reševalci NMP Novo mesto so poškodovanega na kraju oskrbeli in odpeljali v SB Novo mesto.

Ob 11.47 sta na cesti Dobliče—Stari trg ob Kolpi, občina Črnomelj, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nudili pomoč policiji in vlečni službi. Poškodovanih ni bilo.

Ob 20.00 sta na cesti Črnomelj—Vranoviči, občina Črnomelj, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili pomoč policiji pri osvetljevanju kraja dogodka in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Črnomelj. Poškodovana oseba je bila prepeljana v SB Novo mesto.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.06 se je v naselju Gabersko v Trbovljah osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, nudili pomoč NMP pri oskrbi ponesrečenca ter avto vleki pri nalaganju vozila. Reševalci so poškodovano osebo prepeljali v SB Trbovlje.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 6.56 je v naselju Leskovec v Podborštu, občina Sevnica, gorelo v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šentjanž so pogasili požar in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.46 je v Slapah v Ljubljani v kletnih prostorih stanovanjske hiše zagorel pralni stroj, ogenj pa se je razširil tudi na sušilni stroj. Gasilci GB Ljubljana so pogasili požar in prezračili prostore.

Ob 17.38 so ob Tržaški cesti v Ljubljani opazili dim na strehi podjetja. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana Vič so pogasili gorečo izolacijo in moko v krušni peči ter prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 19.54 je v ulici Trata XIV v Kočevju gorela počitniška prikolica in odpadni material. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Izpostava Maribor

Ob 14.05 je v naselju Gačnik, občina Pesnica, gorelo osebno vozilo. Lastnik je že pred prihodom gasilcev pogasil vozilo. Gasilci PGD Pesnica in Pernica so preventivno pregledali pogašeno vozilo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 20.26 je v naselju Brezje nad Zrečami, občina Zreče, gorelo v naravnem okolju. Gasilci PGD Zreče, Gorenje pri Zrečah in Oplotnica so pogasili požar na površini okoli 20.000 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 16.33 so med Zemonsko Vago in Malo Bukovico v občini Ilirska Bistrica gasilci PGD Ilirska Bistrica pogasili kup gorečega vejevja.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 9.27 je na Hraški cesti v Lescah, občina Radovljica, iz tovornega vozila izteklo okoli 200 litrov hidravličnega olja. Gasilci GARS Jesenice in PGD Lesce so nevtralizirali izteklo olje.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 5.47 je v naselju Kostanjevica na Krki potapljač arheolog pod mostom v reki Krki naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske, Gorenjske in Ljubljanske ter Zahodnoštajerske regije so odstranili in na varnem kraju uničili štiri naboje za raketno pištolo, dve minometni mini, devet kosov pehotnega streliva in eno topovsko granato, vse nemške in italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

Izpostava Kranj

Ob 14.10 je bilo na brežini Selške Sore v Zalem Logu, občina Železniki, najdeno neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta na varnem kraju uničila minometno mino kalibra 81 mm, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 9.39 so v Pristaniški ulici v Kopru gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom iz kombiniranega vozila rešili psa in ga predali policiji.

Izpostava Kranj

Ob 10.12 je v Selcah, občina Železniki, voda zalila kletne prostore poslovnega objekta. Gasilci PGD Selca so izčrpali vodo.

Ob 10.14 je na Ljubljanski cesti v Radovljici voda zalila kletne prostore poslovnega objekta. Gasilci PGD Radovljica so izčrpali vodo.

Ob 22.36 so v Poštni ulici v Kranju gasilci GARS Kranj in PGD Kranj Primskovo nudili pomoč pristojnim službam pri prenosu preminule osebe iz težko dostopnega terena.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.45 so na Šolski poti v Logatcu gasilci PGD Dolnji Logatec izčrpali vodo iz jaškov, ki se je natekla zaradi okvare na vodovodni inštalaciji objekta.

Ob 10.09 so na Ljubljanski cesti v Domžalah gasilci CZR Domžale iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.01 je v naselju Sovjak, občina Sveti Jurij ob Ščavnici počila vodovodna cev v kleti stanovanjske hiše. Gasilci PGD Sovjak so iz kleti izčrpali okoli 60 kubičnih metrov vode.

Izpostava Postojna

Ob 12.18 so v naselju Klenik, občina Pivka, gasilci PGD Pivka nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri prenosu obolele osebe iz stanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.10 so na Pohorski cesti v Radljah ob Dravi gasilci PGD Radlje ob Dravi zavarovali kraj pristanka helikopterja SV in nudili pomoč reševalcem ZRCK pri prenosu obolele osebe do helikopterja.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.13 so na Šuštarjevi koloniji v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje - mesto nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

 

Mednarodna pomoč in sodelovanje

Pomoč v težki gradbeni mehanizaciji s pripadajočo opremo je nudilo 6 držav (AT, BIH, FR, HR, IT, UA) s skupno 24 bagri. Mednarodne enote so nadaljevale operativne aktivnosti v Zgornji Savinjski dolini in na Gorenjskem (območje Škofje Loke). Avstrijska enota z dvema bagroma je 24. 8. 2023 končala z operativnimi aktivnostmi in se še isti dan vrnila v AT. 26. 8. odhajata enoti iz Bosne in Hercegovine - Federacije BiH ter vojaški del italijanske enote 26. 8. 2023, ukrajinska enota je podaljšala pomoč v Sloveniji predvidoma do 28. 8. 2023, odhod enote iz Hrvaške je predviden 29. 8., odhod enote Bosne in Hercegovine - Republike Srbske pa je načrtovan 31. 8. 2023.

V Rečici ob Savinji je bila vzpostavljena baza za mednarodne enote (šotori), zaradi potreb po izselitvi mednarodnih enot iz šole. Dne 24. 8. 2023 je bilo v bazi skupno 89 pripadnikov mednarodnih enot.

Predvidoma 28. 8. bo v Slovenijo prispela italijanska izvidniška enota (inženirji), ki bo pregledala ustreznost postavljenih temeljev za postavitev mostov v občini Dobrova-Polhov Gradec in Gornji Grad. Ob prihodu italijanske izvidniške enote bo izveden ogled za postavitev tretjega mostu v Črni (Ludranski most). 2. 9. je predviden prihod hrvaške enote za postavitev mostov. Enota bo operativne aktivnosti izvajala v mestu Nazarje – postavitev 1 mostu. 3. 9. je predviden prihod češke enote za postavitev mostov. Načrtovane so postavitve treh mostov, trenutno so določene lokacije na območju Mežice in Črne na Koroškem.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved - opozorila

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Urada za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, bo v večjem delu Slovenije po nižinah velika toplotna obremenitev, ki bo trajala do vključno nedelje. 

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko napoved, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal vremensko napoved za območja Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V petek, soboto in v nedeljo bo pretežno jasno in vroče. Dnevne temperature bodo okoli 35 °C. V ponedeljek nas bo od zahoda dosegla in prešla hladna fronta s padavinami. V 24ih urah bo padlo od 20 do 50 mm dežja. Možne bodo tudi nevihte. Shladilo se bo. V torek bo še nekaj dežja, dnevne temperature bodo med 20 in 25 °C.

Opozorilo

Predvsem v jugozahodnem delu Slovenije, se je zaradi vročega vremena v zadnjih dneh pričela povečevati požarna ogroženost naravnega okolja. Takšne razmere bodo predvidoma vztrajale do začetka prihodnjega tedna. Opozarjamo, da je na tem območju pri kurjenju, uporabi ognja v naravnem okolju ter pri aktivnostih in uporabi naprav, ki lahko povzročijo požar, potrebna povečana pazljivost, da ne bi prišlo do večjih požarov v naravnem okolju in na prostem.