Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. avgusta 2023.

Poplave, plazovi

Aktivnosti so potekale na deloviščih na območju Zahodno Štajerske, Koroške, Gorenjske in Ljubljanske regije. Na terenu je bilo 1392 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč.

Prebivalcem, ki se soočajo s psihološkimi posledicami travmatičnega dogodka, je bila zagotovljena psihološka pomoč psihologov - pripadnikov CZ, od 16. 8. 2023 pa psihosocialno pomoč zagotavljata MZ in NIJZ.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 13.15 je na območju Male Osojnice, občina Bled, na planinski poti padel otrok in se poškodoval. Gorski reševalci GRS Radovljica so poškodovanega na kraju oskrbeli, prenesli v dolino in ga predali reševalcem NMP. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Ob 16.50 sta na območju Lopučniške doline, občina Bohinj, onemogla tuja planinca. Gorski reševalci GRS Bohinj so ju locirali, z dežurno ekipo GRS Brnik in helikopterjem SV rešili ter prepeljali v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.22 se je bližini naselja Magozd, občina Kobarid, na nedostopnem kraju poškodoval pohodnik. Reševalci GRS Tolmin so pohodnika na kraju oskrbeli in prepeljali v ZD Tolmin.

Ob 16.56 sta se na zipline progi nad Bovcem poškodovali osebi. Reševalci GRS Bovec in NMP Tolmin so osebi na kraju oskrbeli in prenesli do helikopterja. Helikopter SV s posadko GRS Brnik in helikopter HNMP sta poškodovani osebi prepeljala v UKC Ljubljana. O dogodku je bila obveščena policija.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 13.42 je na Prešernovi koči na Stolu, občina Žirovnica, planinca obšla slabost. Gorski reševalci GRS Radovljica in dežurna ekipa GRS Brnik so obolelega planinca na kraju oskrbeli in s helikopterjem SV prepeljali v SB Jesenice.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 17.26 je v predoru Dekani, občina Koper, osebno vozilo trčilo v zid. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP so na kraju oskrbeli poškodovano osebo in jo prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.41 sta na avtocestnem izvozu Vodice, občina Vodice, trčili tovorni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili voznika iz vozila in ga prenesli do reševalnega vozila, odklopili akumulator ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP so poškodovanega voznika oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 17.09 sta v naselju Zapotok, občina Sodražica, trčila tovorno vozilo in motorist. Gasilci PGD Ribnica so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč motoristu do prihoda reševalcev NMP, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in odklopili akumulator na vozilu.

Izpostava Maribor

Ob 7.27 sta na avtocesti med Slovenskimi Konjicami in Slovensko Bistrico, občina Slovenska Bistrica, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Slovenske Konjice in Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, opravili detekcijo nevarnih snovi ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Celje

Ob 19.04 je v Polzeli na nezavarovanem železniškem prehodu prišlo do trčenja potniškega vlaka in osebnega vozila. Gasilci PGD Andraž na Polzelo, Ločica ob Savinji, Polzela in PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP in policiji z osvetljevanjem kraja dogodka. Reševalci NMP so na kraju pregledali eno osebo. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 17.59 je v naselju Brdo, občina Šentjur, prišlo do požara delavnice. Gasilci PGD Planina, Dobje in Kalobje so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, iznesli poškodovane stvari, pregledali objekt s termovizijsko kamero in prezračili objekt.

Izpostava Kranj

Ob 17.54 se je v poslovnem objektu na Tomšičevi ulici v Kranju sprožil avtomatski javljalec požara. Gasilci GARS Kranj so pregledali objekt, v katerem ni bilo posebnosti. V sodelovanju z odgovorno osebo so ponastavili alarmne naprave.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 10.32 je na Vršiški cesti v Kranjski Gori gorel manjši avtobus. Gasilci PGD Kranjska Gora so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in usmerjali promet do prihoda policije.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.13 se je na Litostrojski cesti v Ljubljani kadilo iz tovornega vozila. Gasilci GB Ljubljana so ohladili zavore ter opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 5.08 so v Rožni dolini, občina Nova Gorica, gasilci JZ GRD GE Nova Gorica pogasili manjši požar na zavorah tovornega vozila.

Izpostava Ptuj

Ob 9.57 je v bližini naselja Šikole, občina Kidričevo, zagorelo osebno vozilo na plinski pogon. Gasilci PGD Šikole in Talum Kidričevo so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 17.13 je v naselju Vitan, občina Ormož, gorel traktor. Požar so pogasili gasilci PGD Vitan-Kog in Miklavž pri Ormožu.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 11.00 je na Cesti na Grad v Celju gorelo drevo. Požar so pogasili gasilci PGE Celje.

Izpostava Koper

Ob 9.12 so v Izoli ob nogometnem igrišču gasilci JZ GB Koper in PGD Izola pogasili gorečo cipreso.

Ob 13.18 je v bližini naselja Koštabona v občini Koper gorelo v naravnem okolju. Gasilci JZ GB Koper in PGD Krkavče so pogasili požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.39 so na Cesti na Kope v Ljubljani gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova - Sneberje – Novo Polje pogasili goreče odpadke na površini okoli 15 kvadratnih metrov.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.13 sta v naselju Vrhe v občini Slovenj Gradec zaradi udara strele zagorela travnata površina in podrast. Gasilci PGD Sele – Vrhe, Stari Trg in Slovenj Gradec so na težko dostopnem terenu s požarnimi metlami in gasilnimi aparati pogasili požar na površini okoli 25 kvadratnih metrov in opravili pregled s termovizijsko kamero.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.43 je v ulici Vodnikovo naselje v Ljubljani gorel komunalni zabojnik za papir. Občan je še pred prihodom gasilcev GB Ljubljana pričel z gašenjem, gasilci pa so zabojnik dokončno pogasili in pregledali okolico.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.08 so na cestišču v ulici Mirce v Ajdovščini gasilci GRC Ajdovščina nevtralizirali oljni madež.

Izpostava Ptuj

Ob 14.40 je na cesti Draženci–Tržec, občina Videm, iz poškodovanega rezervoarja tovornega vozila, iztekalo gorivo. Gasilci PGD Ptuj so nevtralizirali razlite motorne tekočine v dolžini okoli 9 kilometrov.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 9.34 so v naselju Srednik, občina Sevnica, gasilci PGD Sevnica s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta in omogočili pristojnim službam dostop do preminule osebe.

Ob 12.09 so v naselju Dobrova, občina Krško, gasilci PGE Krško nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Celje

Ob 16.14 so v naselju Šalek, občina Velenje, gasilci PGD Šalek s cestišča odstranili podrto drevo.

Ob 16.32 so na Šaleški cesti v Velenju gasilci PGE Velenje iz okvarjenega dvigala rešili štiri osebe in o dogodku obvestili serviserja.

Izpostava Kranj

Ob 16.47 je na Cesti 1.maja v Kranju v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostala ujeta oseba. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom odprli vrata dvigala in osebo rešili.

Ob 19.16 je na Cesti maršala Tita na Jesenicah v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostala ujeta oseba. Gasilci GARS Jesenice so s tehničnim posegom odprli vrata dvigala in rešili ujeto osebo.

Ob 19.23 je na Kapucinskem trg v Škofji Loki, v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta, ostala ujeta oseba. Gasilci PGD Škofja Loka so s tehničnim posegom rešili ujeto osebo, dvigalo odklopili iz obratovanja in obvestili pristojnega serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.08 so v Fabianijevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu in omogočili pristojnim službam dostop do preminule osebe.

Ob 21.09 so na Dunajski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili občanko in psa.

Ob 21.47 je na Slovenski cesti v Ljubljani v poslovni stavbi iztekala voda iz okvarjene cevi. Gasilci GB Ljubljana so zaprli glavni vodovodni ventil in ustavili iztekanje.

Ob 12.30 so na Aškerčevi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s pomočjo lestve rešili varnostnika, ki je ostal ujet na požarnem stopnišču.

Izpostava Postojna

Ob 8.43 so v Ilirski Bistrici gasilci PGD Ilirska Bistrica zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do helikopterja.

Mednarodna pomoč in sodelovanje

Pomoč v težki gradbeni mehanizaciji s pripadajočo opremo je nudilo 7 držav (AT, BIH, FR, HR, IT, SK, UA) s skupno 28 bagri. Mednarodne enote so nadaljevale operativne aktivnosti v Zgornji Savinjski dolini in na Gorenjskem (območje Škofje Loke). Avstrijska enote in enota iz Bosne in Hercegovine, Federacije BiH odhajata 25. 8., vojaški del italijanske enote 26. 8. 2023, ukrajinska enota je podaljšala pomoč v Sloveniji predvidoma do 28. 8. 2023, odhod enote iz Hrvaške je predviden 29. 8., odhod enote Bosne in Hercegovine, Republike Srbske pa 31. 8. 2023.

V Rečici ob Savinji poteka postavitev nove baze za mednarodne enote (šotori), ki bo vzpostavljena v prihodnjih dneh, zaradi potrebe po izselitvi mednarodnih enot iz šole.

V večernih urah je 22. 8. v Slovenijo prišla enota za postavitev dveh mostov Iz Poljske (Mežica in Gornji Grad), podporo države gostiteljice zagotavlja Slovenska vojska (FoB Mežica).

Predvidoma 28. 8. bo v Slovenijo prispela italijanska izvidniška enota (inženirji), ki bo pregledala ustreznost postavljenih temeljev za postavitev mostov v občini Dobrova-Polhov Gradec in Gornji Grad. Ob prihodu italijanske izvidniške enote bo izveden ogled za postavitev tretjega mostu v Črni (Ludranski most).

Napoved za naslednje dni

V četrtek bo precej jasno, zjutraj bo ponekod kratkotrajna megla. Zvečer na severozahodu ni izključena kakšna nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 34, v Vipavski dolini in na Goriškem do 36 °C.

V petek bo pretežno jasno in vroče, zjutraj bo ponekod po kotlinah kratkotrajna megla. Čez dan bo ponekod zapihal jugozahodnik. Zvečer na severozahodu ni izključena kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 17 do 19, na Primorskem do 21, najvišje dnevne od 32 do 36 °C.

V soboto in nedeljo bo sončno in vroče. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. V nedeljo popoldne in zvečer v severni in zahodni Sloveniji ni izključena kakšna nevihta.

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved - Opozorilo

Po podatkih Urada za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, bo po nižinah Primorske velika toplotna obremenitev. Vroče bo tudi drugod, predvsem v mestih.

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko napoved, Agencije RS za okolje, je izdal napoved da bo od četrtka do nedelje precej jasno in vroče. Padavin ne pričakujemo, izjemoma obstaja majhna verjetnost za kakšno popoldansko vročinsko nevihto predvsem na območju Julijskih Alp in zahodnih Karavank. A taka morebitna nevihta ne bo prinesla večje količine padavin, lahko pa kratkotrajen naliv.

Vreme se bo temeljiteje spremenilo v noči na ponedeljek oziroma v ponedeljek, ko poleg ohladitve pričakujemo tudi padavine. Zaenkrat so pričakovane količine od ponedeljka dopoldne do torka zvečer od 15 do 40 l/m2, več v Julijskih Alpah.

Opozorilo

Predvsem v jugozahodnem delu Slovenije, se je zaradi vročega vremena v zadnjih dneh pričela povečevati požarna ogroženost naravnega okolja. Takšne razmere bodo predvidoma vztrajale do začetka prihodnjega tedna. Opozarjamo, da je na tem območju pri kurjenju, uporabi ognja v naravnem okolju ter pri aktivnostih in uporabi naprav, ki lahko povzročijo požar, potrebna povečana pazljivost, da ne bi prišlo do večjih požarov v naravnem okolju in na prostem.