Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Šinko: »Škode so različne – kmetje naj se obrnejo na kmetijsko svetovalno službo«

Ministrica Irena Šinko si je z državnim sekretarjem dr. Darijem Krajčičem danes ogledala tudi škodo v kmetijstvu po nedavnih poplavah v Zgornje Savinjski dolini. Poudarila je, da je tem trenutku težko napovedati dokončne ukrepe pomoči. »Vemo, da so kmetje prizadeti in jim bo potrebno pomagati na različne načine. Pri kmetijah, ki so izgubile vse, potreben individualni pristop«.
Ministrica si skupaj s predstavniki kmetije ogleduje podrti hlev.

Ministrica Irena Šinko in državni sekretar dr. Darij Krajčič na ogledu kmetije Fale. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 4

Ministrica Irena Šinko je ogled poškodovanih kmetij v Zgornje Savinjski dolini začela z obiskom kmetije Hriberšek. Hribovska kmetija, ki se med drugim ukvarja z živinorejo, je ogrožena zaradi premikov zemljine, plazov, ki ogrožajo objekte. Potrebne bodo strokovne ocene, ali je na lokaciji še varno živeti ter kmetovati. Nadalje si je ministrica ogledala katastrofalne posledice poplav na kmetiji Zager, kjer so izgubili vse kmetijske površine, stroje in objekte. »Ta kmetija je res nekaj posebnega, kajti izgubili so vse. Pri takih kmetijah bo potreben individualni pristop. Potrebno bo najti finančno pomoč, da bo kmetija lahko sploh zagnala. Ena od možnosti so finančni inštrumenti, ki jih pripravljamo in bodo objavljeni jeseni. Preko sklada za regionalni razvoj bodo možni ugodni krediti za male kmetije«. Katastrofalne posledice so poplave pustile tudi na kmetiji Fale v Lučah, katere si je ob koncu obiska v Zgornje Savinjski dolini ogledala ministrica z državnim sekretarjem. Kmetija je izgubila vse hlev z živino, kmetijsko površino, stroje in objekte, ogrožena je tudi druga hiša, kjer je plaz že zelo blizu. Vsi so v strahu pred novimi padavinami.

Ministrica je po ogledu dejala, da je škoda v kmetijstvu letos ogromna; maja so se zgodile poplave, julija neurja s točo, v avgustu pa je zopet poplavljalo. Kakšna bo končna ocena, je po besedah ministrice težko napovedati, jasno pa je, da bo potrebno pomagati na različne načine. »Pripravljamo razpis za nakup mehanizacije, poskušali bomo izpeljati razpis za porabo sredstev iz programa razvoja podeželja, s katerim bi neposredno pomagali pri vzpostavitvi kmetijskih površin. Škoda, ki bo ocenjena preko občinskih komisij, bo med drugim izplačana preko sistema »de minimis«. V tem trenutku je težko napovedati dokončne ukrepe pomoči, kajti situacija in škode so zelo različne od kmetije do kmetije; pri kmetijah, ki so izgubile vse, bo potreben individualni pristop«.