Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. avgusta 2023.

Poplave, plazovi

Aktivnosti so potekale na deloviščih na območju Zahodno Štajerske, Koroške in Gorenjske regije. Lokalne gasilske enote in enote iz drugih regij so na območju Zahodno Štajerske regije čistile objekte in na Koroškem zagotavljale prevoze pitne vode. Na terenu je bilo 840 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč.

Prebivalcem, ki se soočajo s psihološkimi posledicami travmatičnega dogodka, je bila zagotovljena psihološka pomoč psihologov - pripadnikov CZ, od 16. 8. 2023 pa psihosocialno pomoč zagotavljata MZ in NIJZ.

 

Poplave

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.24 je v naselju Pušča, občina Murska Sobota, podtalna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Pušča so vodo izčrpali iz kleti.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 9.13 so na Partizanski cesti v Velenju gasilci PGE Velenje nudili pomoč nezavestni osebi.

Ob 13.47 so v naselju Imeno, občina Podčetrtek, gasilci PGD Pristava pri Mestinju nudili pomoč osebi, ki je izgubila zavest in jo pospremili do kraja, kjer so jo prevzeli reševalci NMP.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 13.33 sta na Industrijski cesti v Izoli trčila osebno vozilo in skiro. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi ponesrečene osebe, ki je bila odpeljana v SB Izola.

Ob 17.04 je na Ankaranski cesti v Kopru motorist trčil v zadnji del osebnega vozila in se pri tem poškodoval. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in urejali promet do prihoda policije. Reševalci NMP so ga oskrbeli in prepeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 14.52 je na cesti Sorica–Bohinjska Bistrica, občina Bohinj, padel voznik skuterja. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so voznika našli v smeri vasi Sorica, zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Voznika je na kraju pregledala zdravnica.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.52 so na Štajerski avtocesti pred predorom Podmilj proti Celju v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci CZR Domžale in PGE Celje so zavarovali kraj, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč eni poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Domžale.

Ob 18.51 so v naselju Medno, občina Ljubljana, trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, oskrbeli lažje poškodovano osebo, odklopili akumulatorje ter nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.18 je pri naselju Laze, občina Novo mesto, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Reševalci NMP Novo mesto so poškodovanega voznika oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 8.48 se je na Vodnikovem trgu v Piranu kadilo skozi okno. Gasilci JZ GB Koper in PGD Piran so pogasili goreč vzglavnik in brisačo ter prezračili prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.36 je v Novih Lazih, občina Kočevje, gorela elektro omarica ob avtobusni postaji. Gasilci PGD Kočevska reka in Kočevje so zavarovali kraj dogodka in požar pogasili po odklopu omarice iz omrežja s strani dežurnega delavca podjetja Elektro d.d.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.01 je v Dobruški vasi, občina Škocjan, gorelo ostrešje hleva. Požar, ki je zajel okoli 10 kvadratnih metrov ostrešja, so pogasili gasilci PGD Škocjan in Dobrava.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 6.15 so v Selu pri Vodicah, občina Vodice, gorela drva in premog naložena na tovornem priklopniku. Gasilci PGD Šinkov Turn, Vodice in Polje so pogasili okoli 9 kubičnih metrov tovora.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 0.39 je v Lužah v občini Šenčur ponovno zagorelo na deponiji sekancev. Gasilci PGD Luže, Šenčur in GARS Kranj so požar pogasili.

Ob 11.54 je v naselju Poljče, občina Radovljica, gorela slama. Gasilci PGD Hlebce in Begunje na Gorenjskem so pogasili požar na površini okoli 12 kvadratnih metrov. 

Izpostava Ljubljana

Ob 12.19 so v naselju Hočevje, občina Dobrepolje, gasilci PGD Hočevje pogasili manjši požar vejevja in odpadnih tkanin.

Ob 15.32 sta v podhodu pod Celovško cesto v Ljubljani goreli dve jogi vzmetnici. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 17.38 je na Polanškovi ulici v Ljubljani pred vhodom bloka gorelo listje. Požar na površini okoli 3 kvadratne metre so pogasili gasilci PGD Črnuče in GB Ljubljana.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 1.48 je v Singenski ulici v Celju gorelo prenosno stranišče. Požar so pogasili gasilci PGE Celje.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Postojna

Ob 11.38 so na Ljubljanski cesti v Postojni pri gradbenih delih v objektu naleteli na neznano jedko snov v treh posodah. Gasilci PGD Postojna so posode zatesnili, jih preložili v varno embalažo, iznesli iz objekta in prepeljali na začasno skladiščenje do prevzema koncesionarja. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 17.54 je v Višnji Gori, občina Ivančna Gorica, občan v gozdu našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS sta na kraju identificirala italijansko minometno granato kalibra 45 mm ter francosko ročno bombo kalibra 60 mm iz obdobja 2. svetovne vojne in ju uničila v bližini najdbe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.36 je v bližini naselja Ravnica v občini Nova Gorica občan v gozdu našel granato. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila francosko topovsko granato kalibra 75 mm, mase 5,5 kg iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Postojna

Ob 7.55 je v Grahovem, občina Cerknica, občan v potoku za hišo naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije sta ročno bombo Milles, angleške izdelave iz obdobja 2. vojne, uničila na varni lokaciji. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 16.06 je v naselju Dobropolje, občina Ilirska Bistrica, občan našel NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske in Severnoprimorske regije sta na varno odstranila topovsko granato, kalibra 57 mm, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Koper

Ob 10.10 je bila na območju Vanganela v občini Koper zaradi poškodbe na vodovodnem omrežju motena oskrba s pitno vodo. Okvaro je odpravila pristojna služba Rižanskega vodovoda.  

Ob 16.25 je bila na območju Šentjana v Portorožu, zaradi intervencijskega popravila na vodovodnem omrežju, motena oskrba s pitno vodo. Okvaro je odpravila pristojna služba Rižanskega vodovoda. 

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 11.52 so v naselju Boršt, občina Brežice, gasilci PGD Brežice s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjskega objekta in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe, pomagali pri njenem prenosu do reševalnega vozila, s katerim so jo prepeljali v UC Brežice.

Izpostava Celje

Ob 14.50 so na Titovem trgu v Velenju gasilci PGE Velenje iz jaška dvigala izčrpali okoli 2000 litrov vode.

Izpostava Kranj

Ob 12.10 so v Pionirski ulici na Jesenicah gasilci GARS Jesenice s strehe odstranili poškodovane strešnike, ki so ogrožali mimoidoče in s folijo prekrili odkriti del strehe.

Ob 15.43 so na Cesti Cirila Tavčarja na Jesenicah gasilci GARS Jesenice iz okvarjenega dvigala rešili osebo, dvigalo izklopili in obvestili upravljalca dvigala.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.07 so v Zaborštu v Prevojah pri Šentvidu, občina Lukovica, gasilci PGD Prevoje s tehničnim posegom odprli vrata vozila in mami predali otroka, ki se je zaklenil v vozilo.

Ob 20.44 sta na Brdu pri Lukovici na balkonu objekta ostala ujeta mama in otrok. Gasilci PGD Lukovica so s pomočjo lestve vstopili na balkon in s tehničnim posegom odprli balkonska vrata.

Izpostava Maribor

Ob 10.42 so v naselju Zgornji Duplek, občina Duplek, gasilci JZ GB Maribor odstranili drevo, ki je ogrožalo bližnjo stanovanjsko hišo.

Ob 17.30 je na Dupleški cesti v Dogošah, občina Maribor, podtalna voda poplavila kletne prostore stanovanjske stavbe. Gasilci PGD Dogoše so vodo posesali.

Izpostava Postojna

Ob 9.11 so v Ilirski Bistrici gasilci PGD Ilirska Bistrica zavarovali kraj pristanka helikopterja SV in nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica pri prenosu obolele osebe do helikopterja.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.30 so v Šuštarjevi koloniji v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje-mesto s pomočjo avto lestve iznesli poškodovano osebo in jo predali reševalcem NMP Trbovlje.

 

Mednarodna pomoč in sodelovanje

Pomoč v težki gradbeni mehanizaciji s pripadajočo opremo je nudilo 7 držav (AT, BIH, FR, HR, IT, SK, UA) s skupno 28 bagri. Mednarodne enote so nadaljevale operativne aktivnosti v Zgornji Savinjski dolini in na Gorenjskem (območje Škofje Loke). Odhod avstrijske enote, enote iz Federacije BiH in vojaškega dela italijanske enote je predviden za 25. 8. 2023, ukrajinska enota je podaljšala pomoč v Sloveniji predvidoma do 28. 8. 2023, odhod enote Republike Srbske pa je predviden za 31. 8. 2023.

V Rečici ob Savinji še vedno poteka postavitev nove baze za mednarodne enote (šotori), ki bo vzpostavljena v prihodnjih dneh, zaradi potrebe po izselitvi mednarodnih enot iz šole.

V večernih urah ali 23. 8. 2023 naj bi v Slovenijo prišla poljska enota za postavitev dveh mostov, podporo države gostiteljice zagotavlja Slovenska vojska (FoB Mežica).

Predvidoma 24. 8. oziroma 25. 8. 2023 bo v Slovenijo prispela italijanska izvidniška enota (inženirji), ki bo pregledala ustreznost postavljenih temeljev za postavitev mostov v občini Dobrova-Polhov Gradec in Gornji Grad. Ob prihodu italijanske izvidniške enote bo predvidoma izveden ogled za postavitev tretjega mostu v Črni (Ludranski most).

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Posebna vremenska napoved

Po podatkih Urada za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, bo po nižinah Primorske velika toplotna obremenitev. Vroče bo tudi drugod, predvsem v mestih.

V Avstriji se ob šibki frontalni coni prožijo nevihte, ki se bodo po napovedih pomikale proti našim krajem.

Sredi dneva in popoldne je zelo povečana verjetnost za nevihtno aktivnost predvsem v severni Sloveniji v pasu od Gorenjske prek Koroške do Štajerske in Prekmurja.

Možne so tudi močnejše nevihte z nalivi, vetrom in točo. Krajevno lahko pade od 10 do 40 litrov dežja na m2.

Del neviht lahko v popoldanskem in deloma večernem času doseže tudi južno polovico države.