Skoči do osrednje vsebine

Maja Vardjan prevzema vodenje Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO)

Maja Vardjan bo vodenje MAO kot vršilka dolžnosti direktorja prevzela s 15. septembrom 2023. Maja Vardjan je mednarodno uveljavljena in priznana kustosinja in raziskovalka, specializirana za slovensko oblikovalsko in arhitekturno produkcijo 20. stoletja ter sodobne ustvarjalne prakse.

Maja Vardjan ima kot kustosinja v MAO dolgoletne izkušnje, saj je vodila pripravo številnih pomembnih razstav, med njimi Svet znotraj: oblikovanje modernih interierjev, 1930–danes, 2021); Made in: pripovedi obrti in oblikovanja, 2020); Stanko Kristl. Humanost in prostor, 2018); Saša J. Mächtig: Sistemi, strukture, strategije, 2015. Sodelovala je pri ključnih projektih MAO, kot so bili BIO 50: 3, 2, 1, … TEST, 2014 in BIO 25: Daleč, tako blizu, 2017. Za slednjega je prejela tudi nagrado Mednarodnega muzejskega sveta muzejev (angleško International Council of Museums - ICOM) Slovenija. Maja Vardjan je leta 2016 koordinirala tudi pomemben kongres Mednarodne konfederacije arhitekturnih muzejev (angleško International Confederation of Arhitectional Museums - ICAM), ki ga je gostil MAO. Prav tako je sodelovala pri evropski platformi Made In: pripovedi obrti in oblikovanja, ki združuje oblikovalce, raziskovalce in kuratorje, predane raziskovanju rokodelske dediščine skozi sodobno produkcijo in je letos prejela nagrado Europa Nostra.

Dr. Bogo Zupančič, ki je direktorsko funkcijo opravljal od konca leta 2020, je v začetku tega meseca podal odstopno izjavo zaradi osebnih razlogov, saj se želi posvetiti strokovnemu in raziskovalnemu delu ter se vrača na delovno mesto kustosa - muzejskega svetnika v muzeju. 

Dr. Zupančiču se zahvaljujemo za opravljeno delo, Maji Vardjan pa želimo uspešno vodenje muzeja. Prepričani smo, da bo s svojo bogato strokovno in vodstveno izkušnjo skrbela za nadaljnji razvoj in uspešno delovanje MAO v prihodnjem obdobju.