Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 21. avgusta 2023.

Poplave, plazovi

Aktivnosti so potekale na deloviščih na območju Zahodno Štajerske, Koroške in Gorenjske regije. Lokalne gasilske enote in enote iz drugih regij so na območju Zahodno Štajerske regije čistile objekte in na Koroškem zagotavljale prevoze pitne vode.

Prebivalcem, ki se soočajo s psihološkimi posledicami travmatičnega dogodka, je bila zagotovljena psihološka pomoč psihologov - pripadnikov CZ, od 16. 8. 2023 pa psihosocialno pomoč zagotavljata MZ in NIJZ.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.17 je na vrhu Sabotina, občina Nova Gorica, pohodnico obšla slabost. Reševalci enote MONG HRI Nova Gorica so planinko prenesli do ceste, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Nova Gorica.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Novo mesto

Ob 19.02 se je v ulici Grajska cesta v Črnomlju na njivi prevrnil traktor. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter pomagali reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovanega voznika. Slednji so ga oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 9.59 sta v Zidanem Mostu, občina Laško, trčili tovorni vozili. Gasilci PGD Laško in PGE Celje so zavarovali kraj, odklopili akumulatorja ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Koper

Ob 21.17 sta hitri cesti med Koprom in Bertoki trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka do prihoda policije. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.32 so v križišču Baragove ulice in Dunajske ceste v Ljubljani v naletu trčili avtobus in tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj, odstranili nevozno vozilo s cestišča in nudili pomoč dvema poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.40 je v Borjani, občina Kobarid, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Kobarid so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, s tehničnim posegom potegnili vozilo na cestišče ter nudili pomoč policiji in prvo pomoč vozniku do prihoda reševalcev NMP Tolmin, ki so voznika preventivno pregledali.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.04 so na Cesti dveh cesarjev v Ljubljani gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana – Trnovo pogasili barako, velikosti 3 x 4 metre.

Izpostava Maribor

Ob 17.21 se je v Rušah zaradi iskrenja na električni napeljavi kadilo iz objekta ob bazenu. Gasilci PGD Ruše, Smolnik in Bistrica ob Dravi so zavarovali kraj in počakali do prihoda dežurnega električarja.

Izpostava Postojna

Ob 14.34 je v Žerovnici, občina Cerknica, zagorelo v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Žerovnica so ogenj pogasili in pregledali okolico dimnika.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 7.43 se je na avtocestnem odseku pred izvozom Drnovo, občina Krško, kadilo iz osebnega vozila. Gasilci PGE Krško in PGD Cerina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in pregledali vozilo. Do požara ni prišlo.

Izpostava Kranj

Ob 7.59 je v naselju Tupaliče, občina Preddvor, zaradi napake na električni napeljavi, zagorelo na tovornem vozilu. Do prihoda gasilcev GARS Kranj in PGD Preddvor je bil požar že pogašen. Gasilci so na vozilu odklopili akumulator in vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.26 je na cesti Vransko–Trojane, občina Lukovica, gorelo osebno vozilo. Gasilci CZR Domžale, PGD Blagovica in Trojane so zavarovali kraj dogodka in požar pogasili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 21.59 je v Iršičevi  ulici v Celju gorela živa meja. Gasilci PGE Celje so požar omejili in pogasili ter preventivno pregledali okolico požarišča.

Izpostava Koper

Ob 20.50 so v naselju Zgornje Škofije, občina Koper, na njivi tleli štori. Gasilci JZ GB Koper so štore pogasili.

Izpostava Kranj

Ob 13.40 je v naselju Podkoren, občina Kranjska Gora, zagorela trava. Gasilci PGD Podkoren in Kranjska Gora so požar pogasili ter požarišče prekopali.

Ob 20.40 je v naselju Luže v občini Šenčur na polju ob gospodarskem objektu goreli odpadki. Gasilci GARS Kranj, PGD Šenčur in Luže so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.28 so gasilci PGD Litija na Savski cesti v Litiji pogasili približno en kubični meter gorečega kosovnega odpada.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 2.17 so v Ribniški ulici v Ljubljani goreli plastični zabojniki. Požar so pričeli gasiti policisti, dokončno pa so ga pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.55 je na Kandijski cesti v Novem mestu gorel koš za smeti. Požar so pogasili gasilci GRC Novo mesto.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 17.00 je v bloku na Janežičevi cesti v Ljubljani iz plinske napeljave uhajal plin. Gasilci GB Ljubljana so na kraju zaradi nasičenosti plina evakuirali stanovalce objekta, izmerili koncentracijo monoksida, ki je bila v prvem in drugem nadstropju povišana. Na kraju je bila policija in dežurni delavci Energetike Ljubljana, ki so zaprli plinske ventile. Gasilci so ponovno izvedli meritve plinov, ki niso kazale povišanih vrednosti. Stanovalcem so dovolili vrnitev v svoja stanovanja.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 16.21 so v Notranjih Goricah, občina Brezovica, na gladini Bevškega jarka - levi pritok Ljubljanice - opazili madeže in rjavo vodo. Gasilci PGD Vnanje Gorice in Brezovica pri Ljubljani so opravili pregled vodotoka. Odstopanj od normalnih vrednosti niso zaznali.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 5.38 sta na Koroški cesti v Ravnah na Koroškem trčili osebni vozili. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, usmerjali promet in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 9.52 je v Višnji Gori, občina Ivančna Gorica, občan med sprehodom v gozdu naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki državne enote za varstvo pred NUS Ljubljanske, Gorenjske in Zahodno-Štajerske regije so odstranili in na varnem kraju uničili italijansko minometno granato Brixio, kalibra 45 mm iz obdobja 2. svetovne vojne.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.05 je krajan v Bači pri Modreju, občina Tolmin, ob Reki Soči naletel na minometno mino, kalibra 90 mm, mase 5 kg, avstro-ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta nevarno najdbo odstranila na varno. 

Izpostava Novo mesto

Ob 4.16 so v bližini naselja Jurka vas, občina Straža, v reki Krki opazili NUS. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske, Gorenjske in Ljubljanske ter Zahodno štajerske regije so iz struge odstranili topovsko granato kalibra 65 mm, topovsko granato kalibra 100 mm, 13 kosov pehotnega streliva kalibra 7,9 mm, italijanske izdelave ter minometno mino in vžigalnik, kalibra 81 mm, nemške izdelave, vse iz obdobja 2. svetovne vojne. Vse najdbe so na varni lokaciji uničili.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 13.21 je na Bleiweisovi cesti v Kranju v stanovanju padla obolela oseba. Gasilci GARS Kranj so skozi okno vstopili v stanovanje in ji nudili oskrbo do prihoda reševalcev NMP Kranj.

Izpostava Ptuj

Ob 14.27 se je v Njivercah, občina Kidričevo, v osebno vozilo zaklenil otrok. V prisotnosti mame so ga iz vozila s tehničnim posegom rešili gasilci PGD Talum Kidričevo, pregledali pa reševalci NMP Ptuj.

Mednarodna pomoč in sodelovanje

Pomoč v težki gradbeni mehanizaciji s pripadajočo opremo je nudilo 7 držav (AT, BIH, FR, HR, IT, SK, UA) s skupno 28 bagri. Mednarodne enote so nadaljevale operativne aktivnosti v Zgornji Savinjski dolini in na Gorenjskem (območje Škofje Loke). Francoska enota se je 20. 8. 2023 prestavila na Prevalje, kjer je pričela z aktivnostmi čiščenja rečne struge.

V Rečici ob Savinji poteka postavitev nove baze za mednarodne enote (šotori), ki bo vzpostavljena v prihodnjih dneh, zaradi potrebe po izselitvi mednarodnih enot iz šole.

V poznih večernih urah je Slovenijo zapustilo predvidoma 21 članov UA enote, ostaja jih še 30.

Pomoč v obliki mostov (skupaj 11 mostov) je ponudilo 5 držav. Nemška enota je postavila 2 mosta. S štirimi državami še potekajo usklajevanja o prihodu mostov. Iz Poljske in Italije naj bi mostovi prišli v Slovenijo v tem tednu. Iz Hrvaške in Češke naj bi mostovi prišli v Slovenijo konec avgusta ali v začetku septembra.

Pomoč s helikopterji je zaključena.

Med 23. in 25. 8. 2023 obisk v Sloveniji načrtuje generalni sekretar mednarodne federacije društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC). Načrtovano je tudi srečanje z obrambnim ministrom Marjanom Šarcem.

Napoved za naslednje dni

V torek bo pretežno jasno, zjutraj bo po nekaterih nižinah kratkotrajna megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 31 do 34, v Vipavski dolini in na Goriškem do 36 °C.

V sredo bo povečini sončno, popoldne lahko na severu nastane kakšna vročinska nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 21, najvišje dnevne od 29 do 34, v Vipavski dolini in na Goriškem do 36 °C.

Meteorološko stanje in napoved - Opozorilo

Po podatkih Urada za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, bo po nižinah Primorske velika toplotna obremenitev. Vroče bo tudi drugod, predvsem v mestih.

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko napoved, Agencije RS za okolje, je izdal vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov:

V torek in sredo bo sončno in vroče.

V sredo in v četrtek popoldne je možna kakšna vročinska nevihta, krajevno lahko pade do 20 mm padavin. Sicer pa se bo sončno in vroče poletno vreme predvidoma nadaljevalo do vključno nedelje 27.8.

V nedeljo zvečer ali v noči na ponedeljek pa lahko pričakujemo prehod vremenske fronte s padavinami in ohladitvijo. Padavine se bodo nadaljevale tudi v ponedeljek.