Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 20. avgusta 2023.

Poplave, plazovi

Aktivnosti so potekale na deloviščih na območju Zahodno Štajerske, Koroške in Gorenjske regije. Lokalne gasilske enote in enote iz drugih regij so na območju Zahodno Štajerske regije čistile objekte in na Koroškem zagotavljale prevoze pitne vode.

Prebivalcem, ki se soočajo s psihološkimi posledicami travmatičnega dogodka, je bila zagotovljena psihološka pomoč psihologov - pripadnikov CZ, od 16. 8. 2023 pa psihosocialno pomoč zagotavljata MZ in NIJZ.

 

Potresi

Ob 6.48 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 2,0 v bližini Podljubelja, 51 km severno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Podljubelja z okolico. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 8.20 je na zaznamovani planinski poti skozi Žrelo na Storžič, občina Tržič, zdrsnila planinka in padla v globino ter se poškodovala. Reševalci GRS Tržič so jo v sodelovanju z dežurno ekipo GRS Brnik in helikopterjem SV na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 14.20 je na markirani poti pod Valvasorjevem domu, občina Žirovnica, onemogel planinec. Reševalci GRS Jesenice so planinca na kraju oskrbeli, ga peš pospremili v dolino in prepeljali v SB Jesenice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.06 si je pod vrhom Jerebice, občina Bovec, pohodnica poškodovala nogo. Ob naletu helikopterja SV so jo oskrbeli reševalci GRS dežurne ekipe Brnik. Helikopter jo je prepeljal v SB Jesenice. Reševalci GRS Bovec so bili v pripravljenosti za morebitno dodatno pomoč.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 15.08 sta v Strunjanskem drevoredu, občina Piran, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Poškodovanega motorista so oskrbeli reševalci NMP in ga prepeljali v SB Izola. Gasilci JZ GB Koper so nudili pomoč reševalcem in policistom.

Ob 16.14 sta v Sv. Antonu, občina Koper, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, nudili pomoč policiji in reševalcem NMP. Štiri poškodovane osebe so oskrbeli reševalci NMP in jih prepeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 9.50 sta na regionalni cesti Kranj–Preddvor–Jezersko, v naselju Tupaliče, občina Preddvor, trčila osebno vozilo in kolesar. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka in zavarovali mesto pristanka helikopterja SV. Reševalci NMP Kranj so poškodovanega kolesarja na kraju oskrbeli, v UKC Ljubljano pa ga je prepeljal helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.35 je na primorski avtocesti od Brezovice proti Vrhniki osebno vozilo zapeljalo na travno površino in obstalo v jarku ob cesti. Gasilci PGD Stara Vrhnika in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč lažje poškodovani voznici osebnega vozila in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovano voznico so reševalci NMP Ljubljana prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 14.09 je na Ljubljanski cesti v Domžalah padel motorist in se poškodoval. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Domžale in odklopili akumulator. Reševalci NMP Domžale so poškodovanega voznika oskrbeli in ga prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 20.45 sta v križišču Karlovške in Roške ceste v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in očistili vozišče.

Ob 22.16 sta v križišču Galjevice in Dolenjske ceste v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nudili pomoč reševalcem ter policiji.

Izpostava Maribor

Ob 21.51 sta na Partizanski cesti v Mariboru trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 18.22 je v Podjavorškovi ulici v Celju gorelo v kuhinji stanovanja večstanovanjske stavbe. Gasilci PGE Celje in PGD Celje - Gaberje so iz štedilnika odstranili pozabljeno gorečo hrano, prezračili prostore in jih pregledali s termo kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 13.23 je na Obvozni cesti v Kozini, občina Hrpelje-Kozina, zagorelo električni vozilo. Vire energije je izklopil lastnik, gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana pa so zavarovali kraj dogodka, požar pogasili in baterijske celice v priročnih smetnjakih zalili z vodo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.22 je na robu gozda nad Cvetlično ulici v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter-Vrtojba, občanu pri kurjenju ogenj ušel izpod nadzora in se razširil v notranjost gozda. Še pred prihodom gasilcev je požar omejil občan, dokončno so ga pogasili gasilci PGD Šempeter in mu odsvetovali nadaljnje kurjenje v bližini gozda.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 1.57 so v Prušnikovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pogasili požar zabojnika za odpadni papir.

Ob 14.11 je v industrijski coni v Hočah, občina Hoče – Slivnica gorel večji komunalni zabojnik. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Hoče so požar pogasili in prekopali okoli pet kubičnih metrov odpadnega materiala.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.15 so v naselju Bogojina v občini Moravske Toplice gasilci PGD Moravske Toplice pogasili večji komunalni zabojnik.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 11.41 je na območju Glavarjeve ceste v občini Komenda močno smrdelo po fekalijah. Gasilci PGD Kamnik in Moste so zavarovali kraj dogodka in opravili ogled. Ugotovljeno je bilo, da je prišlo do okvare zadrževalnega sistema fekalnih vod, katerega bo komunalno podjetje Kamnik saniralo v naslednjem tednu. Na kraju je bila prisotna policija, delavci komunalnega podjetja Kamnik, obveščena pa je bila tudi ribiška družina RD Bistrica - Domžale.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 13.32 so v Smrekarjevi ulici v Celju gasilci PGE Celje nudili pomoč reševalcem NMP Celje pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 17.12 je na Tržaškem hribu v Rogaški Slatini v dvigalu doma starejših občanov ostala ujeta starejša oseba. Gasilci PGD Steklarna so osebo rešili in jo predali medicinskemu osebju.

Izpostava Kranj

Ob 11.40 so v Šorlijevi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri prenosu obolele osebe.

Ob 19.41 je na Cesti Maršala Tita na Jesenicah v dvigalu stanovanjskega bloka ostala ujeta oseba. Gasilci GARS Jesenice so s tehničnim posegom osebo rešili iz dvigala, dvigalo odklopili iz obratovanja in obvestili pristojnega serviserja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.46 so v Livku, občina Kobarid  gasilci PGD Kobarid in reševalci NMP Tolmin nudili pomoč oboleli osebi.

Ob 13.32 so na travniku ob ulici Pri Malnih gasilci PGD Kobarid zavarovali kraj pristanka helikopterja SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik in nudili pomoč reševalcem NMP ZD Tolmin pri prenosu obolele osebe. Helikopter je obolelo osebo prepeljal v UKC Ljubljana.

Izpostava Ptuj

Ob 17.04 je iz Ormoža v UKC Maribor helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljal obolelo osebo. Gasilci PGD Ormož so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.14 je poletel helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor v Radlje ob Dravi in v UKC Maribor prepeljal obolelo osebo. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

 

Mednarodna pomoč in sodelovanje

Republika Slovenija je 6. 8. 2023 po uničujočih poplavah zaprosila za mednarodno pomoč prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite, prek Centra za usklajevanje nujnega odziva (Emergency Response Coordination Center – ERCC) in zveze NATO, prek Evro-atlantskega centra za koordinacijo ob nesrečah (Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Center – EADRCC) v težki mehanizaciji, helikopterjih in montažnih mostovih.

Prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite je pomoč ponudilo 10 držav, preko NATA (EADRCC) se je odzvala Španija. Na bilateralni ravni so pomoč ponudile Madžarska, Ukrajina in Slovaška ter kot pomoč vojska – vojski BiH, Hrvaška, Madžarska, Severna Makedonija, Srbija in Črna gora ter Izrael. Pomoč so ponudile tudi ZDA.

Pomoč v težki gradbeni mehanizaciji s pripadajočo opremo je nudilo 8 držav s skupno 30 bagri. Nemčija je z delovanjem v Sloveniji zaključila v petek, 18.8., preostalih 6 mednarodnih enot je 20. 8. nadaljevalo z odstranjevanjem naplavin na deloviščih v zgornji Savinjski dolini in na Gorenjskem (območje Škofje Loke). S francosko enoto je bilo dogovorjeno, da bo nudenje pomoči podaljšala predvidoma do 5. 9. 2023, slovaška ekipa pa bo pomoč nudila predvidoma do 7. 9. 2023. 20. 8. se je francoska enota premestila iz Zahodne Štajerske regije v Koroško regijo (iz Rečice na lokacijo Prevalje), kjer bo z 21. 8. pričela z delom na novi lokaciji. Z italijansko enoto še potekajo dogovori glede morebitne premestitve in podaljšanja napotitve. Za nadaljnje usklajevanje dela mednarodnih enot na Koroškem (FR in ITA), je bila vzpostavljena dodatna baza operacij v Prevaljah (hotel Delalut).

Pomoč v obliki mostov (skupaj 11 mostov) je ponudilo 5 držav. Nemška enota je postavila 2 mosta. S štirimi državami še potekajo usklajevanja o prihodu mostov. Iz Poljske in Italije naj bi mostovi prišli v Slovenijo v tem tednu.  Iz Hrvaške in Češke naj bi mostovi prišli v Slovenijo konec avgusta ali v začetku septembra.

Pomoč v helikopterjih je zaključena.

Med 23. in 25. 8. 2023 obisk v Sloveniji načrtuje generalni sekretar mednarodne federacije društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC). Načrtovano je tudi srečanje z obrambnim ministrom Marjanom Šarcem.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Meteorološko stanje in napoved - Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Urada za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, bo po nižinah Primorske velika toplotna obremenitev. Vroče bo tudi drugod, predvsem v mestih.

 

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko napoved, Agencije RS za okolje, je izdal vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov:

V ponedeljek in torek bo sončno in vroče.

V sredo popoldne je možna kakšna vročinska nevihta, sicer pa se bo sončno in vroče poletno vreme predvidoma nadaljevalo do vključno sobote 26.8.

V nedeljo zvečer ali v noči na ponedeljek pa lahko pričakujemo prehod vremenske fronte s padavinami in ohladitvijo.