Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 19. avgusta 2023.

Poplave, plazovi

Aktivnosti so potekale na deloviščih na območju Zahodno Štajerska regije, Koroške in Gorenjske. Lokalne gasilske enote in enote iz drugih regij so na območju Zahodno Štajerske regije čistili objekte in na Koroškem zagotavljali prevoze pitne vode.

Prebivalcem, ki se soočajo s psihološkimi posledicami travmatičnega dogodka, je bila takoj zagotovljena psihološka pomoč psihologov - pripadnikov CZ, od 16. 8. 2023 pa psihosocialno pomoč zagotavljata MZ in NIJZ.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 14.03 sta se v severni steni Cmira, občina Kranjska Gora, zaplezala alpinista. Gorski reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa GRS Brnik so lažje poškodovanega alpinista oskrbeli na kraju in ju s pomočjo helikopterja SV prepeljali v dolino.

Ob 14.14 si je v bližini naselja Ukanc, občina Bohinj, pohodnica poškodovala gleženj. Gorski reševalci GRS Bohinj so poškodovano pohodnico oskrbeli na kraju. Helikopter SV z dežurno ekipo GRS Brnik pa jo je prepeljali v SB Jesenice.

Ob 17.56 sta na poti proti Storžiču, občina Tržič, zaradi megle obstala dva tuja pohodnika in nista mogla nadaljevati poti. Gorski reševalci GRS Tržič in dežurna ekipa GRS Brnik so jih locirali ter s pomočjo helikopterjem SV nepoškodovana prepeljali do Doma pod Storžičem.

Ob 19.50 so se v Severni steni Triglava, občina Kranjska Gora, v Skakaši smeri, zaplezali trije tuji planinci. Gorski reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa GRS Brnik so jih s pomočjo helikopterja Slovenske vojske nepoškodovane prepeljali v dolino.

Ob 21.14 je na poti proti Rudnem Polju, občina Bohinj, omagala planinka. Gorski reševalci GRS Bohinj so poškodovani nudili prvo pomoč in jo prepeljali v dolino do njenega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.14 je v doline Lepene proti Krnskemu jezeru v občini Bovec pohodnico obšla slabost. Dežurna ekipa GRS Brnik je pohodnico oskrbela na kraju in s helikopterjem SV prepeljala v UKC Ljubljana. Gorski reševalci GRS Bovec so bili v pripravljenosti v Bovcu.

Ob 16.49 sta pri sestopu s Triglava, med Triglavom in Triglavsko Škrbino, obtičala dva nepoškodovana planinca. Dežurna ekipa GRS Brnik ju je s helikopterjem SV rešila iz stene in prepeljala v dolino. Gorski reševalci GRS Bovec so v času intervencije bili v pripravljenosti na bovškem letališču.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 13.17 je na regionalni cesti Velenje–Mislinja v naselju Paka, občina Velenje, voznik izgubil oblast nad osebnim vozilom in zapeljal s cestišča. Gasilci PGE Velenje in PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in usmerjali promet. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Koper

Ob 12.38 se je v naselju Lucija, občina Piran, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe. Poškodovano osebo so reševalci prepeljali v SB Izola.

Ob 22.38 je na Koprski cesti v Portorožu, občina Piran, osebno vozilo trčilo v drevo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč udeležencem do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Kranj

Ob 18.43 je na Rečiški cesti na Bledu osebno vozilo trčilo v podvoz. Gasilci PGD Bled so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, izvlekli vozilo iz podvoza in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.43 je na cesti pri Starem Logu, občina Kočevje, osebno vozilo zletelo s ceste. Poškodovane so bile tri osebe. Gasilci PGD Kočevje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanih v nesreči.

Ob 16.28 je v Robovi ulici v Domžalah padel kolesar in se poškodoval. Gasilci CZR Domžale so kolesarju nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP. Poškodovanega kolesarja so reševalci prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 14.09 sta na avtocesti med Mariborom in Šentiljem, občina Pesnica, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili prvo pomoč ponesrečencema do prihoda reševalcev NMP.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 21.55 je na Vanganelski cesti v Kopru v poslovnem objektu gorela elektro omarica. Lastnik je že sam pogasil požar z gasilnim aparatom. Gasilci JZ GB Koper so odprli vrata, prezračili prostore in pogorelo elektro omarico pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Kranj

Ob 4.13 je v naselju Srednja vas pri Šenčurju, občina Šenčur, zagorel večji gospodarski objekt. Gasilci GARS Kranj, PGD Šenčur, Srednja vas, Visoko-Milje, Hotemaže, Olševek, Kokrica in Luže so zavarovali kraj dogodka, preprečili požarni preskok na sosednje objekte in pogasili požar na gospodarskem objektu. O dogodku so bile obveščene pristojne službe. Za pomoč pri sanaciji požarišča in gasilsko stražo so bili aktivirani gasilci PGD Voglje, Trboje, Preddvor, Cerklje, Kokrica, Prebačevo-Hrastje, Britof, Primskovo, Podblica, Stražišče, Žabnica, Bitnje in Jošt. V intervenciji so se poškodovali trije gasilci.

Izpostava Maribor

Ob 19.31 so v Ulici Eve Lovše v Mariboru stanovalci na hodniku zaznali dim. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Radvanje so na kraju ugotovili, da je vzrok dima pozabljena hrana v pečici. Zažgano hrano so iznesli na balkon, prezračili objekt in opravili meritve z detektorjem plinov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.05 so v Cankarjevi ulici v Novi Gorici gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Nova Gorica pogasili manjši požar na balkonu.

Izpostava Novo mesto

Ob 0.18 je v naselju Dobruška vas, občina Škocjan, gorela bivalna baraka velikosti 5 x 8 metrov, ogenj pa se je razširil tudi na sosednjo. Gasilci PGD Škocjan, Grmovlje in Dobrava so požar, v katerem je ena baraka v celoti uničena, druga pa malo ožgana, omejili in pogasili.

Ob 22.57 je v Dobruški vasi, občina Škocjan, gorel hlev. Do prihoda gasilcev so požar pogasili lastniki. Na kraju so bili gasilci PGD Škocjan in Grmovlje, vendar njihova intervencija ni bila potrebna.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 14.23 je v naselju Pijavice, občina Sevnica, gorel traktorski priklopnik za spravilo sena. Domačini so še pred prihodom gasilcev sami pričeli z gašenjem, dokončno pa so požar pogasili gasilci PGD Tržišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.59 je v naselju Prežganje, občina Ljubljana, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Prežganje so zavarovali kraj dogodka, pogasili vozilo in odklopili akumulator.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 22.13 so v naselju Runtole, občina Celje, gasilci PGE Celje pogasili gozdni požar na površini okoli 10 kvadratnih metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.34 so na Šmartinski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova-Sneberje-Novo Polje v neposredni bližini avtoceste pogasili goreči zeleni odrez.

Ob 12.45 so v drevoredu Lipce v občini Mengeš gasilci PGD Mengeš, Loka pri Mengšu in Topole pogasili tleče drevo.

Ob 21.08 je ob Taborski cesti v Grosupljem gorela bala sena. Kmet jo je odmaknil od preostalih bal, gasilci PGD Grosuplje pa so jo razkopali in izdatno zalili z vodo ter preostale bale preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 11.39 je v naselju Golo Brdo, občina Medvode, med sečnjo drevo padlo na plinohram in ga poškodovalo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Preska Medvode so zavarovali kraj dogodka, izvajali požarno stražo in počakali na prihod dežurnega serviserja, ki je preprečil nadaljnje uhajanje plina.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 20.44 so v Ljubljani gasilci GB Ljubljana na ploščadi urgence nevtralizirali neznano tekočino v dolžini okoli 50 metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Koper

Ob 15.18 je v morju v bližini Strunjana, občina Piran, občan pri potapljanju naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta topovsko granato, kalibra 75 mm, nemške izdelave, iz obdobja 2 svetovne vojne uničila na varni lokaciji. O dogodku sta bila obveščena policija in URSP - Pristaniška kapitanija Koper ter ostale pristojne službe.

Izpostava Kranj

Ob 10.49 je v bližini naselja Jarčja Dolina, občina Žiri, občan pri pregledu struge hudournika naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta pregledala okolico in na varnem kraju uničila ročno bombo S.R.C.M. kalibra 65 mm in naboj Musere 7.92mm, ostanek iz obdobja 2. svetovne vojne.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.16 so na Rojah v Ljubljani, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske ter Zahodnoštajerske regije na kraju najdbe uničili minometno mino Wgr34, kalibra 81 mm, nemške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Kraj najdbe je varovala policija.

Ob 22.00 so pri naselju Homec, občina Domžale, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske ter Zahodnoštajerske regije na kraju najdbe v strugi reke Kamniške Bistrice uničili ročno bombo Breda, kalibra 65 mm iz obdobja 2. svetovne vojne. Kraj najdbe je varovala policija.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.20 so v bližini naselja Kal nad Kanalom, občina Kanal, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske, Notranjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije pri detekciji terena našli večjo količino neeksplodiranih ubojnih sredstev. Odstranili in v skladišče so prepeljali 65 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni masi 300,5 kilogramov, različnih kalibrov, avstrijske in italijanske izdelave iz obdobja 1.svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 6.34 so v gozdu pri naselju Štatenberk, občina Mokronog-Trebelno, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije odstranili najdeno ročno bombo, iz obdobja 2. svetovne vojne, italijanske izdelave in jo na varni lokaciji uničili. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.33 so v bližini naselja Lokovina, občina Dobrna, gasilci PGE Celje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu onemogle osebe do reševalnega vozila.

Ob 14.33 so v Trubarjevi ulici v Celju gasilci PGE Celje zaradi okvare dvigala prenesli dve invalidni osebi do stanovanj v osmem nadstropju.

Ob 14.45 so v naselju Mlače, občina Slovenske Konjice, gasilci PGD Loče so razžagali in odstranili drevo, ki je ogrožalo stanovanjsko hišo.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.15 je na Beblerjevem trgu v Ljubljani iz stanovanja večstanovanjske stavbe iztekala voda. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, oskrbeli lažje poškodovano osebo, preprečili nadaljnje iztekanje vode ter posesali izteklo vodo.

Ob 17.45 so v Ulici Nikole Tesle v Domžalah gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri prenosu poškodovane osebe iz objekta v reševalno vozilo.

Ob 20.33. so na Rjavi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 7.29 so v naselju Gradišče, občina Tišina, gasilci PGD Krajna odstranili podrti drevesi, ki sta ovirali promet.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.06 je v Gregorčevi ulici v Tolminu iz okvarjenega vodovodnega sistema v kleti stanovanjske hiše iztekala voda. Gasilci PGD Tolmin izčrpali izteklo vodo.

 

Mednarodna pomoč in sodelovanje

Republika Slovenija je 6. 8. 2023 po uničujočih poplavah zaprosila za mednarodno pomoč prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite, prek Centra za usklajevanje nujnega odziva (Emergency Response Coordination Center – ERCC) in zveze NATO, prek Evro-atlantskega centra za koordinacijo ob nesrečah (Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Center – EADRCC) v težki mehanizaciji, helikopterjih in montažnih mostovih.

 

Prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite je pomoč ponudilo 10 držav, preko NATA (EADRCC) se je odzvala Španija. Na bilateralni ravni so pomoč ponudile Madžarska, Ukrajina in Slovaška ter kot pomoč vojska – vojski BiH, Hrvaška, Madžarska, Severna Makedonija, Srbija in Črna gora ter Izrael. Pomoč so ponudile tudi ZDA.

 

Pomoč v težki gradbeni mehanizaciji s pripadajočo opremo nudi 7 držav s skupno 28 bagri. Vse mednarodne enote so nadaljevale z odstranjevanjem naplavin na deloviščih v zgornji Savinjski dolini in na Gorenjskem (območje Škofje Loke). S francosko enoto je bilo dogovorjeno, da bo nudenje pomoči podaljšala predvidoma do 5. 9. 2023, slovaška ekipa pa bo pomoč nudila predvidoma do 7. 9. 2023. 

Pomoč v obliki mostov (skupaj 11 mostov) je ponudilo 5 držav. Nemška enota je danes zaključila pomoč, s štirimi državami pa še potekajo usklajevanja o prihodu mostov. S Hrvaške bo most pripeljan v Slovenijo predvidoma 24. 8. 2023. Za postavitev mostu bo v Slovenijo napotenih med 30-35 pripadnikov hrvaške vojske. Spremstvo enote od prehoda meje do baznega tabora bo zagotavljala Slovenska vojska, aktivnosti države gostiteljice pa prevzame civilna zaščita. Enota bo nameščena v baznem taboru v Rečici ob Savinji. Iz Češke naj bi mostovi  prišli v Slovenijo 21. 8. 2023.

 

  1. 8. je načrtovana premestitev FR enote iz Zahodno Štajerske regije v Koroško regijo (iz Rečice na lokacijo Prevalje), z IT enoto še poteka dogovor glede morebitne premestitve in podaljšanja napotitve.

 

Pomoč v helikopterjih je zaključena.

 

Napoved za naslednje dni

 Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

 Po podatkih Urada za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, bo po nižinah Primorske velika toplotna obremenitev.

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov:

V nedeljo bo sončno in vroče. Pihal bo severovzhodni veter. Temperature bodo okoli 30 °C. V ponedeljek bo jasno. Temperature bodo še za kakšno stopnjo višje kot v nedeljo. Od ponedeljka do vsaj četrtka bo ostalo pretežno jasno in postopno še bolj vroče. V drugi polovici tedna se verjetnost za popoldanske nevihte malce poveča.