Skoči do osrednje vsebine

Ob svetovnem dnevu humanitarnosti: "pomagamo - ne glede na vse"

Letošnji svetovni dan humanitarnosti, ki je posvečen tako ljudem v stiski kot humanitarnim delavcem, obeležujemo pod geslom "pomagamo - ne glede na vse". Kako pomembno je, da hitro in učinkovito priskočimo na pomoč vsem tistim, ki jo potrebujejo, smo spoznali tudi ob nedavnih katastrofalnih poplavah v Sloveniji.

"Humanitarni delavci imajo eno in edino nalogo – da zaščitijo in rešujejo človeška življenja, pomagajo z osnovnimi potrebščinami in prinašajo upanje med prebivalstvo, ki ga je prizadela humanitarna katastrofa. Svoje delo opravljajo ne glede na vse"  je geslo letošnjega svetovnega dne humanitarnosti, ki ga obeležujemo danes. S ključnikom "NoMatterWhat" (Ne glede na vse) se spomnimo, kako pomembno je priskočiti na pomoč ljudem, ki so se znašli v naravnih katastrofah, oboroženih spopadih ali drugih krizah velikih razsežnosti, pri čemer je izjemnega pomena spoštovanje humanitarnih načel. V letošnjem letu, ki je še posebej zaznamovano z rekordno visokimi humanitarnimi potrebami po svetu, obeležujemo 20. obletnico dogodkov, ki so vodili do razglasitve 19. avgusta za svetovni dan s strani Generalne skupščine Organizacije Združenih narodov.

Slovenija poudarja pomen hitrega in učinkovitega humanitarnega odziva. Kot odgovorna članica mednarodne skupnosti smo ob upoštevanju naraščajočih potreb po svetu v preteklem letu podvojili humanitarno pomoč. Zaradi naraščajoče vrzeli med potrebami in zagotovljenimi finančnimi sredstvi na svetovni ravni bo Slovenija tudi v prihodnje nadaljevala s krepitvijo humanitarnega odzivanja.

Slovenija pomoč usmerja ljudem, ki se nahajajo v naravnih in drugih katastrofah, kakor tudi v dlje časa trajajočih in pozabljenih krizah. Skladno s tem smo se v letošnjem letu odzivali na potrebe v Ukrajini, ob katastrofalnem potresu v Turčiji in Siriji, zagotovili smo pomoč v povezavi z varnostjo preskrbe s hrano v državah podsaharske Afrike, se odzvali na nujne potrebe v Afganistanu, Jemnu, Siriji in širše. Pomoč smo usmerili preko mednarodnih organizacij iz sistema Združenih narodov, preko Mednarodnega odbora Rdečega križa ter Mednarodnega združenja Rdečega križa in Rdečega polmeseca. Na dvostranski ravni Slovenija zagotavlja nujen odziv tudi preko svojega strateškega partnerja, Slovenske karitas, ter nudi nujno reševalno in materialno pomoč preko Uprave RS za zaščito in reševanje. Dodatno podpira pokonfliktne dejavnosti ter projekte, usmerjene v krepitev odpornosti in zmanjšanje tveganj nesreč, ki jih izvajajo ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti in slovenske nevladne organizacije.