Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. avgusta 2023.

Poplave, plazovi

Dne 18. avgusta je bila izvedena seja štaba CZ RS. Ključne naloge, ki jih je štab obravnaval so organiziranje, koordiniranje in nadziranje nujnih intervencijskih del pri postavitvi montažnih mostov, urejanja cest in vodotokov.

Psihološko podporo ljudem od 16. 8. 2023 zagotavljata Ministrstvo za zdravje in NIJZ. Aktivirana sta bila dva člana Enote za psihološko pomoč CZ. 

Aktivnosti so potekale na deloviščih na območju Zahodno Štajerske regije, Koroške, Ljubljanske in Gorenjske. 

Pomoč s helikopterji je nudila Slovenska vojska, ki je opravljala prevoze potrebnih materialnih sredstev na nedostopna območja. Tuji helikopterji so končali z operacijami in se v naslednjih dneh vračajo domov. V pripravljenosti je helikopter Hrvaške.

  

Nesreče v gorah 

Izpostava Kranj 

Ob 10.26 si je na gori Dobrča v občini Tržič občanka poškodovala gleženj. Reševalci GRS Tržič so osebo prenesli do vozila in prepeljali v dolino ter jo predali reševalcem NMP Tržič. 

 

Reševanja obolelih oseb 

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.41 je v vasi Soča, bližini zaselka Vrsnik, občina Bovec, pohodnica padla v nezavest. Reševalci GRS Bovec so jo oskrbeli do prihoda reševalcev NMP Tolmin.

  

Pogrešane osebe, živali in stvari 

Izpostava Kranj 

Ob 17.10 je na Bledu stekla iskalna akcija za pogrešanim turistom. Gasilci PGD Bled in potapljači PRS reševalne postaje Bled so pregledovali obrežje in dno jezera. Pogrešanega so našli mrtvega pod vodo, približno 20 metrov od obale. Na obalo so ga prenesli potapljači PRS Bled in ga predali pristojnim službam.

  

Nesreče v cestnem prometu 

Izpostava Celje 

Ob 13.53 so na Ljubljanski cesti v Šentjurju trčila tri osebna vozila. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in odstranili vozila s cestišča. Poškodovanih ni bilo. 

Ob 22.26 je v naselju Grobelno v občini Šmarje pri Jelšah osebno vozilo trčilo v konja. Gasilci PGE Celje so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, s tehničnim posegom in dvigalom odstranili kadaver konja iz vozila, odstranili vozilo s cestišča, odklopili akumulator in počistili cestišče. Poškodovanih oseb ni bilo. Kadaver bo prevzela VHS. 

Izpostava Kranj 

Ob 16.15 je na cesti Hotavlje–Kopačnica, Gorenja vas-Poljane, voznica z osebnim vozilom zapeljala s ceste in se prevrnila. Gasilci PGD Hotavlje in Škofja Loka so na vozilu odklopili akumulator in vozilo postavili nazaj na kolesa. 

Izpostava Ljubljana 

Ob 10.41 je na Premrlovi cesti v Ljubljani prišlo do trka dveh osebnih vozil. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Eno poškodovano osebo so prevzeli reševalci NMP Ljubljana. 

Izpostava Maribor 

Ob 11.40 so v Kolodvorski ulici v Slovenski Bistrici, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in eni poškodovani osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP. 

Izpostava Murska Sobota 

Ob 11.00 je na relaciji Radoslavci–Mala Nedelja, občina Ljutomer, osebno vozilo zdrsnilo s cestišča in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Ljutomer so stabilizirali vozilo, odklopili akumulator in nevtralizirali izlite tekočine. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Ljutomer. 

Ob 14.09 je v naselju Kokoriči, občina Križevci, padel motorist in se pri tem poškodoval. Na kraju dogodka so bili gasilci PGD Ljutomer, ki so pomagali reševalcem ZD Ljutomer. 

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.39 sta v bližini Dolge Poljane, občina Ajdovščina, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Ajdovščina in očistili cestišče. Reševalci NMP Ajdovščina so poškodovano osebo peljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Slovenj Gradec 

Ob 14.18 sta na Trgu svobode v Mežici trčili osebni vozili. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih oseb ni bilo. 

Ob 17.28 se je na Meži v Dravogradu voznik osebnega vozila zaletel v parkirano vozilo ob cestišču, nato pa sta obe vozili zdrsnili po brežini. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem in PGD Radlje ob Dravi so s pomočjo avto dvigala dvignili avtomobila nazaj na cestišče. Poškodovano osebo so reševalci ZRCK Ravne na Koroškem prepeljali v SB Slovenj Gradec.

  

Požari v naravi oziroma na prostem 

Izpostava Kranj 

Ob 16.38 je na Lužah, občina Šenčur, ponovno zagorelo na deponiji sekancev. Gasilci PGD Luže in Olševek so sekance pogasili z vodo. 

Izpostava Ljubljana 

Ob 13.41 je v Vnanjih Goricah na njivi kurjenje ušlo izpod nadzora. Ogenj se je razširil na drevo in skladovnico drv. Požar na površini okoli 10 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Vnanje gorice, Notranje gorice - Plešivica in Brezovica pri Ljubljani. 

Izpostava Postojna

Ob 16.57 je nad letališčem Divača, zaradi udara strele, gorela trava. Požar, na površini okoli 20 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Senožeče, Divača in gasilci ZGRS Sežana. 

Ob 18.45 je gorelo pri Danah, občina Divača. Gasilci PGD Divača so pogasili nepogašeno kurišče na površini približno 20 kvadratih metrov.

  

Sproščanja nevarnih plinov 

Izpostava Ljubljana 

Ob 14.37 so v Mesarski ulici v Ljubljani stanovalci stanovanjskega objekta zaznali vonj po plinu. Gasilci GB Ljubljana so opravili meritve v prostorih in zaznali povečano koncentracijo plina v enem od stanovanj. Objekt so prezračili in ponovno opravili meritve, ki niso pokazale odstopanj od normale.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi 

Izpostava Celje 

Ob 9.21 je bilo na cestišču v Zidanem mostu, občina Laško, razlito hidravlično olje. Gasilci PGE Celje in PGD Laško so posuli olje z absorpcijskim sredstvom in počistili cestišče.

Izpostava Kranj

Ob 10.58 je v naselju Sv. Duh, občina Škofja Loka, puščala cisterna s kurilnim oljem. Gasilci PGD Škofja Loka so iz poškodovane cisterne prečrpali 800 litrov kurilnega olja. Do onesnaženja ni prišlo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev 

Izpostava Ljubljana

Ob 17.55 so ob poljski poti v bližini Obvozne ceste v Ljubljani otroci med igro na robu njive naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije, sta na kraju ugotovila, da gre za italijansko minometno mino Brixia, kalibra 45 mm, ostanek z obdobja do vključno 2. svetovne vojne. Po oceni stanja najdenega sredstva sta pripadnika sprejela odločitev o uničenju na najbližji varni lokaciji.

  

Tehnična in druga pomoč 

Izpostava Brežice 

Ob 9.12 je na prehodu ceste čez železniško progo pri Bukošku, občina Brežice, obstal kmetijski traktor. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite tekočine in očistili vozišče. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Maribor

Ob 8.47 so na Taborniški ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata osebnega vozila, v katerega sta se zaklenila otroka.

Ob 9.46 se je na Domadenikovi ulici v naselju Limbuš, občina Maribor, večje drevo nagnilo proti stanovanjski hiši. Gasilci JZ GB Maribor so s pomočjo avtolestve drevo razžagali.

Ob 15.29 so na Kardeljevi cesti v Mariboru gasilci GB Maribor s tehničnim posegom, ob prisotnosti policistov, odprli vrata stanovanja in omogočili vstop ekipi NMP do obolele osebe, ki so jo z reševalnim vozilom prepeljali v UKC Maribor. 

Ob 20.33 se je v Borštnikovi ulici v Maribor v stanovanju nahajal onemogla oseba. Gasilci JZ GB Maribor so preko balkona vstopili v stanovanje  in omogočili vstop reševalcem NMP Maribor do osebe.

Izpostava Nova Gorica 

Ob 12.05 so v kraju Oševljek, občina Renče-Vogrsko, gasilci PGD Renče nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 12.59 so v ulici Ledine v Novi Gorici gasilci JZ GRD Nova Gorica s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjske hiše in reševalcem NMP Gorica omogočili dostop do obolele osebe. 

Izpostava Slovenj Gradec 

Ob 9.24 sta na Preškem vrhu, občina Ravne na Koroškem, poklicna gasilca KGZ Ravne na Koroškem s pomočjo avto lestve razžagala drevesa, ki so ogrožala stanovanjsko hišo.

Mednarodna pomoč in sodelovanje 

Pomoč v težki gradbeni mehanizaciji s pripadajočo opremo nudi 8 držav (AT, BIH, FR, HR, DE, IT, SK, UA) s skupno 30 bagri. Vse mednarodne enote so 18. 8. nadaljevale operativne  aktivnosti odstranjevanja naplavin na deloviščih v zgornji Savinjski dolini in na Gorenjskem (območje Škofje Loke). Pomoč z mostovi je že nudila 1 država (DE), s štirimi državami še potekajo usklajevanja pred prihodom mostov (CZ, PL, IT in HR). Pomoč v obliki helikopterjev (prek UCPM ali NATO) se je zaključila.8. je bil zaključen drugi most, ki ga na Prevaljah postavlja nemška enota THW.

18. 8. 2023 je bil zaključen drugi most, ki ga je na Prevaljah postavila nemška enota THW

19. 8. 2023 Slovenijo zapuščajo vse nemške ekipe THW.

Pomoč z mostovi je že nudila 1 država (DE), 18. 8. je predviden zaključek drugega mostu v Prevaljah. S štirimi državami so potekala usklajevanja pred prihodom mostov (CZ, PL, IT in HR).

Na obisk v Slovenijo je prispela delegacija Bosne in Hercegovine, Ministrstvo za varnost. Delegacija si je ogledala BiH enoto na terenu ter namestitveno bazo Rečica ob Savinji, organiziran pa je bil tudi sestanek z delegacijo URSZR. Svoj obisk je nadaljevala tudi predsednica Nemške zvezne agencije za tehnično pomoč (THW). Ogledala si je delovanje nemških enot v Zgornji Savinjski dolini.

Napoved za naslednje dni

 Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov: 

V soboto bo sončno, na Savinjskem in Koroškem bo občasno več kopaste oblačnosti, tam ni izključena tudi kakšna kratkotrajna ploha.

Od nedelje do srede se bo nadaljevalo sončno in vse bolj vroče vreme. V nedeljo in ponedeljek bo ponekod pihal severovzhodni veter.