Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. avgusta 2023.

Poplave, plazovi - večji obseg

Na terenu je skupaj posredovalo 2.594 pripadnikov gasilskih enot, Slovenske vojske, humanitarne organizacije, RKS, Karitas, policije, enote Civilne zaščite, delavci URSZR in drugi.

Psihološko podporo ljudem od 16. 8. 2023 zagotavljata Ministrstvo za zdravje in NIJZ. Aktivirana sta bila dva člana Enote za psihološko pomoč CZ.

Aktivnosti so potekale na deloviščih na območju Zahodno Štajerska regije, Koroške, Ljubljanske in Gorenjske. 

Pomoč s helikopterji je nudila Slovenska vojska, ki je opravljala prevoze potrebnih materialnih sredstev na nedostopna območja. Tuji helikopterji so končali z operacijami in se v naslednjih dneh vračajo domov. V pripravljenosti je helikopter Hrvaške.

Poplave

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.50 je v naselju Gabrje, občina Tolmin, zaradi močnega naliva narasel hudourniški potok in se razlival po vasi. Gasilci PGD Tolmin so s protipoplavnimi zaščitami zavarovali dve stanovanjski hiši in iz poplavljene kleti izčrpali vodo.

Plazovi

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.34 se je na gozdni cesti Zatolmin–Planina Polog, občina Tolmin, sprožil zemeljski plaz, ki je zasul cesto. V dolini Tolminke je ostal ujet avtobus s turisti. Občinski štab CZ Tolmin je na kraj napotil ekipo s težko mehanizacijo, ki je odstranila zemljino in omogočila vozilu nadaljevanje poti.

Ob 20.17 se je med naseljema Gabrje in Volarje, občina Tolmin, ob močnem nalivu sprožil zemeljski plaz, ki je zasul cesto. Gasilci PGD Tolmin so si ogledali kraj in zavarovali območje do prihoda ekipe z  mehanizacijo, ki je očistila cestišče.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 17.18 je na Slovenski poti v Severni triglavski steni, občina Kranjska Gora, na planinko padla skala. Gorski reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa GRS Brnik so poškodovano planinko na kraju oskrbeli, nato pa s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v SB Jesenice.

Ob 16.16 si je na Mali Mizici, občina Tržič, pohodnica poškodovala koleno. Reševal GRS Tržič so osebo na kraju oskrbeli, prenesli v dolino in jo predali reševalcem NMP.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.15 se je v kanjonu Sušec, občina Bovec, pri soteskanju poškodovala tuja državljanka. Gorski reševalci GRS Bovec so poškodovanko na kraju oskrbeli, jo prinesli v dolino, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Tolmin in jo z reševalnim vozilom odpeljali na letališče Bovec. Od tam jo je v UKC Ljubljana prepeljal helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah GRS Brnik.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Postojna

Ob 21.18 se je na Cesti Notranjskega odreda v Starem trgu pri Ložu, občina Loška dolina, v stanovanju večstanovanjskega objekta nahajala starejša obolela oseba, ki se ni odzivala na klice domačih. Gasilci PGD Stari trg in Iga vas so s pomočjo sosedov vstopili v stanovanje, v katerem so našli poškodovano osebo in ji do prihoda reševalcev nudili prvo pomoč. Reševalci NMP Postojna so jo dokončno oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Ljubljana

Ob 9.36 se je pod vodstvom policije pričelo iskanje pogrešane osebe na območju naselja Golice v občini Kamnik. Posredovali so gasilci PGD Kamnik, gorski reševalci GRS Kamnik, vodniki reševalnih psov Skupine za iskanje pogrešanih pri Kinološki zvezi Slovenije in vodniki reševalnih psov ZRPS Ljubljanske regije. Pogrešano osebo so našli preminulo. 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 10.51 sta na Šmarski cesti v Kopru trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, usmerjali promet in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP so oskrbeli poškodovanega motorista in ga prepeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 13.01 se je na glavni cesti Polica–Podtabor, občina Naklo, v prometni nesreči poškodovala motoristka. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovano motoristko so oskrbeli reševalci NMP Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.40 so na Zaloški cesti v Ljubljani v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno osebo, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovane osebe, odklopili akumulatorje in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Ob 10.10 sta na Tacenski cesti v Ljubljani v naletu trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter odklopili akumulator. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Ob 15.31 sta na vzhodni ljubljanski obvoznici med izvozom iz Zaloške ceste in uvozom na Letališko cesto proti Domžalam v naletu trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi ene poškodovane osebe in odklopili akumulator.

Izpostava Postojna

Ob 10.18 sta v naselju Hruševje, občina Postojna, trčila motorist in osebno vozilo. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka in pomagali reševalcem pri oskrbi lažje poškodovane osebe. Reševalci NMP Postojna so poškodovanca oskrbeli na kraju dogodka. 

Ob 14.16 sta na Bazoviški cesti na Kozini, občina Hrpelje-Kozina, trčila motorist in osebno vozilo. Gasilci PGD Materija so zavarovali dogodka in odklopili akumulator. Reševalci NMP Sežana so udeležence pregledali, poškodovanih ni bilo.

Ob 15.47 je na cesti med Cerknico in Podskrajnikom, občina Cerknica, osebno vozilo trčilo v drog javne razsvetljave. Gasilci PGD Cerknica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in do prihoda reševalcev NMP nudili pomoč poškodovani osebi. Reševalci NMP Postojna so poškodovano voznico odpeljali v ZD Cerknica.

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 19.21 so v Lužah, občina Šenčur, zagoreli sekanci. Gasilci GARS Kranj, PGD Šenčur in Luže so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.58 je v Rašiški ulici v Ljubljani gorelo v garaži. Gasilci GB Ljubljana so pogasili požar kavča v garaži in iznesli dve plinski jeklenki. Poškodovani ni bilo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.08 je v industrijskem objektu na Ravnah na Koroškem v kletnih prostorih gorelo hidravlično olje. Požar so pred prihodom gasilcev omejili delavci podjetja, dokončno pa so ga pogasili gasilci KGZ Ravne, ki so prostore tudi prezračili.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 14.52 je v naselju Topolšica v občini Šoštanj gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Topolšica so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in s termovizijsko kamero pregledali okolico.

Ob 19.11 je v Mlačah, občina Slovenske Konjice, zagorel čoln. Požar so pogasili gasilci PGD Loče.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 1.41 je v Ulici Frankolovskih žrtev v Celju gorel kup odpadkov v naravnem okolju. Gasilci PGE Celje so požar pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.05 sta na območju naselja Ravnica na vzletišču jadralnih padalcev Lijak, občina Nova Gorica, zaradi udara strele zagorela suha trava in podrastje. Močan naliv je začetni požar pogasil še pred prihodom gasilcev JZ GRD GE in PGD Nova Gorica. Gasilci so preventivno pregledali območje požara in ocenili, da ni nevarnosti ponovnega vžiga.

Izpostava Postojna

Ob 19.40 je v bližini Zemonske vage, občina Ilirska Bistrica, gorelo v naravnem okolju. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so pogasili požar zaraščajoče površine na površini okoli 30 kvadratnih metrov ter požarišče dodatno zalili z vodo.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 6.29 je v ulici Ob železnici v Mariboru zagorel zabojnik za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ptuj

Ob 15.37 se je na krožnem prometu pri Puhovem mostu na Ptuju razlila bela barva. Gasilci PGD Ptuj in dežurni cestnega podjetja Ptuj so barvo odstranili ter oprali cestišče.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 12.07 so v naselju Bele Vode v občini Šoštanj med gradbenimi deli naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnik državne enote za varstvo pred NUS Zahodnoštajerske regije je zavaroval kraj dogodka in odstranil bombo iz obdobja 2. svetovne vojne ter jo do uničenja prepeljal v začasno skladišče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.06 so v Ulici Vinka Vodopivca v Novi Gorici pri gradbenih delih naleteli na topovsko granato, kalibra 149 mm, mase 30,5 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta nevarno najdbo odstranila in do uničenja shranila v ustrezno skladišče.

Ob 13.15 so ob reki Soči pri vasi Ladra, občina Kobarid, naleteli na ročno bombo, mase 1,4 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta nevarno najdbo odstranila in do uničenja shranila v ustrezno skladišče.

Ob 17.05 so na območju naselja Ladra, občina Kobarid, občani ob reki Soči naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije so odstranili in do uničenja varno shranili 17 ročnih bomb skupne mase 19,38 kilograma, italijanske izdelave in nemško tromblonsko mino mase 0,3 kilograma. Vse nevarne najdbe izvirajo iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 13.12 so na Pohorski cesti v Zrečah gasilci PGD Zreče s tehničnim posegom iz dvigala v večstanovanjskem objektu rešili ujeto osebo.

Izpostava Koper

Ob 10.10 se je na ograjo osnovne šole v Kopru naslonilo drevo. Gasilci JZ GB Koper so drevo razžagali in odstranili z ograje.

Izpostava Kranj

Ob 16.31 so v naselju Goreljek v občini Bohinj gasilci PGD Koprivnik zavarovali kraj pristanka helikopterja SV, ki je v UKC Ljubljana prepeljal poškodovano osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.50 je na Jakšičevi ulici v Ljubljani zaradi okvare na vodovodni inštalaciji iztekala voda v stanovanju. Gasilci GB Ljubljana so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in zaustavili iztekanje vode pri kuhinjskem koritu.

Ob 15 38 je v Topniški ulici v Ljubljani tekla voda iz stanovanju v pritličju v kletne prostore. Gasilci GB Ljubljana so zaprli glavni ventil objekta.

Ob 15.53 so v naselju Hruševo v občini Dobrova–Polhov Gradec gasilci GB Ljubljana iz zaklenjenega osebnega vozila rešili otroka.

Ob 21.09 so na Zadobrovški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu onemogle osebe iz tretjega nadstropja objekta do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 12.20 so v Ulici bratov Greifov v Mariboru gasilci JZ GB s pomočjo gasilske lestve prenesli obolelo osebo iz stanovanja v tretjem nadstropju stanovanjskega bloka, v reševalno vozilo.

Ob 19.06 so v naselju Vurberk, občina Duplek, gasilci PGD Dvorjane iz poplavljene kleti objekta izčrpali vodo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.01 so v Gregorčičevi ulici v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota iz okvarjenega dvigala v stanovanjskem bloku rešili eno osebo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.56 so med naseljema Postaja in Čepovan, občina Tolmin, gasilci PGD Most na Soči s ceste odstranjevali podrta drevesa, ki so ovirala promet.

Mednarodna pomoč in sodelovanje

Pomoč v težki gradbeni mehanizaciji s pripadajočo opremo je nudilo 8 držav, in sicer AT (2 bagra), BA (6 bagrov), FR (2 bagra), HR (4 bagri), DE (2 bagra), IT (5 bagrov), SK (4 bagri), UA (5 bagrov), skupno 30 bagrov. Vse mednarodne enote so nadaljevale operativne  aktivnosti odstranjevanja naplavin na deloviščih v zgornji Savinjski dolini in na Gorenjskem (območje Škofje Loke). Mednarodne enote so nastanjene na štirih lokacijah, in sicer v Rečici ob Savinji, v Solčavi, v Škofji Loki in na Prevaljah.

Pomoč z mostovi je že nudila 1 država (DE), 18. 8. je predviden zaključek drugega mostu v Prevaljah. S štirimi državami so potekala usklajevanja pred prihodom mostov (CZ, PL, IT in HR).

Na obisk v Slovenijo je prispela delegacija Bosne in Hercegovine, Ministrstvo za varnost. Delegacija si je ogledala BiH enoto na terenu ter namestitveno bazo Rečica ob Savinji, organiziran pa je bil tudi sestanek z delegacijo URSZR. Svoj obisk je nadaljevala tudi predsednica Nemške zvezne agencije za tehnično pomoč (THW). ogledala si je delovanje nemških enot v Zgornji savinjski dolini.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov:

Nad našimi kraji je plitev višinski ciklon s hladnim zrakom, ki se bo v soboto že umaknil vzhodno od nas.

V petek bo dopoldne dokaj sončno, sredi dneva in popoldne pa spremenljivo oblačno z možnostjo krajevnih ploh in neviht, ki so najbolj verjetne v pasu od Gorenjske preko Koroške do Štajerske.

Možni so krajevno omejeni nalivi, ob katerih lahko v razmeroma kratkem času pade med 5 in 25 litrov dežja na kvadratni meter.

Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 28 °C.

V soboto bo sončno, nekaj več spremenljive oblačnosti je lahko v vzhodni Sloveniji, tam ni izključena kakšna kratkotrajna ploha.

V nedeljo, ponedeljek in torek se bo nadaljevalo sončno in vse bolj vroče vreme. Na Primorskem bo pihala šibka burja, ponekod drugod severovzhodni veter.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Opozorilo

Geološki zavod Slovenije opozarja, da ob napovedanih padavinah z možnimi lokalnimi nalivi, obstaja povečana nevarnost sproščanja nestabilnega materiala na območju plazov, ki so se sprožili ob nedavni ujmi. Verjetnost za nastajanje novih plazov na neprizadetih mestih ob trenutni vremenski napovedi sicer ni bistveno povečana, ni pa izključena.

Prebivalce opozarjajo naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih ter upoštevajo navodila, ki jih je posredovala civilna zaščita, še posebej, če je bila odrejena evakuacija.