Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. avgusta 2023.

Poplave, plazovi

Na prizadetem območju so posredovale vse razpoložljive sile ZRP v občinah in regijah, pomoč pa je bila organizirano zagotovljena tudi iz drugih regij. Sile za ZRP (prostovoljne in poklicne gasilske enote, CZ, podvodna reševalna služba, gorski reševalci, radioamaterji ...) so izvajali naloge črpanja vode iz poplavljenih objektov, zagotavljali so dostope do naselij, zagotavljali prevoznosti cest, odstranjevali so podrta drevesa in naplavine ter zagotavljali telekomunikacijske povezave in oskrbo električne energije). Evakuacija oseb je bila zaključena. Sile ZRP in pripadniki Slovenske vojske so pomagali  pri iznosu poškodovane in uničene opreme iz objektov, odstranjevanju mulja in blata ter začasni sanaciji.

Pomoč s helikopterji je nudila Slovenska vojska, ki je opravljala prevoze potrebnih materialnih sredstev na nedostopna območja. Helikopterske prevoze so izvajali tudi helikopterji Nemčije, Španije in Srbije. Na več območjih, kjer je bil poškodovan vodovod, so bili zagotovljeni dovozi pitne vode. Hrvaški helikopterji ne delujejo več v Sloveniji, so pa doma v pripravljenosti. Tudi avstrijski helikopterji so že zapustili Slovenijo.

Aktivnosti so potekale na deloviščih na območju Zgornje Savinjske doline, Koroške, Gorenjske in osrednje Slovenije. 

Prebivalcem, ki se soočajo s psihološkimi posledicami travmatičnega dogodka, je zagotovljena psihološka pomoč  psihologov - pripadnikov CZ. Na seji Štaba CZRS 14. avgusta je bil dogovorjen način zagotavljanja nudenja prve psihosocialne pomoči prebivalcem na območjih poplav. Psihološko podporo ljudem bosta od 16. avgusta začela zagotavljati Ministrstvo za zdravje in NIJZ.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 13.35 si je pri sestopu s Kredarice v bližine Konjskega sedla, občina Gorje, planinka poškodovala koleno. Gorski reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa GRS Brnik so ja na kraju oskrbeli in s helikopterjem LPE prepeljali v SB Jesenice.

Ob 14.30 si je na območju Hudih hlevov, občina Kranjska Gora, pohodnik poškodoval nogo. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora so ga na kraju oskrbeli ter prepeljali v dolino, kjer so ga prevzeli reševalci NMP Jesenice.

Ob 19.22 so pod Petelinjekom, občina Kranjska Gora, obtičali trije pohodniki ter zaprosili za pomoč pri sestopu. Reševalci GRS Rateče so jih locirali in pospremili do terenskega vozila ter prepeljali v dolino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.20 sta se pri sestopu z Jalovca proti Trenti, občina Bovec, izgubila tuja državljana. Reševalci GRS Bovec so ju locirali in pospremili v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.59 je v bližini naselja Tolminske Ravne, občina Tolmin, jadralni padalec pristal na drevesu na področju Zadlaščice. Gorski reševalci GRS Tolmin so rešili nepoškodovanega tujega državljana iz težko dostopnega terena in odstranili padalo z drevesa. O dogodku je bila obveščena policija.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 9.44 so na Šarhovi poti v Rušah gasilci PGD Ruše nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 12.42 so v ulici Na slemenu, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP pomoč pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.33 se je na Trgu 4. julija v Dravogradu v stanovanju nahajala onemogla oseba. Gasilci PGD Dravograd so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter nudili pomoč reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 19.52 so v naselju Polajna, občina Zreče, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci so tri poškodovane osebe prepeljali v SB Celje.

Ob 23.28 je v Planini, občina Ljubno, na poplavno odrezanem območju, padel motorist. Gasilci PGD Ljubno ob Savinji in Radmirje so s terenskim vozilom dostopili do poškodovanca, mu nudili prvo pomoč ter usmerjali reševalce do lokacije. Reševalci NMP Mozirje so poškodovanega motorista prepeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 14.22 je v bližini naselja Sirči v občini Koper osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe, ki je bila prepeljana v SB Izola.

Ob 22.20 je na Šmarski cesti v Kopru, pri odcepu za Grintovec, osebno vozilo trčilo v obcestno ograjo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 14.26 sta v naselju Hrušica, občina Jesenice, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na osebnem vozilu, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovanih oseb, ter nudili pomoč pri nakladanju vozil na avto vleko.

Ob 19.44 sta v naselju Savica, občina Bohinj, čelno trčili osebni vozili. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovanim do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter z dvigalom vozila naložili na vozilo vlečne službe. Tri poškodovane osebe so reševalci prepeljali v SB Jesenice.

Izpostava Ljubljana

On 17.54 je v naselju Zgornje Jarše, občina Domžale, padel kolesar. Gasilci CZR Domžale so nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri oskrbi in prenosu poškodovanega kolesarja do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 00.58 so na Cesti 2. julija v Šentilju v Slovenskih Goricah, občina Šentilj, trčila tri osebna vozila. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, na dveh vozilih odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.46 sta na cesti Bovec–Žaga, občina Bovec, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovanima osebama do prihoda reševalcev, odstranili poškodovan motocikel s cestišča in zavarovali kraj pristanka helikopterja SV. Ekipa HNMP z Brnika je s helikopterjem enega od ponesrečencev prepeljala v ljubljanski UKC, drugega pa so z reševalnim vozilom prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.02 je na Cesti Radomeljske čete v Radomljah v podjetju gorela transformatorska postaja. Delavci Elektro Ljubljana so transformatorsko postajo izklopili iz električnega omrežja. Gasilci PGD Radomlje in CZR Domžale so požar pogasili ter objekt pregledali s termo kamero. Na kraju je bila prisotna policija.

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.14 je v naselju Ivanci, občina Moravske Toplice, prišlo do požara stanovanjskega objekta, gospodarskega poslopja in garaže, v kateri so zgorela tri osebna vozila. Požar so pogasili gasilci PGD Ivanci, Tešanovci, Filovci, Bogojina, Moravske Toplice in Mlajtinci. Reševalci NMP Murska Sobota so oskrbeli dve poškodovani osebi. Gasilci PGD Ivanci so ostali na gasilski straži.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 15.46 je na štajerski avtocesti v smeri Celja, občina Braslovče, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Braslovče, PGE Celje in CZR Domžale so požar pogasili. Na kraju je bila prisotna policija in delavci DARS-a. Vozilo je uničeno.

Izpostava Kranj

Ob 15.29 je na cesti pod Črnim Kalom v občini Gorenja Vas - Poljane zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Hotavlje in Gorenja Vas so požar pogasili. Vozilo je uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 0.53 so v Pucovi ulici v Celju gasilci PGE Celje pogasili kup vejevja.

Ob 22.24 so ob Ulici Milke Kerinove v Celju gasilci PGE Celje pogasili manjši kup vejevja.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.25 je v Društveni ulici v Ljubljani gorel kup vejevja na površini okoli 15 kvadratnih metrov. Gasilci GB Ljubljana in PGD Štepanjsko naselje so pogasili požar, pogorišče razkopali in izdatno zalili z vodo.

Ob 13.20 so v Krmčevi ulici v Ljubljani goreli gradbeni odpadki v naravnem okolju. Gasilci PGD Zgornji Kašelj in GB Ljubljana so požar pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 6.07 je v bližini Erjavčeve ulice v Mariboru gorelo v naravnem okolju. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.42 je v naselju Žihlava, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, gorelo strnišče na površini okoli 300 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Stara gora in Sveti Jurij ob Ščavnici so požar pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.40 je v bližini naselja Dobruška vas, občina Škocjan, gorel odpadni material v naravi. Gasilci PGD Dobrava so požar pogasili. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Postojna

Ob 20.50 je med Gorjanskim in bivšim mejnim prehodom Gorjansko, občina Komen, gorela suha trava. Gasilci PGD Komen so požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov pogasili in dodatno zalili robove požarišča.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 16.17 je v novonastali strugi hudourniškega potoka v naselju Črna pri Kamniku, občina Kamnik, krajan naletel na angleško ročna bombo tipa Mills, kalibra 60 mm, iz obdobja pred 2. svetovno vojno. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta pregledala okolico najdbe in jo uničila na varni lokaciji.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.00 je na območju Doblarja, občina Kanal, občanka naletela na NUS. Pripadnika državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta na varno odstranila topovsko granato kalibra 149 mm, mase 30,5 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.33 so v gozdu v bližini naselja Podturn v Dolenjskih Toplicah, občina Dolenjske Toplice, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije na varni lokaciji uničili eno topovsko granato kalibra 100 mm, ročno bombo in sedem kosov protipehotnega streliva kalibra 7,9 mm. Vse najdbe so italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 6.00 sta v Dolenjih Radencih, občina Črnomelj, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije odstranila najdeno ročno bombo, iz obdobja 2. svetovne vojne, italijanske izdelave in jo na varni lokaciji uničila. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 22.44 je v Ulici Tuga Vidmarja v Kranju, zaradi okvare na vodovodnem sistemu, voda zalivala stanovanje iz zgornjega nadstropja. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje ter zaprli in posesali vodo.

Izpostava Maribor

Ob 19.02 je v Ulici Eve Lovše v Mariboru odlomljeno drevo ogrožalo mimoidoče. Gasilci JZ GB Maribor so nevarno drevo razžagali in očistili cestišče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.55 je v naselju Borjana, občina Kobarid, v stanovanjski stavbi iztekala voda iz počene vodovodne cevi. Gasilci PGD Breginj so zaprli vodovodni ventil in izčrpali vodo.

Izpostava Trbovlje

Ob 1.31 so na Šuštarjevi koloniji občina Trbovlje, gasilci PGD Trbovlje-mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Trbovlje omogočili dostop do onemogle osebe.

Mednarodna pomoč in sodelovanje

Republika Slovenija je 6. 8. 2023 zaradi posledic uničujočih poplavah zaprosila za mednarodno pomoč prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite, prek Centra za usklajevanje nujnega odziva (Emergency Response Coordination Center – ERCC) in zveze NATO, prek Evro-atlantskega centra za koordinacijo ob nesrečah (Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Center – EADRCC), in sicer v obliki težke mehanizacije, helikopterjev in montažnih mostov. Prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite je pomoč ponudilo 10 držav: Avstrija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Češka, Hrvaška, Italija, Francija, Nemčija, Slovaška in Poljska, prek zveze NATO (EADRCC) se je odzvala Španija. Na bilateralni ravni so pomoč ponudile Madžarska in Ukrajina ter kot pomoč vojska – vojski BiH, Hrvaška, Madžarska, Severna Makedonija, Srbija in Črna gora ter Izrael.

Pomoč v obliki težke mehanizacije prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite in dvostransko zagotavljajo mednarodne enote iz 8 držav s skupno 30 bagri, in sicer Avstrija (2 bagra), BIH (6 bagrov), Francija (2 bagra), Hrvaška (4 bagri), Nemčija (2 bagra), Slovaška (4 bagri), Ukrajine (5 bagrov), Italija (5 bagrov). 25 bagrov deluje na območju Zgornje Savinjske doline; 5 pa na območju Škofje Loke. Na mednarodne enote, delujoče s težko mehanizacijo na območju Savinjske doline, je bilo naslovljeno zaprosilo za podaljšanje njihove napotitve ter opredelitev možnih datumov podaljšanja delovanja v Sloveniji.

Pomoč v obliki mostov je prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite zagotovilo 5 držav s skupno 11 mostovi, in sicer: Hrvaška (1, v Slovenijo bo pripeljan predvidoma 24. 8.), Nemčija (2, 15. 8. 2023 zaključene aktivnosti za prvi montažni most na Prevaljah in začetek postavitve drugega mostu na Prevaljah, ki bo predvidoma postavljen 17. 8.), Češka (3, izvidniška enota je 15. 8. prispela v Slovenijo in bo opravila oceno stanja za postavitev 3 mostov), Poljska (2, v Slovenijo bosta pripeljana predvidoma 20. 8. 2023), Italija (3, v Slovenijo bosta pripeljana predvidoma konec tedna).

Mednarodne enote so nastanjene na štirih lokacijah: v bazi v Rečici ob Savinji, v Solčavi, na Prevaljah  in v Škofji Loki, skupno več kot 250 mednarodnega reševalnega osebja.

Pomoč v obliki helikopterjev glede na dnevne potrebe zagotavljajo Nemčija (2), Srbija (2, predviden odhod je 19. 8.), Španija (1, predviden odhod 18. 8. 2023), Avstrija je zaključila z delovanjem (2). Pomoč sta s helikopterji nudili tudi Madžarska (2, ki ostajata v pripravljenosti v domači bazi), Hrvaška (1, ki ostaja v pripravljenosti v domači bazi).

Slovenija je prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite zaprosila tudi za materialno pomoč v obliki razvlažilnikov. Sprejeta je bila ponudba Slovaške v obliki 20 razvlažilnikov, potekajo dogovori o dostavi pomoči v Slovenijo. Materialno pomoč je na dvostranski ravni poslala tudi Madžarska in Malteški viteški red.

Podporo pri koordinaciji mednarodne pomoči zagotavlja pooblaščenec iz Evropskega centra za nujni odziv (ERCC), ki je bil napoten v Slovenijo 7. 8. 2023. Slovenija je 5. 8. 2023 aktivirala tudi sistem Copernicus EMS (Emergency Management System), sistem za hitro kartiranje satelitskih posnetkov poplavljenih območij, dodatno pa še 9. 8. 2023 za hitro kartiranje zemeljskih plazov.

Slovenijo bo 16. in 17. 8. 2023 obiskala predsednica nemške Zvezne agencije za tehnično reševanje (THW), ga. Sabine Lackner in si ogledala delovanje nemških enot na terenu, vključno z ogledom lokacij gradnje mostov.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/