Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 14. avgusta 2023.

Poplave, plazovi

Na prizadetem območju so posredovale vse razpoložljive sile ZRP v občinah in regijah, pomoč pa je bila organizirano zagotovljena tudi iz drugih regij. Sile za ZRP (prostovoljne in poklicne gasilske enote, CZ, podvodna reševalna služba, gorski reševalci, radioamaterji...) so izvajali naloge črpanja vode iz poplavljenih objektov, zagotavljali so dostope do naselij, prevoznosti cest, odstranjevali so podrta drevesa, naplavine in zagotavljanja telekomunikacijskih povezav in električne energije). Sile ZRP in pripadniki Slovenske vojske so pomagali pri iznosu poškodovane in uničene opreme iz objektov, odstranjevanju mulja in blata ter začasni sanaciji.

Pomoč s helikopterji sta nudili Slovenska vojska in Policija, ki sta opravljali prevoze potrebnih materialnih sredstev na nedostopna območja. Poleg njiju so helikopterske prevoze izvajali tudi  helikopterji iz Avstrije, Nemčije in . Na več območjih, kjer je bil poškodovan vodovod so bili zagotovljeni dovozi pitne vode.

Aktivnosti so potekale na deloviščih na območju  Zgornje Savinjske doline, Koroške, Gorenjske in Osrednje Slovenije.

Prebivalcem, ki se soočajo s psihološkimi posledicami travmatičnega dogodka je zagotovljena psihološka pomoč  psihologov, pripadnikov CZ. Na seji Štaba CZRS je bilo dogovorjen način zagotavljanja nudenja prve psihosocialne pomoči prebivalcem na območjih poplav.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 15.42 se je pri sestopu iz Vitranca, občina Kranjska Gora, poškodoval pohodnik. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora so pohodnika na kraju oskrbeli in prepeljali v dolino, kjer so ga prevzeli reševalci NMP Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 15.34 je nad naseljem Spodnje Vetrno, občina Tržič, jadralna padalka zasilno pristala na drevesu. Gorski reševalci GRS Tržič in reševalci NMP Tržič so lažje poškodovano padalko na kraju oskrbeli, sneli padalo z drevesa in jo prepeljali v ZD Tržič.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.11 je na trim stezi pod Mengeško kočo, občina Mengeš, pohodnica padla in se poškodovala. Gorski reševalci GRS Kamnik so jo na kraju oskrbeli, prenesli do ceste in predali reševalcem NMP Domžale, ti pa so jo prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Postojna

Ob 8.50 je v Ivanjem selu, občina Cerknica, moški padel skozi streho in se poškodoval. Gasilci PGD Unec, Rakek in Ivanje selo so pomagali pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozila NMP Cerknica.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 17.04 je v Mali Kostrevnici, občina Šmartno pri Litiji, oseba padla s strehe stanovanjske hiše in se poškodovala. Gasilci PGD Kostrevnica so nudili pomoč reševalcem NMP Litija pri oskrbi poškodovanega, zavarovali kraj pristanka helikopterja in pomagali pri prenosu. Poškodovani je bil s helikopterjem SV v spremstvu dežurne ekipo HNMP prepeljan v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 17.20 se je v naselju Kokra, občina Preddvor, pri padcu poškodoval motorist. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanega.

Ob 19.01 je v naselju Ukanc, občina Bohinj, osebnem vozilu med vožnjo odtrgalo kolo. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so vozilo z dvigalom prestavili na bližnje parkirišče, kjer ga bo prevzela avtovleka.

Ob 19.39 sta v naselju Polica, občina Naklo, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč pri oskrbi poškodovane osebe, odklopili akumulatorja in usmerjali promet.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.40 sta na cesti Krka–Žužemberk v občini Ivančna Gorica trčili osebni vozili. V nesreči se je ena oseba poškodovala. Gasilci PGD Stična so iznesli poškodovano voznico iz vozila in jo predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem NMP.

Ob 10.49 je na Industrijski cesti v Zgornjih Jaršah, občina Domžale, kolesarka z glavo zadela v steber mostu in se pri tem poškodovala. Gasilci CZR Domžale in reševalci NMP so poškodovanko pregledali in prenesli do reševalnega vozila, s katerim so jo odpeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.29 je v bližini Livka, občina Kobarid, padel motorist s sopotnikom. Gasilci PGD Kobarid so zavarovali kraj dogodka, umaknili poškodovan motor s ceste in nudili pomoč pri oskrbi poškodovanega motorista. Reševalci NMP Tolmin so ga odpeljali v šempetrsko bolnišnico.

Izpostava Ptuj

Ob 19.15 je v Polenšaku, občina Dornava, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo iz vozila, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, odklopili akumulator ter vozilo postavili na kolesa. Gasilci PGD Polenšak so na kraju posredovali kot prvi posredovalci. Reševalci NMP Ptuj so poškodovanca prepeljali v SB Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 9.57 je v Borštnikovi ulici v Brežicah gorelo v kuhinji gostinskega objekta. Gasilci PGD Brežice in Brežice okolica so požar pogasili, prezračili prostore in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 14.01 je na Ulici Zlatke Karer v Miklavžu na Dravskem polju gorelo v gostinskem lokalu. Gasilci JZ GB Maribor, PGD Miklavž na Dravskem polju in Dogoše so požar pogasili, objekt prezračili in pregledali s termovizijsko kamero ter opravili meritve nevarnih plinov.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 4.29 je v predoru Karavanke na avstrijski strani gorelo osebno vozilo. Aktivirani so bili gasilci GARS Jesenice in GARS Kranj, gasilci GZ Jesenice, Gorje in Žirovnica. Gasilci GARS Jesenice so pred vhodom v predor fizično zaprli promet, goreče vozilo pogasili, odklopili akumulator, očistili vozišče,  nudili pomoč vlečni službi in spremstvu vlečne službe in vozil, ki so v času požara obtičala v predoru. Predor so preventivno pregledan s termovizijsko kamero. Posredovanje aktiviranih gasilcev razen gasilcev GARS Jesenice ni bilo potrebno.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.49 je na Papirniški cesti v Količevem, občina Domžale, gorel delovni stroj-viličar na akumulatorski pogon. Začetni požar je z ročnim gasilnim aparatom pogasil zaposleni, gasilci CZR Domžale in PGD Vir so stroj ohladili in pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Maribor

Ob 15.12 je pri naselju Cirknica, občina Šentilj, gorelo na polju. Gasilci PGD Šentilj so pogasili požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 21.24 je v naselju Črnova, občina Velenje, iz poškodovanega traktorja iztekalo hidravlično olje. Gasilci PGE Velenje so nevtralizirali madež v dolžini okoli 750 metrov.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.21 so na lokalni cesti v naseljih Radomerščak in Radomerje, občina Ljutomer, gasilci PGD Ljutomer nevtralizirali razlito hidravlično tekočino v dolžini okoli 1200 m. Obveščena je bila tudi lokalna komunalna služba.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.00 je v Solkanu, občina Nova Gorica, ribič v strugi reke Soče opazil NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta na varno odstranila tri topovske vžigalnike, kalibra 75 mm, mase po 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 6.15 so na Poti na Konjsko v Vojniku gasilci PGD Vojnik razžagali in odstranili podrto drevo.

Ob 19.59 so na Teharjah, občina Celje, gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri je bila pogrešana oseba.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.49 so na Trgu revolucije v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje-mesto s tehničnim posegom preprečili izlitje vode iz vodovodne napeljave v poslovni stavbi. O napaki so obvestili upravljalca stavbe.

Mednarodna pomoč in sodelovanje

Pomoč v obliki težke mehanizacije prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite in dvostransko zagotavljajo mednarodne enote iz osmih držav s skupno 30 bagri, in sicer Avstrija (2 bagra), BIH (6 bagrov), Francija (2 bagra), Hrvaška (4 bagri), Nemčija (2 bagra), Slovaška (4 bagri), Ukrajine (5 bagrov), Italija (5 bagrov). 25 bagrov deluje na območju Zgornje Savinjske doline; 5 pa na območju Škofje Loke. 

Pomoč v obliki mostov je prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite zagotovilo 5 držav s skupno 11 mostovi, in sicer: Hrvaška (1, v Slovenijo bo pripeljan predvidoma 16. 8.), Nemčija (2, v teku je zaključevanje postavitve prvega mostu in izvajanje pripravljalnih del za drugi most, oba na Prevaljah), Češka (3, izvidniška enota prispe v Slovenijo 15. 8.), Poljska (2, v Slovenijo bosta pripeljana predvidoma 20. 8. 2023), Italija (3, v Slovenijo bosta pripeljana predvidoma konec tedna). Nemška enota THW je zaključevala z aktivnostmi za postavitev montažnega mostu na Prevaljah. Prav tako je THW pričel s pripravljalnimi deli za drugi montažni most, ki je bil v Slovenijo prepeljan 14. 8. 2023.

Mednarodne enote so nastanjene na štirih lokacijah (podatki za 13. 8. 2023): v bazi v Rečici ob Savinji (175 oseb), v Solčavi (12 oseb, enota iz Avstrije in Nemčije), na Prevaljah (45 oseb, Nemčija – enota za mostove) in v Škofji Loki (24 oseb, enota iz Italije), skupno več kot 250 mednarodnega reševalnega osebja.

Pomoč v obliki helikopterjev glede na dnevne potrebe zagotavljajo Nemčija (2), Srbija (2, predviden odhod je 19. 8.), Španija (1, predviden odhod 18. 8. 2023), Avstrija (2, zaključila z delovanjem 12. 8. in se 13. 8. 2023 iz Celovca vrnila v domačo bazo). Bilateralno pomoč sta s helikopterji nudili tudi Madžarska (2, ki ostajata v pripravljenosti v domači bazi), Hrvaška (1, ki ostaja v pripravljenosti v domači bazi).

Podporo pri koordinaciji mednarodne pomoči zagotavlja pooblaščenec iz Evropskega centra za nujni odziv (ERCC), ki je bil napoten v Slovenijo 7. 8. 2023.

Sprejeta je bila ponudba Slovaške v obliki 20 razvlažilnikov, potekajo dogovori o dostavi pomoči v Slovenijo.

Materialno pomoč je na dvostranski ravni poslala tudi Madžarska in Malteški viteški red.

Napoved za naslednje dni

V torek bo jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 30, na Goriškem do 33 °C.

V sredo bo sončno. Popoldne lahko v alpskem svetu nastane kakšna vročinska nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 19, najvišje dnevne od 27 do 30, na Goriškem okoli 33 °C.

V četrtek in petek se bo nadaljevalo sončno vreme s temperaturami okoli 30 °C. Popoldne bodo predvsem v gorskem svetu severne Slovenije možne posamezne vročinske nevihte.

Posebna vremenska napoved

Agencija RS za okolje je izdala posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov.

V torek bo jasno. Temperature bodo od 27 do 30 °C. 

V sredo bo povečini sončno. Popoldne lahko nastane kakšna kratkotrajna ploha ali nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 18, najvišje dnevne od 26 do 30 °C.

V četrtek in petek bo sončno z možnostjo kakšne kratkotrajne popoldanske nevihte.

V soboto in nedeljo bo sončno in vroče.

Obvestilo za javnost

Aplikacija Poplave2023, ki predstavlja orodje za zbiranje potreb pomoči prizadetim v poplavah 2023 je dostopna na spletni strani https://poplave2023.urszr.si.

Vsak posameznik ali organizacija, ki je pripravljena pomagati, bo lahko s pomočjo aplikacije izbral/a obliko materialne pomoči oziroma storitev, ki jo lahko ponudi. Civilna zaščita bo imela na podlagi zbranih podatkov jasen vpogled v razpoložljive oblike pomoči, s čimer bo zagotovljena učinkovitejša organizacija pri dnevnem usklajevanju zapolnitve potreb na prizadetih območjih.

Cilj aplikacije je omogočiti centralizirano zagotavljanje in organizacijo razpoložljivih storitev in materialnih sredstev ter njihovo medsebojno usklajevanje.