Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 13. avgusta 2023.

Poplave, plazovi

Na prizadetem območju posredujejo vse razpoložljive sile ZRP v občinah in regijah, pomoč pa prihaja tudi iz drugih regij. Sile za ZRP (prostovoljne in poklicne gasilske enote, civilna zaščita, podvodna reševalna služba, gorski reševalci, radioamaterji ...) izvajajo naloge  črpanja vode iz poplavljenih objektov, zagotavljanja  dostopa do  naselij, zagotavljanja  prevoznosti cest, odstranjevanja podrtega drevja, naplavin in zagotavljanja telekomunikacijskih povezav in električne energije). Evakuacija oseb je bila zaključena. Sile ZRP in pripadniki Slovenske vojske pomagajo tudi pri iznosu poškodovane in uničene opreme iz objektov, odstranjevanju mulja in blata ter začasni sanaciji. Pomoč s helikopterji nudita Slovenska vojska in Policija, ki opravljata prevoze potrebnih materialnih sredstev na nedostopna območja. Poleg njih izvajajo helikopterske prevoze tudi helikopterji iz Avstrije, Nemčije in Španije. Na več območjih, kjer je bil poškodovan vodovod, izvajajo  prevoze pitne vode.

Aktivnosti potekajo na deloviščih na območju Zgornje Savinjske doline,  Koroške, Gorenjske in Osrednje Slovenije.  

Prebivalcem, ki se soočajo s psihološkimi posledicami travmatičnega dogodka je zagotovljena psihološka pomoč  psihologov, pripadniki Civilne zaščite.

V skladu z Načrtom zaščite in reševanja ob poplavah pa mora nadaljnjo pomoč s strani psihologov zagotoviti Ministrstvo za zdravje oz. Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki so pristojni za duševno zdravje. Psihološko pomoč prebivalcem prizadetih področij naj bi izvajali psihologi iz zdravstvenih domov, npr. iz centrov za krepitev zdravja, nevladne organizacije in drugi, ki bi jih pritegnili k sodelovanju, v okviru inštitucij pristojnih za zdravje. Psihologi in drugi, v skladu z dogovorom, bi morali dajati psihološko pomoč na terenu samem, kjer so utrpeli največje posledice poplav.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 19.05 sta se na območju planine Preval v smeri Drage, občina Radovljica, izgubila planinca. Reševalci GRS Radovljica so ju izsledili s pomočjo koordinat, ju z vrvno tehniko rešili iz neprehodnega terena, pospremili v dolino in prepeljali na izhodišče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.30 se je pri sestopu s Prisojnika, občina Bovec, pri padcu poškodoval planinec. Posredovali so reševalci GRS Bovec. Dežurna ekipa GRS Brnik so poškodovanca oskrbeli na kraju in s pomočjo helikopterja LPE na nadaljnjo zdravljenje prepeljali v SB Jesenice.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.40 se je v naselju Vrhe, občina Slovenj Gradec, pri padcu z delovnega stroja poškodoval delavec. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP in s pomočjo vrvne tehnike poškodovano osebo izvlekli s težko dostopnega terena. Poškodovanca so nato reševalci ZRCK Ravne na Koroškem na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 9.57 sta na cesti Šentjur–Šmarje pri Jelšah, občina Šmarje pri Jelšah, trčila traktor in motorno kolo. Gasilci PGD Steklarna Rogaška in Šmarje pri Jelšah so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi v nesreči poškodovane osebe.

Izpostava Koper

Ob 10.45 se je v bližini naselju Strunjan, občina Piran, pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci GB Koper so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč pri oskrbi ponesrečenca reševalcem NMP, ki so nato po oskrbi poškodovanega kolesarja prepeljali v SB Izola.

Ob 16.06 sta v naselju Strunjan, občina Piran, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in eno vozilo odstranili z vozišča. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.44 je na cesti Koritnica–Hudajužna, občina Tolmin, osebno vozilo trčilo v obcestni zid. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 12.45 sta na cesti Bovec–Trenta, občina Bovec, trčila motocikla. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Tolmin, ki so poškodovanega motorista na kraju oskrbeli in prepeljali na nadaljnjo zdravljenje v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Postojna

Ob 11.29 je na cesti proti Filipčjem Brdu v bližini naselja Dane pri Sežani, občina Sežana, osebno vozilo trčilo v drevo. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč pri oskrbi poškodovane osebe reševalcem NMP Sežana, ki so poškodovanca na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Izola.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.45 se je na cesti Radlje ob Dravi–mejni prehod Radelj, občina Radlje ob Dravi, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci PGD Radlje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu in do prihoda reševalcev ZRCK Ravne na Koroškem poškodovancu nudili prvo pomoč. Ponesrečeno osebo so reševalci prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 13.09 je v Tovarniški ulici v Krškem pri vzdrževalnih delih zagorelo na strehi proizvodnega objekta. Požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGE Krško.

Izpostava Kranj

Ob 16.36 je v ulici Ravne v Tržiču zagorela hrana na štedilniku v stanovanju večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Tržič, Bistrica pri Tržiču in Križe so požar, ki se je razširil na kuhinjske elemente, pogasili, prezračili in pregledali prostore. Zaradi dima se je zastrupila ena oseba, kateri so gasilci nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Tržič.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.07 je v Klemenovi ulici v Ljubljani zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Do prihoda gasilcev je stanovalec začel z gašenjem požara že pred prihodom gasilcev GB Ljubljana in PGD Zgornji Kašelj, ki so dokončno pogasili požar, prezračili prostore, jih pregledali s termovizijsko kamero, izmerili prisotnost plinov in občanoma, ki sta se nadihala dima, nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP.

Ob 21.52 je v Mostah pri Komendi zagorela lopa ob stanovanjski hiši. Požar so pogasili gasilci PGD Moste, Komenda in Križ.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.51 je v naselju Ravenska vas v občini Zagorje ob Savi zagorelo v hlevu. Domačini so pogasili požar pred prihodom gasilcev PGD Zagorje - mesto in PGD Ravenska vas, ki so nato požarišče preventivno dodatno namočili, prezračili in temeljito pregledali objekt s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 12.44 je na Ljubljanski cesti v naselju Zgornje Bitnje, občina Kranj, zagorel transparent ob cesti. Požar so pogasili gasilci GARS Kranj.

Ob 17.44 je v bližini naselja Bodešče, občina Bled, gorel kup vej. Gasilci PGD Ribno so pogasili požar in preventivno pregledali okolico s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.00 je ob Poganški ulici v Novem mestu gorelo posušeno seno, ki je bilo zgrabljeno na travniku. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 18.42 je na Trgu osvobodilne fronte v Ljubljani gorel kož za odpadke. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 16.44 se je na Partizanski cesti v Velenju v podjetju iz viličarja iztekala akumulatorska kislina. Gasilci PGE Velenje so madež v velikosti okoli dveh kvadratnih metrov posuli z absorpcijskim sredstvom.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.51 so v Dobojski ulici v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili dostop reševalcem NMP do obolele osebe.

Izpostava Koper

Ob 10.20 je na Obali v Luciji, občina Piran, odlomljena veja ogrožala objekt. Odlomljeno vejo so odžagali in odstranili gasilci JZ GB Koper.

Ob 11.37 so na Senčni poti v Portorožu, občina Piran, zaradi okvare dvigala gasilci JZ GB Koper nudili pomoč pri prenosu nepokretne osebe v višje nadstropje stanovanjske stavbe.

Izpostava Kranj

Ob 8.08 so v naselju Bistrica pri Tržiču, občina Tržič, gasilci PGD Bistrica pri Tržiču nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu osebe iz kletnih prostorov do reševalnega vozila.

Ob 14.25 so v naselju Zgornje Jezersko, občina Jezersko, pri planšarskem jezeru gasilci PGD Jezersko nudili pomoč pri prenosu obolele osebo do helikopterja. Gasilci so tudi zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.58 je na Cesti na Svetje v Medvodah zaradi poškodovane vodovodne cevi v steni voda zalila kletne prostore večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Preska Medvode so s protipoplavnimi vrečami preprečili nadaljnje zamakanje prostorov in prečrpali vodo iz objekta.

Ob 11.06 so v Ulici Antona Skoka v Domžalah gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.13 je na Mangartskem sedlu, občina Bovec, osebno vozilo obstalo na obcestni brežini. Gasilci PGD Log pod Mangartom so vozilo s tehničnim posegom postavili nazaj na vozišče.

Izpostava Postojna

Ob 12.32 so v naselju Škofije, občina Divača, gasilci PGD Divača nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Ob 15.34 je v Sežani v kurilnici bolnišnice počila fleksibilna cev centralnega ogrevanja. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, zaprli ventile, pregledali kurilnico in posesali izteklo vodo.

Izpostava Ptuj

Ob 11.13 so v bližini Ljutomerske ceste v Ormožu gasilci PGD Ormož nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe od reševalnega vozila do helikopterja. Gasilci so tudi zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.12 so na Šuštarjevi koloniji v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje - mesto nudili pomoč reševalcem NMP Trbovlje pri oskrbi onemogle občanke.

Mednarodna pomoč in sodelovanje

Pomoč v obliki težke mehanizacije prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite in dvostransko zagotavljajo mednarodne enote iz osmih držav s skupno 30 bagri, in sicer Avstrija (2 bagra), BIH (6 bagrov), Francija (2 bagra), Hrvaška (4 bagri), Nemčija (2 bagra), Slovaška (4 bagri), Ukrajine (5 bagrov), 25 bagrov delujočih na območju Zgornje Savinjske doline; Italija (5 bagrov), na območju Škofje Loke. 13. 8. 2023 so nadaljevale operativne  aktivnosti odstranjevanja naplavin in utrjevanja terena.

Pomoč v obliki mostov je prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite zagotovilo 5 držav s skupno 11 mostovi, in sicer : Hrvaška (1, v Slovenijo bo pripeljan predvidoma 16. 8.), Nemčija (2, v teku je zaključevanje postavitve prvega mostu in izvajanje pripravljalnih del za drugi most, oba na Prevaljah), Češka (3, izvidniška enota prispe v Slovenijo 15. 8. ), Poljska (2, v Slovenijo bosta pripeljana predvidoma 20. 8. 2023), Italija (3, v Slovenijo bosta pripeljana predvidoma konec tedna 33). 13. 8. 2023 se je nadaljevalo pregledovanje tehničnih specifikacij in določanje lokacij za postavitev mostov.  nemška enota THW je zaključevala z aktivnostmi za postavitev montažnega mostu na Prevaljah. Prav tako je THW pričel s pripravljalnimi deli za drugi montažni most, ki bo v Slovenijo prepeljan 14. 8. 2023.

Mednarodne enote so nastanjene na štirih lokacijah (podatki za 13. 8. 2023): v bazi v Rečici ob Savinji (175 oseb), v Solčavi (12 oseb, enota iz Avstrije in Nemčije), na Prevaljah (45 oseb, Nemčija – enota za mostove) in v Škofji Loki (24 oseb, enota iz Italije), skupno več kot  250 mednarodnega reševalnega osebja.

Pomoč v obliki helikopterjev sta prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite zagotovili Avstrija in Nemčija, prek mehanizma NATO pa Španija. Španski in avstrijski helikopter sta z delovanjem v Sloveniji že prenehala. Nemški helikopter še izvaja operativne naloge, enota je nastanjena v Ljubljani.

Slovenija je 13. 8. 2023 sprejela drugi del materialne pomoči iz Madžarske (škornji, vreče za pesek, protipoplavne folije, idr…).

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Posebna vremenska napoved

Agencije RS za okolje je izdala posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov:

V ponedeljek bo pretežno jasno. Najvišje dnevne temperature bodo okoli 30 °C. V gorskem svetu severozahodne Slovenije bo popoldne nastajala kopasta oblačnost iz katere se lahko razvije tudi kakšna nevihta. V torek bo pretežno jasno. Jutranje temperature bodo med 14 in 20, dnevne zopet okoli 30 °C. V sredo, četrtek in petek bo še naprej sončno in vroče s temperaturami okoli 30 °C. V popoldanskem času bo verjetnost za nastanek vročinskih neviht večja kot prejšnje dni.

Obvestilo za javnost

Aplikacija Poplave2023, ki predstavlja orodje za zbiranje potreb pomoči prizadetim v poplavah 2023 je dostopna na spletni strani https://poplave2023.urszr.si.

Vsak posameznik ali organizacija, ki je pripravljena pomagati, bo lahko s pomočjo aplikacije izbral/a obliko materialne pomoči oziroma storitev, ki jo lahko ponudi. Civilna zaščita bo imela na podlagi zbranih podatkov jasen vpogled v razpoložljive oblike pomoči, s čimer bo zagotovljena učinkovitejša organizacija pri dnevnem usklajevanju zapolnitve potreb na prizadetih območjih.

Cilj aplikacije je omogočiti centralizirano zagotavljanje in organizacijo razpoložljivih storitev in materialnih sredstev ter njihovo medsebojno usklajevanje.