Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade pozdravil ukrajinski konvoj pomoči

Iz Užgoroda v Ukrajini je po 16 urah v Slovenijo prispel konvoj težke mehanizacije, ki nam bo v pomoč v Zgornji Savinjski dolini.

Na avtocestnem počivališču Tepanje sta pripadnike ukrajinske civilne zaščite pričakala predsednik vlade dr. Robert Golob in veleposlanik Ukrajine v Sloveniji Andrij Taran.

"Ukrajina je poslala svojo najboljšo enoto, ki je v celoti samooskrbna in ima vse potrebne module. Zato verjamem, da bo lahko pomagala na tistih najtežjih mestih," je hvaležnost za pomoč izrazil dr. Golob. 51-članska ekipa ukrajinske Državne službe za izredne situacije bo s petimi bagri in štirinajstimi drugimi vozili pomagala čistiti naplavine in odstranjevati posledice poplav v Zgornji Savinjski dolini. Obenem je prav ta ekipa med drugim pomagala pri sanaciji uničenja jezu v Novi Kahovki na jugu Ukrajine junija letos, zdaj pa bodo izkušnje in znanje delili z nami.

Predsednik vlade je zadovoljen, da je pomoč iz Ukrajine prišla hitro: "Ravno zaradi tega, da lahko posege v rekah opravimo čim prej. Mi smo jim ponudili pomoč pri razminiranju in bomo z velikim veseljem pri tem v prihodnje sodelovali, oni pa nam pomagajo tam, kjer imajo sami najboljšo opremo. Zdi se mi, da je to pravi način."

Pomoč med Slovenijo in Ukrajino je vzajemna, saj je Slovenija Ukrajini že posredovala humanitarno, materialno in vojaško pomoč. "Večkrat sem povedal, da resnično cenimo podporo, ki smo jo dobili od Slovenije. Zato je takoj, ko smo dobili informacije o tem, kaj se je zgodilo v vaši državi, zunanji minister poročal predsedniku in ta je odobril odločitev, da Sloveniji nudimo pomoč," je povedal ukrajinski veleposlanik Andrij Taran. Dodal je, da je Slovenija dobra prijateljica Ukrajine in lahko vedno računa na njeno podporo.

Slovenski premier se je posebej zahvalil ukrajinskemu voditelju Volodimirju Zelenskemu, ki je osebno odredil napotitev pomoči kljub temu, da v državi že skoraj leto in pol divja vojna: "Hvala prijatelju, predsedniku Zelenskemu, ki je kljub vojni vihri nesebično prispeval enote civilne zaščite in vozila. Solidarnost ne pozna meja, Ukrajina ima veliko srce."