Skoči do osrednje vsebine

Vlada potrdila predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna

Vlada je določila predlog rebalansa državnega proračuna. Z njim se bo zagotovilo 520 milijonov evrov za hitro in učinkovito odpravljanje posledic uničujočih poplav, ki so prizadele Slovenijo, in nudilo pomoč prizadetim.

Vlada je na današnji seji določila predlog rebalansa državnega proračuna z namenom zagotovitve dodatnih pravic porabe za pomoč pri odpravi posledic nedavnih uničujočih poplav. Rebalans proračuna je še eden izmed ukrepov, ki ga je vlada pripravila nemudoma po uničujočih poplavah. Tako se bo zagotovilo dodatnih 520 milijonov evrov za hitro in učinkovito odpravljanje posledic naravnih nesreč in pomoč prizadetim.

Vlada je pri iskanju dodatnih sredstev želela čim manj poseči v že zastavljene prioritete in s tem povezane aktivnosti v letošnjem letu. Glede na to, da se energetska kriza ne zaostruje, je vlada kot najboljšo možnost ocenila, da se zamaknejo aktivnosti upravljanja s finančnim premoženjem in tako v računu finančnih terjatev in naložb zagotovi sredstva v višini 300 milijonov evrov za namen odprave posledic naravnih nesreč.

V bilanci prihodkov in odhodkov pa se povečujejo odhodki državnega proračuna za 220 milijonov evrov in s tem zvišuje primanjkljaj iz 4,5 odstotka bruto domačega proizvoda, kot izhaja iz sprejetega proračuna, na 4,9 odstotka bruto domačega proizvoda.

V računu financiranja se spremembe ne načrtujejo, saj zaradi predvidenih sprememb dodatno zadolževanje državnega proračuna ni potrebno. Dodatna sredstva se bodo zagotovila na račun zmanjšanja sredstev na računu državnega proračuna.