Skoči do osrednje vsebine

Izvajanje zdravstvenih storitev na dan solidarnosti, 14. avgusta

Na Ministrstvu za zdravje menimo, da je z vidika zdravstva dan solidarnosti najbolje izkoriščen v opravljanju zdravstvenih storitev, saj tako sodržavljanom pomagamo izpolniti njihove zdravstvene potrebe in preprečimo dodatno podaljševanje čakalnih dob.

Državni zbor je na včerajšnji 44. izredni seji sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN-F), ki med drugim predvideva tudi začasni ukrep na področju dela prostih dni. V letu 2023 se kot dela prost dan v Republiki Sloveniji določi 14. avgust. Po objavi zakona v Uradnem listu se pričakuje še navodilo v zvezi z organizacijo dela v kritični infrastrukturi in na področju javnih zdravstvenih storitev ne glede na uzakonjen dela prost dan.

Na Ministrstvu za zdravje (ministrstvo) menimo, da je z vidika zdravstva dan solidarnosti najbolje izkoriščen v opravljanju zdravstvenih storitev, saj tako sodržavljanom pomagamo izpolniti njihove zdravstvene potrebe in preprečimo dodatno podaljševanje čakalnih dob.

Na ministrstvu smo zato pripravili dopis, s katerim smo Javnim zdravstvenim zavodom in koncesionarjem svetovali, da naročenih pacientov ne odjavljajo od ponedeljkovih terminov. Delo naj po svojih zmožnostih organizirajo tako, da bo naročene paciente možno obravnavati, pri tem pa smo še svetovali, da upoštevajo delovno pravno zakonodajo v zvezi z odreditvijo nadur in plačilom dodatkov na dela prost dan.

Ob tem na ministrstvu menimo, da bi morali zdravstvenim delavcem, ki so bili neposredno prizadeti v poplavah, vseeno omogočiti prost dan.

Javne zdravstvene zavode in koncesionarje smo v izogib nesporazumom pozvali, da pacientom tudi sporočijo, da bodo zdravstvene storitve v organizacijah potekale nemoteno in da se prepričajo, da bodo pacienti na naročene storitve kljub novim okoliščinam vseeno prišli.

Na ministrstvu menimo, da je to najboljši način, da zdravstvo kot celota pripomore k odpravljanju posledic poplav.