Skoči do osrednje vsebine

Dodatna pojasnila občinam pri obravnavi določenih tokov odpadkov

Občinam smo poslali dodatna navodila glede ravnanja z odpadki, ki so nastali po poplavah, in sicer odmrznjenega mesa, odpadnega lesa, ločenega zbiranja odpadkov ter obvestilo občanom o spremembah v režimu zbiranja odpadkov.

Občine se soočajo s številnimi izzivi pri reševanju posledic poplav. Ob ukrepih, ki jih že izvajajo, in predhodnih opozorilih ministrstva, smo županje in župane v pismu opozorili še na naslednje ukrepe glede ravnanja z odpadki:

Navodila za prevzem odpadkov - odmrznjeno meso:

V primerih, ko so hladilne naprave v posameznih gospodinjstvih izgubile svojo funkcionalnost zaradi poplavljenih prostorov, je možno, da je prišlo do odmrzovanja mesa in drugih živil. Občine smo prosili, da zagotovijo, da prebivalci prejmejo jasna navodila glede pravilnega ravnanja s temi odpadki, da se prepreči morebitno širjenje bolezni in neprijetnih vonjav. Tudi Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je objavila navodila za ravnanje z živili in odmrznjenim mesom.

Prepoved sežiganja odpadnega lesa in drugih odpadkov:

Zaradi morebitne kontaminacije lesa s poplavno vodo je pomembno, da se občane opozori, naj ne sežigajo odpadnega lesa oziroma ostalih odpadkov. Sežiganje takšnega lesa lahko povzroči izpuste škodljivih snovi v zrak in s tem dodatno obremenjuje okolje ter ogroža zdravje ljudi. Prevzem teh odpadkov zagotavljajo izvajalci občinske gospodarske javne službe zbiranja komunalnih odpadkov.

Ločeno zbiranje odpadkov:

Občine smo tudi pozvali, naj zaradi ustrezne nadaljnje obdelave odpadkov občane opozorijo, da pri nadaljnjem čiščenju v največji možni meri nastale odpadke ločujejo in oddajajo ločeno, skladno z navodili oziroma na način, kot je veljal pred izrednim dogodkom.

Obvestilo občanom o spremembah v režimu zbiranja odpadkov:

Po prevzemu odpadkov iz začasnih prevzemnih mest, ki so jih občine vzpostavile za obvladovanje izrednih razmer, morajo svoje občane obvestiti, da se zbiranje odpadkov ne bo več izvajalo na teh mestih. Namesto tega se bo izvajalo zbiranje odpadkov na način, kot je veljal pred izrednim dogodkom. S tem ukrepom se bo zagotovila pravilna obdelava odpadkov in preprečilo negativne okoljske vplive.

Dodatna pojasnila občinam pri obravnavi določenih tokov odpadkov (pdf, 132 KB)