Skoči do osrednje vsebine

V Prevzgojnem domu Radeče v sodelovanju s knjižnico izvedli delavnico

V Prevzgojnem domu Radeče je v sodelovanju s Knjižnico Radeče potekala poletna delavnica za otroke. V okviru poletnih dejavnosti radeške knjižnice so organizirane najrazličnejše delavnice in ena izmed njih je bila tudi izdelava hišk za žuželke, ki je bila izpeljana v lesarski delavnici prevzgojnega doma.

Delavnica je bila namenjena otrokom, ki radi berejo in del počitnic preživijo v družbi knjig. Že nekaj dni pred izvedbo delavnice so mladoletniki na prestajanju vzgojnega ukrepa skupaj z inštruktorji iz odpadnega materiala pripravili sestavne dele za hiške. Priprava sestavnih delov terja znanje s področja lesarstva: od izdelave načrta, priprave primernega materiala, lepljenja plošč, izrezovanja elementov, vrtanja in brušenja, zato so se s pripravo in izvedbo delavnice veliko naučili tudi mladoletniki v prevzgojnem domu.

Otroci so prevzgojni dom obiskali skupaj s spremljevalkami. Po navodilih inštruktorja Damjana, s pomočjo spremljevalk ter pod budnim očesom ostalih inštruktorjev so previdno in po korakih sestavljali hiške. Ko so bile te sestavljene, je bilo vanje potrebno vgraditi »pohištvo«, izdelano iz materialov, ki jih najdemo v naravi. Uporabili so borove storže, bambus, slamo in veje, v slednje so otroci skupaj z mojstrom izvrtali luknjice, v katere se bodo naselile male živalce. Da hiške ne bi bile opremljene povsem enako, so jih otroci oblikovali po svojih željah in idejah in ob koncu je bila vsaka drugačna. Mojster Damjan je na hišice pritrdil še mrežico, ki preprečuje vdor ptičjih kljunov, in izdelek je bil končan. Vsi udeleženci delavnice so bili z izvedbo dogodka in rezultati zelo zadovoljni.