Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. avgust 2023.

Poplave, plazovi

Na območju Polhograjskega hribovja je okoli 14. ure nastala močnejša nevihtna celica, ki se je pomikala proti jugovzhodu. Ob nevihti so se pojavljali močnejši nalivi, krajši močnejši sunki vetra in toča. Zaradi velike namočenosti tal pa po vsej državi ostaja povečana nevarnost proženja zemeljskih plazov. Zaradi uničene infrastrukture so nekateri deli države še vedno brez električne energije, zato bo ena glavnih prioritet pristojnih služb dostava agregatov. Druga območja po Sloveniji, ki so še poplavljena, so ob sotočju Save in Krke. Zaradi visoke Save je iztok Krke v Savo upočasnjen in se poplavna območja tam ohranjajo.

V povezavi z odpravljanjem posledic močnejših nalivov, sunkih vetra s točo in poplav preteklih dni je bilo do sedaj zbranih podatkih zabeleženih 621 dogodkov. Po sedaj zbranih podatkih je bilo zabeleženih 57 dogodkov, od tega Regijski center za obveščanje Brežice (15), Celje (121), Kranj (59), Koper (1), Ljubljana (80), Maribor (92), Murska Sobota (109), Nova Gorica (9), Novo mesto (2), Ptuj (24), Slovenj Gradec (95) in Trbovlje (13). Aktiviranih je bilo 523 gasilskih enot.

Za območje osrednje Slovenije je bilo aktiviranih večje število gasilskih enot iz drugih regij, gorski reševalci, potapljači, kinologi, tehnično reševalne enote za prečrpavanje vode, enota za hitre intervencije in drugi,  ki so pomagali pri odpravljanju posledic poplav. Več enot z avtocisternami je bilo aktiviranih za Koroško regijo, kjer izvajajo prevoze pitne vode. Helikopterja policije sta posredovala na območju zahodno Štajerske, kjer sta delovala pri evakuacijah in prevozu nujno potrebnih sredstev. Helikopterji Slovenske vojske so posredovali na območju Črne na Koroškem, kamor so prepeljali dodatno pomoč in sredstva za vzpostavitev zvez. Helikopter SV je posredoval tudi pri Dolnji Bistrici, kjer je popustil nasip na reki Muri, zato je izvajal prevoze betonskih blokov za popravilo nasipa. Na terenu so vse razpoložljive regijske tehnično reševalne enote Civilne zaščite za prečrpavanje večjih količin vode (HCP) in ostale sile iz sistema zaščite, reševanja in pomoči.

Republika Slovenija je dne 6. 8. 2023 zaprosila za mednarodno pomoč preko mehanizma Evropske Unije na področju civilne zaščite za pomoč (UCPM) v obliki mehanizacije za odstranjevanje naplavin in zagotavljanja prevoznosti cest. Potrebuje se 40 različnih delovnih strojev (bagri goseničarji, buldožer in specialni stroji za urejanje vodotokov in 20 montažnih mostov do 40 metrov).

Preko mehanizma NATA za odzivanje na naravne in druge nesreče pa smo posredovali zaprosilo za pomoč v obliki 5 vojaških helikopterjev z maksimalno nosilnostjo 5 ton za prevoze, 200 vojakov za izvajanje ZRP in 20 montažnih mostov do 40 metrov.

Republika Hrvaška je že zagotovila pomoč vojaškega helikopterja za pomoč pri zajezitvi in utrditvi nasipov na reki Muri. Pomoč je bila ponujena tudi s strani Republike Bolgarije v obliki dveh kopačev. Pomoč se usklajuje preko Uprave RS za zaščito in reševanje, ki je v stalnem stiku z obema centroma za koordinacijo pomoči v Bruslju.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 16.11 je na Grlu nad dolino Tamar, občina Kranjska Gora, omagala pohodnica. Reševalci GRS Rateče so tujo pohodnico oskrbeli in pospremili do avta na Vršiču.

 

Nesreče v podzemskih jamah in breznih

Izpostava Celje

Ob 5.37 sta v Prožinski vasi v občini Štore telici padli v gnojno jamo. Na kraju dogodka so gasilci PGE Celje in PGD Prožinska vas s pomočjo dvigala in bremenskih trakov izvlekli živali iz gnojne jame.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 2.33 sta na južni ljubljanski obvoznici med počivališčem Barje in priključkom Ljubljana - center trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali in osvetljevali kraj ter odklopili akumulatorja. Poškodovanih oseb ni bilo.

Ob 10.40 je na dolenjski avtocesti med Grosupljem in Ivančno Gorico osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGD Grosuplje in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Ob 12.34 je na cesti Ljubljana–Litija pri Zgornjem Hotiču v občini Litija osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj dogodka, skupaj z reševalci NMP iznesli iz vozila neodzivnega voznika, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP so osebo na kraju oskrbeli in v nadaljnjo oskrbo prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.00 je pri naselju Dole, občina Metlika, osebno vozilo zapeljalo s ceste na brežino. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa in avto vleki pri nalaganju vozila. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ptuj

Ob 8.38 je v naselju Hlaponci, občina Juršinci, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na bok. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, postavili vozilo na kolesa, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in odklopili akumulator.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 23.06 je v Wolfovi ulici v Leskovcu pri Krškem, občina Krško, gorelo v kletnih prostorih stanovanjske hiše. Gasilci PGD Leskovec pri Krškem in PGE Krško so požar na napravi za razvlaževanje prostorov pogasili, prezračili prostore in pregledali objekt s termovizijsko kamero.

Izpostava Celje

Ob 20.10 je v ulici Poljska cesta v občini Slovenske Konjice zaradi udara strele zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar podstrešja, odstranili tlečo izolacijo ter prezračili in s termovizijsko kamero pregledali ostrešje objekta.

Ob 22.17 je v naselju Šerovo v občini Šmarje pri Jelšah prišlo do požara na gospodarskem objektu. Gasilci PGD Šmarje pri Jelšah, Zibika in Mestinje so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.43 je v naselju Šmarje, občina Ajdovščina, v kletnem prostoru stanovanjskega objekta zagorela električna inštalacija na grelniku za vodo. Požar je pričel gasiti lastnik pred prihodom gasilcev PGD Šmarje in GRC Ajdovščina, ki so nato požar dokončno pogasili in pregledali prostore.

Ob 22.46 je v Šempetru, občina Šempeter - Vrtojba gorelo v kletnih prostorih stanovanjskega objekta. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Šempeter pri Gorici so pogasili grelnik vode za sanitarno vodo, prezračili prostore in opravili pregled s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 21.48 je v Vrbini, občina Krško, gorel odpadni material. Gasilci PGD Videm ob Savi in PGE Krško so pogasili požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 0.49 je v Borštnikovi ulici v Mariboru gorel komunalni zabojnik za smeti. Pogasili so ga gasilci JZ GB Maribor. Zabojnik je uničen.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 11.31 je v Morovi ulici v naselju Jagodje, občina Izola, odlomljena veja nevarno visela nad otroškim igriščem. Gasilci JZ GB Koper so odlomljeni vrh razžagali in odstranili z drevesa.

Izpostava Kranj

Ob 18.01 je na Gradnikovi cesti v Radovljici zaradi poškodovane cevi iztekala voda iz grelnika za vodo v stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Radovljica so preprečili nadaljnje iztekanje in posesali izteklo vodo.

Izpostava Maribor

Ob 19.02 so v naselju Sladki Vrh, občina Šentilj, gasilci Sladki Vrh s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe. 

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.20 je v Prešernovi ulici v Tolminu v gostinskem lokalu zaradi okvare na vodovodnem omrežju voda poplavila objekt. Gasilci PGD Tolmin so vodo izčrpali in preprečili nadaljnjo škodo.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.25 so na Trgu revolucije v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje- mesto iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Opozorilo

Po podatkih Oddelka za hidrološke napovedi Agencije RS za okolje se hidrološke razmere tudi v Pomurju, Podravju in ob reki Krki postopno umirjajo.

Reka Mura je v Gornji Radgoni v zadnjih urah pričela hitreje upati, poplavljene površine znotraj protipoplavnih nasipov se v zgornjem toku zmanjšujejo. V srednjem toku, tudi na območju poškodovanih nasipov, bo Mura pričela upadati v ponedeljek popoldan, v spodnjem toku pa zvečer.

Reka Drava se ob ustaljenem velikem dotoku iz Avstrije razliva na izpostavljenih območjih, dolvodno od jezu Markovci pa še poplavlja. Poplavljene površine na tem rečnem odseku se bodo v ponedeljek in torek postopno zmanjševale.

Reka Krka poplavlja na območjih vsakoletnih poplav in tudi v spodnjem toku že upada. Poplavljene površine se bodo v ponedeljek in torek počasi zmanjševale, v noči na sredo pa se bo Krka vrnila v strugo.