Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 5. avgusta 2023.

Poplave, plazovi

Tekom dneva je bilo v povezavi z močnim deževjem in poplavljanjem vodotokov zabeleženo skupno 1147 dogodkov na 910 lokacijah (krajih, naseljih), od tega po Regijskih centrih za obveščanje: Brežice (17), Celje (226), Koper (1), Kranj (188), Ljubljana (218), Maribor (136), Murska Sobota (109), Nova Gorica (20), Novo mesto (15), Postojna (24), Ptuj (32), Slovenj Gradec (149) in Trbovlje (9), Brežice (17).

Na terenu je bilo večje število pripadnikov civilne zaščite iz občinskih, regijskih (HCP) in državnih enot, 450 poklicnih in prostovoljnih gasilskih enot, gorski reševalci, jamarji, potapljači, enote za tehnično reševanje, pomoč v silah pa je prišla tudi iz drugih slovenskih regij. SV in policija so z vsemi razpoložljivimi helikopterji sodelovali pri evakuaciji in reševanju oseb iz nedostopnih območij. Slovenska vojska nudi logistično podporo pri prevozu materialnih sredstev. Skupno je sodelovalo več kot 140 pripadnikov SV in 500 policije.

Posredovanje posameznih enot je bilo koncentrirano na črpanje vode iz poplavljenih objektov, zagotovitev dostopa do odrezanih naselij in prevoznosti cest, evakuacijo ogroženih prebivalcev, odstranjevanjem podrtega drevja in naplavin, prekrivanjem plazišč, oskrbi prebivalstva (telekomunikacije, električna energija) in reševanjem ujetih oseb. Helikopterji Policije in Slovenske vojske so sodelovali pri reševanju oseb iz nedostopnih območij ter tja dostavljali nujno potrebna sredstva (hrano, vodo, gorivo).

Pogrešana oseba

Ob 20.20 se je na območju naselja Kožbana, občina Brda, pričela iskalna akcija pogrešane italijanske državljanke ob vodotoku Kožbanjšček. Zaradi zahtevnega razmočenega terena in teme so okoli 23. ure gasilci PGD Dobrovo in JZ GRD GE Nova Gorica, reševalci s psi KZS Skupina Severnoprimorska in policija prekinili z iskalno akcijo. V pripravljenosti so bili reševalci PRS Nova Gorica in vodniki psov ZRPS Severna Primorska. Z iskanjem bodo nadaljevali v nedeljo zjutraj.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 8.50 se je na območju Stranske vasi, občina Ljubljana,  pri nabiranju gob poškodoval občan. Posredovali so reševalci GRS Ljubljana, ki so gobarja oskrbeli, prenesli do ceste in predali NMP Ljubljana.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Postojna

Ob 10.47 se je pri naselju Brezovica, občina Hrpelje-Kozina, občan prevrnil s traktorjem. Gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana so poškodovancu nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP Sežana in ga prepeljali do reševalnega vozila, s katerim je bil prepeljan v SB Izola.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 16.30 so gorski reševalci GRS Jezersko iz Solčave preko Mejnega prehoda Jezersko in Pavličevega sedla v ZD Kranj prepeljali nosečnico in istočasno prebivalcem Solčave prinesli najnujnejše potrebščine.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 19.01 je na Žiški cesti v Slovenskih Konjicah osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Konice in Zbelovo so zavarovali kraj, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, s tehničnim posegom rešili poškodovano ukleščeno osebo in nudili pomoč reševalcem NMP. Slednji so osebo odpeljali v bolnišnico.

Izpostava Koper

Ob 9.21 je prišlo do prometne nesreče na Šmarski cesti v občini Koper. Udeleženi sta bili dve osebni vozili. Gasilci GB Koper so izvajali proti naletno in požarno varovanje. Reševalci NMP so udeleženca nesreče oskrbeli na kraju dogodka.

Ob 21.56 je okoli 2 kilometra pred mejnim prehodom Dragonja, občina Piran, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka. Lažje poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.44 je na mostu reke Mura v kraju Petanjci, občina Tišina, prišlo do prometne nesreče. Gasilci PGD Petanjci so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator.

Izpostava Postojna

Ob 14.50 je pri naselju Hruševje, občina Postojna, osebno vozilo zapeljalo s cestišča na brežino. Gasilci PGD Hruševje so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 3.55 je na cesti Dravograd-Ravne vozilo zapeljalo s cestišča v razlit potok. Gasilci PGD Slovenj Gradec in PGD Dravograd so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, stabilizirali vozilo in s tehničnim posegom rešili dve ujeti osebi. Reševalci NMP so eno poškodovano osebo oskrbeli na kraju.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 17.16 je v naselju Lepa Njiva, občina Mozirje, zagorel električni podaljšek v mizarski delavnici. Gasilci PGD Mozirje so pogasili začetni požar in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.48 je v ulici Gornje Lepovče v Ribnici zagorel drog elektroenergetskega voda. Požar so pogasili gasilci PGD Ribnica.

Ob 14.02 je v Kolodvorski ulici v Mengšu tlelo v elektro omarici   v stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Mengeš, Loka pri Mengšu in Topole so zavarovali kraj, opravili meritev z eksplozimetrom in pregled s termovizijsko kamero. Do požara  ni prišlo.

Ob 23.20 se je v Verdnikovi ulici v Ljubljani kadilo iz električne napeljave stropne svetilke. Gasilci GB Ljubljana so opravili pregled električne napeljave in meritve prisotnosti nevarnih plinov v ozračju a posebnosti niso zaznali. Izklopili so varovalke in svetovali obisk električarja.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.55 je v Sadinji vasi, občina Žužemberk, zagorel drog električne napeljave. Gasilci PGD Dvor so zavarovali kraj dogodka do prihoda dežurnega delavca elektro podjetja.

Izpostava Ptuj

Ob 10.27 je v kraju Žamenci, občina Dornava, v kurilnici stanovanjske hiše razneslo peč centralne kurjave. Gasilci PGD Dornava in Žamenci so prezračili prostore ter odstranili tlečo peč iz objekta.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 19.59 je v Habatovi ulici v Trzinu zagorel električni skuter.  Požar so pogasili gasilci PGD Trzin.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.37 je ob Smuški cesti v Semiču gorelo zapuščeno osebno vozilo. Gasilci PGD Semič so zavarovali kraj dogodka in pogasili ogenj. Vozilo je v celoti uničeno.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 22.30 je v naselju Sv. Vid v občini Vuzenica zagorelo na delovnem stroju. Posredovali so gasilci PGD Vuzenica, ki so požar pogasili. Pri tem se je pri umiku iz stroja poškodoval delavec. Reševalci ZRC Koroške so ga oskrbeli ter prepeljali v ZD Radlje ob Dravi.

Eksplozije

Izpostava Kranj

Ob 9.25 sta na Cesti na Brdo v Kokrici, občina Kranj, v prostorih poslovnega objekta eksplodirala ekspanzijska posoda in grelec. Gasilci GARS Kranj ter PGD Britof in Kokrica so pregledali objekt, zaradi suma na prisotnost plina evakuirali 4 osebe ter opravili meritev prisotnosti plina v prostorih, ki pa prisotnosti ni izkazala. Prezračili so prostore.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.30 so Pod gradom v Vuzenici gasilci naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnik Državne enote za varstvo pred NUS Zahodnoštajerske regije je na varno odstranil minometno granato, nemške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.53 so v naselju Bratonci, občina Beltinci, gasilci PGD Bratonci s cestišča odstranili pokvarjeno vozilo.

Izpostava Postojna

Ob 15.49 so v naselju Juršče, občina Pivka, gasilci PGD Palčje v spremstvu policije skozi okno vstopili v stanovanjsko hišo, v kateri so našli preminilo osebo, ki so jo pogrešali že nekaj dni.

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje bo v nedeljo popoldne od severozahoda hitro prešla nevihtna linija z možnimi kratkotrajnimi nalivi in močnejšimi sunki vetra.

Predvsem na Primorskem se pričakuje tudi nevihte z manjšo točo. Ob morju bodo močnejši sunki severnega vetra.

Izdana je najvišja stopnja opozorila pred nevarnostjo za celotno Pomurje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Geološko opozorilo

Po podatkih Geološkega zavoda Slovenije zaradi velike namočenosti tal, ostaja povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov po celotni državi. Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode. V primeru pojava sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu pokličite na številko 112.

Podrobnejša priporočila so dostopna na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije:

https://www.geo-zs.si